Ανταλλακτήρια

Οι “10 Εντολές” των Crypto

Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto-νομισμάτων στον κόσμο, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της αυτό που αποκαλεί τα “10 Θεμελιώδη Δικαιώματα για τους χρήστες των crypto-νομισμάτων”. Το έγγραφο που μοιάζει με μανιφέστο απαιτεί καθολική πρόσβαση σε οικονομικά εργαλεία, αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων και άλλα μέτρα.

Αναφέροντας αυτό το έγγραφο ως παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις crypto αγορές, η Binance δημιούργησε επίσης διατάξεις που απευθύνονται στα ανταλλακτήρια. Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούν οι πλατφόρμες για την προστασία των χρηστών από κακούς παράγοντες και την εξασφάλιση επαρκής ρευστότητας για συναλλαγές χωρίς επιβαρύνσεις.

Η Binance δημοσίευσε την λίστα με τα δικαιώματα των χρήστων της σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθεί να επανεφεύρει την εταιρική της κουλτούρα και να αναδιαμορφώσει την εικόνα της. Για χρόνια, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η Binance και ο διευθύνων σύμβουλός της, Changpeng (CZ) Zhao, ήταν πρόθυμοι να κοιτάξουν το αντίθετο όσον αφορά τις υποτιθέμενες εγκληματικές δραστηριότητες στην πλατφόρμα τους.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης, η Binance προσλαμβάνει πρώην μέλη από τις ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβάνουν πράκτορες της IRS (Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων της Αμερικής) και ερευνητές από την Ευρωπόλ.

Ο Greg Monahan, πρώην ποινικολόγος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, επιβλέπει τώρα τις προσπάθειες του ανταλλακτηρίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων.

“Καθώς η κεφαλαιοποίηση της crypto αγοράς έχει αγγίξει τα $3 τρισεκατομμύρια, οι ρυθμιστικές αρχές είναι πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της βιομηχανίας και ότι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια του οικοσυστήματος αποτελούν πλέον κορυφαία προτεραιότητα.”

Μένει να δούμε, φυσικά, τι (αν υπάρχει) επίδραση θα έχει το νέο νομοσχέδιο δικαιωμάτων της Binance στις ρυθμιστικές αρχές ή σε άλλες εταιρείες του κλάδου των crypto-νομισμάτων. Ο αντίκτυπος είναι πιθανό να περιοριστεί δεδομένης της φήμης της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες έχουν εκατομμύρια crypto χρήστες, για παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους νόμους του δικαίου.

Ωστόσο ο Monahan δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα προτάθηκε εν μέρει ως μήνυμα συναγωνισμού για άλλους παράγοντες του κλάδου και ως μήνυμα προς τις ρυθμιστικές αρχές ότι οι crypto εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το νόμο και όπως και τα ζητήματα δικαιωμάτων.

Back to top button