Cryptopedia

Τι είναι η τεχνολογία Blockchain

Το Blockchain, που μερικές φορές αναφέρεται ως Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (DLT), καθιστά την ιστορία οποιουδήποτε ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου αναλλοίωτη και διαφανή μέσω της χρήσης αποκέντρωσης και κρυπτογραφικού hash (hashing).

Μια απλή αναλογία για την κατανόηση της τεχνολογίας blockchain είναι ένα Έγγραφο Google. Όταν δημιουργούμε ένα έγγραφο και το μοιραζόμαστε με μια ομάδα ατόμων, το έγγραφο διανέμεται αντί να αντιγράφεται ή να μεταφέρεται. Αυτό δημιουργεί μια αποκεντρωμένη αλυσίδα διανομής που δίνει σε όλους πρόσβαση στο έγγραφο ταυτόχρονα. Κανείς δεν κλειδώνεται έξω περιμένοντας αλλαγές από άλλο μέρος, ενώ όλες οι τροποποιήσεις στο έγγραφο καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τις αλλαγές απολύτως διαφανείς.

Φυσικά, το blockchain είναι πιο περίπλοκο από ένα Έγγραφο Google, αλλά η αναλογία είναι κατάλληλη επειδή απεικονίζει τρεις κρίσιμες ιδέες της τεχνολογίας:

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ BLOCKCHAIN:

1. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία διανέμονται αντί να αντιγράφονται ή να μεταβιβάζονται.

2. Το περιουσιακό στοιχείο είναι αποκεντρωμένο, επιτρέποντας πλήρη πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

3. Ένα διαφανές καθολικό αλλαγών διατηρεί την ακεραιότητα του εγγράφου, γεγονός που δημιουργεί εμπιστοσύνη στο περιουσιακό στοιχείο.

Το Blockchain είναι μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και επαναστατική τεχνολογία, επειδή βοηθά στη μείωση του κινδύνου, εξαλείφει την απάτη και φέρνει διαφάνεια με κλιμακωτό τρόπο για μυριάδες χρήσεις.

Πώς λειτουργεί το Blockchain

Ο σκοπός της χρήσης μιας αλυσίδας μπλοκ είναι να επιτρέπεται στους ανθρώπους — ιδίως στους ανθρώπους που δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον — να μοιράζονται πολύτιμα δεδομένα με ασφαλή, απαραβίαστο τρόπο.

— MIT Technology

Το Blockchain αποτελείται από τρεις σημαντικές έννοιες:

block, nodes(κόμβους) και miners.

Μπλοκ

Κάθε αλυσίδα αποτελείται από πολλαπλά μπλοκ και κάθε μπλοκ έχει τρία βασικά στοιχεία:

• Τα δεδομένα στο μπλοκ.

• Ένας ακέραιος αριθμός 32-bit που ονομάζεται nonce. Το nonce δημιουργείται τυχαία όταν δημιουργείται ένα μπλοκ, το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί μια hash κεφαλίδα μπλοκ.

• Το hash είναι ένας αριθμός 256-bit παντρεμένος με το nonce. Πρέπει να ξεκινήσει με έναν τεράστιο αριθμό μηδενικών (δηλαδή, να είναι εξαιρετικά μικρός).Όταν δημιουργείται το πρώτο μπλοκ μιας αλυσίδας, ένα nonce δημιουργεί τον κρυπτογραφικό hash. Τα δεδομένα στο μπλοκ θεωρούνται υπογεγραμμένα και για πάντα συνδεδεμένα με το nonce και το hash εκτός αν εξορύσσονται.

Miners

Οι miners δημιουργούν νέα μπλοκ στην αλυσίδα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη.

Σε μια αλυσίδα μπλοκ κάθε μπλοκ έχει το δικό του μοναδικό nonce και hash, αλλά αναφέρεται επίσης στον hash του προηγούμενου μπλοκ στην αλυσίδα, οπότε η εξόρυξη ενός μπλοκ δεν είναι εύκολη, ειδικά σε μεγάλες αλυσίδες.

Οι miners χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για να λύσουν το απίστευτα περίπλοκο μαθηματικό πρόβλημα της εύρεσης ενός nonce που δημιουργεί ένα αποδεκτό hash. Επειδή το nonce είναι μόνο 32 bits και το hash είναι 256, υπάρχουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια πιθανοί συνδυασμοί μη hash που πρέπει να εξορυχθούν πριν βρεθεί ο σωστός. Όταν συμβαίνει αυτό, οι ανθρακωρύχοι λέγεται ότι έχουν βρει το “χρυσό nonce” και το μπλοκ τους προστίθεται στην αλυσίδα.

Η αλλαγή σε οποιοδήποτε μπλοκ νωρίτερα στην αλυσίδα απαιτεί την εκ νέου εξόρυξη όχι μόνο του μπλοκ με την αλλαγή, αλλά όλων των μπλοκ που έρχονται μετά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να χειριστείτε την τεχνολογία blockchain. Σκεφτείτε το ως “ασφάλεια στα μαθηματικά” δεδομένου ότι η εύρεση χρυσών nonces απαιτεί τεράστιο χρονικό διάστημα και υπολογιστική ισχύ.

Όταν ένα μπλοκ εξορύσσεται με επιτυχία, η αλλαγή γίνεται αποδεκτή από όλους τους κόμβους του δικτύου και ο ανθρακωρύχος ανταμείβεται οικονομικά.

Nodes(κόμβοι)

Μία από τις σημαντικότερες έννοιες στην τεχνολογία blockchain είναι η αποκέντρωση. Κανένας υπολογιστής ή οργανισμός δεν μπορεί να κατέχει την αλυσίδα. Αντίθετα, είναι ένα κατανεμημένο καθολικό μέσω των κόμβων που συνδέονται με την αλυσίδα. Οι κόμβοι μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος ηλεκτρονικής συσκευής που διατηρεί αντίγραφα της αλυσίδας μπλοκ και διατηρεί τη λειτουργία του δικτύου.

Κάθε κόμβος έχει το δικό του αντίγραφο της αλυσίδας μπλοκ και το δίκτυο πρέπει να εγκρίνει αλγοριθμικά οποιοδήποτε πρόσφατα μπλοκ που έχει εξορυχθεί για να ενημερωθεί, να εμπιστευθεί και να επαληθευτεί η αλυσίδα. Δεδομένου ότι το chainblock είναι διαφανείς, κάθε ενέργεια στο καθολικό μπορεί εύκολα να ελεγχθεί και να προβληθεί. Σε κάθε συμμετέχοντα δίνεται ένας μοναδικός αλφαριθμητικός αναγνωριστικός αριθμός που δείχνει τις συναλλαγές του. Ο συνδυασμός της δημόσιας πληροφόρησης με ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών βοηθά την αλυσίδα μπλοκ να διατηρήσει την ακεραιότητα και δημιουργεί εμπιστοσύνη στους χρήστες. Ουσιαστικά, οι chainblock μπορούν να θεωρηθούν ως η δυνατότητα κλιμάκωσης της εμπιστοσύνης μέσω της τεχνολογίας.

Blockchain-Revolution

Πέρα από το Bitcoin: Ethereum Blockchain

Αρχικά δημιουργήθηκε ως το εξαιρετικά διαφανές σύστημα καθολικού για να λειτουργήσει το Bitcoin, το blockchain έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με το κρυπτονόμισμα, αλλά η διαφάνεια και η ασφάλεια της τεχνολογίας έχει δει αυξανόμενη υιοθέτηση σε διάφορους τομείς, πολλοί από τους οποίους μπορούν να αναχθούν στην ανάπτυξη της αλυσίδας μπλοκ Ethereum. Στα τέλη του 2013, ο Ρωσο-Καναδός προγραμματιστής Vitalik Buterin δημοσίευσε μια έκθεση που πρότεινε μια πλατφόρμα που συνδυάζει την παραδοσιακή λειτουργικότητα blockchain με μια βασική διαφορά: την εκτέλεση κώδικα υπολογιστή. Έτσι, γεννήθηκε το έργο Ethereum. Το Ethereum blockchain επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εξελιγμένα προγράμματα που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους στο blockchain.

Tokens

Οι προγραμματιστές Ethereum μπορούν να δημιουργήσουν μάρκες (tokens) για να αντιπροσωπεύουν οποιοδήποτε είδος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, να παρακολουθούν την ιδιοκτησία του και να εκτελούν τη λειτουργικότητά του σύμφωνα με ένα σύνολο οδηγιών προγραμματισμού.

Τα tokens μπορεί να είναι αρχεία μουσικής, συμβάσεις, εισιτήρια συναυλίας ή ακόμα και ιατρικά αρχεία ενός ασθενούς. Αυτό έχει διευρύνει τις δυνατότητες του  blockchain για να διαπεράσει άλλους τομείς όπως τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση και η ασφάλεια ταυτότητας. Χιλιάδες εταιρείες ερευνούν και αναπτύσσουν επί του παρόντος προϊόντα και οικοσυστήματα που λειτουργούν εξ ολοκλήρου με την αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Το blockchain αμφισβητεί το ισχύον status quo της καινοτομίας επιτρέποντας στις εταιρείες να πειραματιστούν με πρωτοποριακή τεχνολογία, όπως η διανομή ενέργειας peer-to-peer ή οι αποκεντρωμένες μορφές για τα μέσα ενημέρωσης. Όπως και ο ορισμός της αλυσίδας μπλοκ, οι χρήσεις για το σύστημα καθολικού θα εξελίσσονται μόνο καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Blockchain

Το Blockchain έχει σχεδόν ατελείωτο αριθμό εφαρμογών σε σχεδόν κάθε κλάδο. Η τεχνολογία καθολικού μπορεί να εφαρμοστεί για την παρακολούθηση της απάτης στα οικονομικά, την ασφαλή ανταλλαγή ιατρικών αρχείων ασθενών μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ακόμη και λειτουργεί ως καλύτερος τρόπος παρακολούθησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στις επιχειρήσεις και τα μουσικά δικαιώματα για τους καλλιτέχνες.

Ιστορία

Blockchain History

Η ιστορία του blockchain

Αν και το blockchain είναι μια νέα τεχνολογία, διαθέτει ήδη μια πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Ακολουθεί ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα μερικών από τα πιο σημαντικά και αξιοσημείωτα γεγονότα στην ανάπτυξη της αλυσίδας μπλοκ. 2008

• Το Satoshi Nakamoto, ψευδώνυμο για ένα άτομο ή μια ομάδα, δημοσιεύει το “Bitcoin: Ένα ομότιμο ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών”.

2009

• Η πρώτη επιτυχημένη συναλλαγή Bitcoin (BTC) πραγματοποιείται μεταξύ του επιστήμονα υπολογιστών Hal Finney και του μυστηριώδους Satoshi Nakamoto.

2010

• Ο προγραμματιστής Laszlo Hanycez με έδρα τη Φλόριντα ολοκληρώνει την πρώτη αγορά χρησιμοποιώντας Bitcoin – δύο πίτσες Papa John. Ο Hanycez μετέφερε 10.000 BTC, αξίας περίπου 60 δολαρίων εκείνη την εποχή. Σήμερα αξίζει 80 εκατομμύρια δολάρια.

 • Το ανώτατο όριο αγοράς του Bitcoin υπερβαίνει επίσημα το 1 εκατομμύριο δολάρια.

2011

• 1 BTC = $1USD, δίνοντας την ισοτιμία κρυπτονομισμάτων με το δολάριο ΗΠΑ.

• Το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων, το Wikileaks και άλλοι οργανισμοί αρχίζουν να δέχονται το Bitcoin ως δωρεές.

2012

• Το blockchain και το κρυπτονόμισμα αναφέρονται σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές όπως το The Good Wife, εγχέοντας blockchain στην ποπ κουλτούρα.

• Το περιοδικό Bitcoin ξεκίνησε από τον πρώιμο προγραμματιστή Bitcoin Βιτάλικ Μπουτερίν.

2013

• Το ανώτατο όριο της αγοράς BTC ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

• Το Bitcoin έφτασε τα $100/BTC για πρώτη φορά.

• Η Buterin δημοσιεύει την εργασία “Ethereum Project” που υποδηλώνει ότι η αλυσίδα μπλοκ έχει άλλες δυνατότητες εκτός από το Bitcoin (π.χ. έξυπνες συμβάσεις).

2014

• Η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Zynga, το D Las Vegas Hotel και Overstock.com αρχίσουν να δέχονται Bitcoin ως πληρωμή.

• Το έργο Ethereum του Buterin χρηματοδοτείται από το πλήθος μέσω μιας αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO) που συγκεντρώνει πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια σε BTC και ανοίγει νέους δρόμους για την αλυσίδα μπλοκ.

• Η R3, μια ομάδα άνω των 200 εταιρειών blockchain, συγκροτείται για να ανακαλύψει νέους τρόπους με τους οποίους η αλυσίδα μπλοκ μπορεί να εφαρμοστεί στην τεχνολογία.

• PayPal ανακοινώνει την ενσωμάτωση του Bitcoin.

2015

• Ο αριθμός των εμπόρων που δέχονται BTC υπερβαίνει τους 100.000.

• NASDAQ και Σαν Φρανσίσκο blockchain εταιρεία Chain ομάδα για να δοκιμάσετε την τεχνολογία για την εμπορία μετοχών σε ιδιωτικές εταιρείες.

2016

• Ο τεχνολογικός γίγαντας IBM ανακοινώνει μια στρατηγική αλυσίδας μπλοκ για επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται στο cloud.

• Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνωρίζει τη νομιμότητα της αλυσίδας μπλοκ και των κρυπτονομισμάτων.

2017

• Το Bitcoin φτάνει τα $1.000/BTC για πρώτη φορά.

• Το ανώτατο όριο της αγοράς κρυπτονομισμάτων φτάνει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan Jamie Dimon λέει ότι πιστεύει στην αλυσίδα μπλοκ ως μελλοντική τεχνολογία, δίνοντας στο σύστημα καθολικού ψήφο εμπιστοσύνης από τη Wall Street.

• Το Bitcoin φτάνει στο υψηλό όλων των εποχών στα $19,783.21/BTC.

• Το Ντουμπάι ανακοινώνει ότι η κυβέρνησή του θα τροφοδοτείται από την αλυσίδα μπλοκ έως το 2020.

2018

• Το Facebook δεσμεύεται να ξεκινήσει μια ομάδα blockchain και επίσης υπαινίσσεται τη δυνατότητα δημιουργίας του δικού του κρυπτονομίσματος.

• Η IBM αναπτύσσει μια τραπεζική πλατφόρμα βασισμένη στην αλυσίδα μπλοκ με μεγάλες τράπεζες όπως η Citi και η Barclays να υπογράφουν.

Πηγή: Builtin

Ελέγξτε επίσης
Close
Back to top button