Cryptopedia

Τι είναι το Litecoin (LTC);

Πώς το Litecoin έγινε ένα ελίτ Κρυπτονόμισμα!

Πρόσφατα, οι WealthHunters εξερεύνησαν τα βασικά του κρυπτονομίσματος. Μετά από αυτό, είναι φυσική εξέλιξη το να προχωρήσουν στο Bitcoin. Με αυτή τη γνώση, είναι το επόμενο βήμα να μάθετε το Litecoin. Θα εξετάσουμε τον Charlie Lee, την ιστορία του Litecoin και την ιστορία των τιμών του Litecoin. Σε λίγα μόλις λεπτά, θα αναπτύξετε μια σταθερή θεμελιώδη κατανόηση ενός από τα πιο επίκαιρα κρυπτονομίσματα στην αγορά σήμερα.

Τι είναι το Litecoin;

Το Litecoin, επίσης γνωστό ως LTC, είναι ένα peer-to-peer κρυπτονόμισμα που εμφανίζεται σε ένα δίκτυο πληρωμών ανοιχτού κώδικα – όπως το Bitcoin. Το LTC ακολούθησε τα βήματα του Bitcoin ως ένα peer-to-peer κρυπτονόμισμα που λειτουργεί σε αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμών χωρίς κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, η γρηγορότερη ταχύτητα συναλλαγής και η αποδοτικότητα αποθήκευσης καθιστούν το Litecoin πιο ελκυστικό για ορισμένους εμπόρους κρύπτο.

Πριν αγοράσετε το Litecoin, είναι καλύτερα αν γνωρίζετε γιατί θεωρείται από πολλούς ότι είναι ανώτερο από το Bitcoin. Εάν το Bitcoin (BTC) αντιπροσωπεύει το “χρυσό” στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων, το Litecoin (LTC) αντιπροσωπεύει το “ασήμι”.

Παρόμοια με τον Satoshi Nakamoto, ο ιδρυτής του Litecoin Charlie Lee, δημιούργησε ένα ψηφιακό νόμισμα ανοιχτού κώδικα σε ένα peer-to-peer δίκτυο που βασίζεται σε blockchain. Το δίκτυο του Litecoin είναι πλήρως αποκεντρωμένο χωρίς μια κεντρική τράπεζα ή αρχή. Οι διαφορές μεταξύ των δύο κρυπτονομισμάτων σχετίζονται με τη διαδικασία εξόρυξης.

Bitcoin vs. Litecoin

Για τους λάτρεις της εξόρυξης, το Litecoin κατέχει έναν καλύτερο αλγόριθμο κατακερματισμού (hashing). Προκειμένου να δούμε τη διαφορά στη δύναμη κατακερματισμού των δύο στοιχείων στις σωστές της διαστάσεις. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, το δίκτυο Bitcoin επεξεργάζεται 20.000 Terra Hashes κάθε δευτερόλεπτο. Το Litecoin μπορεί να επεξεργαστεί τουλάχιστον 90.000 Mega Hashes ανά δευτερόλεπτο. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, μπορείτε να δείτε τη δραματική διαφορά σε αυτούς τους αριθμούς. Το Litecoin είναι πιο ισχυρό σε σύγκριση με τον ρυθμό κατακερματισμού του Bitcoin, επειδή χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο “scrypt” αντί του SHA-256 που χρησιμοποιεί το Bitcoin. Το Scrypt είναι γνωστό ως ένα «memory hard problem», που σημαίνει ότι προτιμά να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες υψηλής ταχύτητας RAM αντί της ακατέργαστης επεξεργαστικής ισχύος.

Ο απλός τρόπος να το πούμε είναι οτι το δίκτυο LTC μπορεί να χειριστεί έναν πολύ υψηλότερο όγκο ανταλλαγών και συναλλαγών από το BTC. Αυτό δίνει στο Litecoin το δικαιώμα να «καυχιέται» σε όρους ρυθμού κατακερματισμού και αποδοτικότητας του δικτύου. Ένα άλλο καλό παράδειγμα των διαφορών τους είναι η δημιουργία μπλοκ. Το χρυσό πρότυπο που θέτει το Bitcoin για δημιουργία μπλοκ είναι δέκα λεπτά. Το Litecoin έχει καθιερώσει ένα μέσο χρόνο για μπλοκ δυόμιση λεπτών. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί τέσσερα μπλοκ στον ίδιο χρόνο που χρειάζεται το Bitcoin για να δημιουργήσει ένα. Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, αλλά το να είσαι τόσο αποτελεσματικός δημιουργεί πολύπλοκα προβλήματα. Το αποτέλεσμα του να είναι τόσο ισχυρό το δικτύου είναι ότι το σύστημα αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο blockchain και περιττά μπλοκ. Τελικά, οι χρήστες του Litecoin επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από το πλεονέκτημα ταχύτητας.

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε μεταξύ Litecoin και Bitcoin

Παρά τις συγκρίσεις και τη συζήτηση μεταξύ των εμπόρων κρύπτο, ο Charlie Lee δεν θεωρεί τo Litecoin ως άμεσο ανταγωνιστή του Bitcoin. Ο Charlie θεωρεί το πρώτο ως συμπληρωματικό στο Bitcoin. Αντί για χρυσό έναντι ασημιού, ο Charlie Lee βλέπει το Litecoin πολύ κατάλληλοτερο για μικρότερες συναλλαγές. Πιστεύει ότι οι «βαρέων βαρών» συναλλαγές θα πρέπει να είναι για το Bitcoin. Από την δική του οπτική, τα δύο στοιχεία είναι ένα διπλό χτύπημα για το κρυπτονόμισμα συνολικά, όχι δύο πυγμάχοι αγωνιζόμενοι για την πρώτη θέση. Στο τέλος της ημέρας, στόχος μας στην MoneyPro είναι να σας οπλίσουμε με τις πληροφορίες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τον εαυτό σας.

Η Ιστορια Του Litecoin

Όπως και ο Evan Duffield του Dash, η ιστορία του Litecoin ξεκίνησε με τον απλό στόχο της βελτίωσης των μειονεκτημάτων του Bitcoin. Πριν δημιουργήσει το κρυπτονόμισμα, ο Charlie Lee ήταν μηχανικός λογισμικού που εργαζόταν στη Google. Πέρασε 5 χρόνια στη Google και ανακάλυψε το Bitcoin για πρώτη φορά. Ο Charlie Lee μεγάλωσε δύσπιστος για το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα (Federal Reserve System), οπότε το κρυπτονόμισμα ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα για εκείνον. Η προσοχή του Lee ήταν πραγματικά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain και την επέκταση των δυνατοτήτων του.

Στις αρχές του 2011, το Bitcoin ήταν εν μέσω του πρώτου κύματος της δημοτικότητάς του και όλοι στον κλάδο της τεχνολογίας προσπαθούσαν να αναπτύξουν το επόμενο μεγάλο κρυπτονόμισμα. Η πρώτη προσπάθεια του Charlie Lee ήταν το “Fairbix”. Το στοιχείο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και ήταν αρκετά παρόμοιο με ένα άλλο κρυπτονόμισμα το «Tenebrix». Η ομάδα ανάπτυξης του Lee αντέγραψε τον πηγαίο κώδικα του Tenebrix και προχώρησε σε βελτιώσεις πάνω σε αυτόν, αλλά η επίσημη κυκλοφορία ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή. Η ομάδα του Charlie Lee είχε προ-εξορύξει 7 εκατομμυρία νομισμάτα Fairbix πριν από την κυκλοφορία του, γεγονός που προκάλεσε εξονυχιστικό έλεγχο από την κρυπτο-κοινότητα. Ο θάνατος του Fairbix ήρθε όταν ορισμένα σημαντικά σφάλματα λογισμικού εκμεταλλεύτηκαν και δεν μπορούσε να αμυνθεί από μια 51% επίθεση. Το τέλος του Fairbix ήταν απαραίτητο για να ξεκινήσει η ιστορία του Litecoin.

Μαθαίνοντας από τα λάθη τους

Η ιστορία του Litecoin ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 όταν ο Charlie Lee κυκλοφόρησε το στοιχείο σε λιγότερο απο έναν μήνα μετά την αποτυχία του με το Fairbix. Αφού έμαθαν από τα λάθη τους, η ομάδα ανάπτυξης αντέγραψε τον πηγαίο κώδικα του Bitcoin και έκανε προσαρμογές. Κατά τη δημιουργία του Litecoin, δόθηκε έμφαση στη βελτίωση της πλατφόρμας και στη δημιουργία ενός πιο ισχυρού συστήματος να συμπεριλάβει τη δημιουργία μπλοκ, το πρωτόκολλο κατακερματισμού και όλα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Litecoin είχε φτάσει σε κεφαλαιοποίηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Λίγο αργότερα, ο Charlie Lee έφυγε από την Google για να γίνει από τους πρώτους υπαλλήλους της Coinbase. Εκεί εργάστηκε ως Engineering Manager για τέσσερα χρόνια μέχρι να φύγει το 2017.

Ως ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Litecoin, ο Lee επιβλέπει την ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος. Ως αποτέλεσμα, το Litecoin είχε την καλύτερη χρονιά του το 2017. Το νόμισμα αποτέλεσε το αντικείμενο της πρώτης συναλλαγής Lightning Network και το στοιχείο έφτασε σε ένα εντελώς νέο επίπεδο επιτυχίας.

Ιστορικό Τιμών του Litecoin

Η τιμή του Litecoin έφτασε το ανώτατο όριο αγοράς ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του στοιχείου απο τον Charlie Lee. Το 2017, η τιμή του Litecoin αυξήθηκε σε αξία από 4$ σε 350$ – μια επιστροφή άνω του 8000 τοις εκατό. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, το ανώτατο όριο αγοράς του LTC είναι 3.1 εκατομμύρια και έχει αξία 52$ ανά κέρμα.

Οι περισσότεροι αναλυτές κρύπτο κατηγορούν τη συντριβή της αγοράς κρυπτονομισμάτων στις αρχές του 2018 για την απώλεια της αξίας του Litecoin. Η τιμή του Litecoin «προσγειώθηκε» κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά εξακολουθεί να αποτιμάται ως το έβδομο πιο πολύτιμο νόμισμα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Άλλα στοιχεία όπως το Ethereum έχουν ξεπεράσει τη θέση του, αλλά η ιστορία του Litecoin απέχει πολύ από το τέλος της. Σε τελική ανάλυση, μερικοί άνθρωποι προτιμούν το ασήμι καλύτερα από το χρυσό. Το Litecoin αναμένεται να ανακάμψει στο μέλλον μόλις ολόκληρη η αγορά βγει από την ανοδική της πορεία.

Το ιστορικό τιμών του Litecoin ήταν γενικά σταθερό όταν προσαρμοζόταν στις macro-crypto τάσεις. Πάνω από επτά χρόνια, το LTC παρέμεινε ένα πολύτιμο στοιχείο λόγω του δικτύου του και άλλων ομοιοτήτων με το Bitcoin. Ωστόσο, οι συγκρίσεις αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin έχει όριο νομίσματος 21 εκατομμυρίων. Εν τω μεταξύ, το LTC έχει όριο μάρκας (token) 84 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρματα LTC θα δημιουργηθούν πολύ μετά την επίτευξη του ορίου του Bitcoin. Ενώ το Litecoin θα πρέπει συνεχώς να αυξάνει τη ζήτηση για να παραμείνει ανταγωνιστικό στην αξία ανά κέρμα – η ιστορία τιμών του Litecoin έχει πολλά χρόνια εξέλιξης στο μέλλον της.

Πώς να αγοράσετε Litecoin:

Σε κάθε αγορά όπου μπορεί να βρεθεί το Bitcoin, το ίδιο μπορεί και το Litecoin. Αν είστε μπερδεμένοι με το πώς να αγοράσετε Litecoin στο μέλλον, το X1.gr είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Το πώς να αγοράσετε το Litecoin δεν είναι το σημαντικό ερώτημα. Η πρώτη ερώτηση θα πρέπει να είναι πώς να αποθηκεύσετε τις μάρκες (tokens) αφού τα αγοράσετε. Το πώς να αγοράσετε πορτοφόλια για Litecoin δεν είναι μια δυσκολη ερώτηση να απαντηθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν λάβετε μια απόφαση.

Το LTC Core είναι το αυθεντικό πορτοφόλι για το νόμισμα και μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν στον Υπολογιστή σας. Το πρόγραμμα κατεβάζει ολόκληρο το blockchain LTC στη συσκευή σας με το πορτοφόλι. Αυτό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικός παράγοντας για νέους επενδυτές. Ως αποτέλεσμα, το Electrum-LTC παρέχει μια ελαφρύτερη επιλογή με δυνατότητα πολλαπλών κερμάτων (multi-coin). Το Loafwallet είναι επίσης μια καλή επιλογή για εσάς, καθώς αναπτύχθηκε ειδικά για τις μάρκες (tokens)  LTC από τον ίδιο τον Charlie Lee. Τώρα έχετε μια αρχική κατανόηση για τη σύντομη ιστορία του Litecoin!

WealthHunters

Back to top button