Ανταλλακτήρια

Στο σκαμνί της δικαιοσύνης οι ιδρυτές της BitMEX

Οι ιδρυτές της BitMEX Arthur Hayes και Benjamin Delo δήλωσαν ένοχοι για την παραβίαση του νόμου Bank Secrecy Act των ΗΠΑ (νομοθεσία που αποσκοπεί στην αποτροπή της χρήσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκρυψη ή τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Πέμπτη, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Ο Hayes και ο Delo κατηγορήθηκαν για παραβίαση του BSA με τη λειτουργία της BitMEX, μιας πλατφόρμας συναλλαγών  crypto-νομισμάτων και παραγώγων, για να λειτουργήσουν με ανεπαρκή πρωτόκολλα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML). Οι δυο τους δήλωσαν ένοχοι στην κατηγορία παραβίασης του BSA και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αν και οι πραγματικές ποινές τους θα αποφασιστούν αργότερα από ομοσπονδιακό δικαστή.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) άσκησαν κατηγορίες εναντίον της BitMEX και των ιδρυτών της το 2020. Η CFTC και το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων διευθέτησε τις δικές τους χρεώσεις με την BitMEX το προηγούμενο έτος, με την εταιρεία να καταβάλλει πρόστιμο $100 εκατομμυρίων στις δύο ρυθμιστικές υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 ότι ο Hayes, ο Delo και ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας Samuel Reed προσπάθησαν να αποφύγουν τους AML κανονισμούς των ΗΠΑ με τη δημιουργία offshore εταιρειών, αλλά επιτρέποντας στους πελάτες των ΗΠΑ να πραγματοποιούν συναλλαγές στην πλατφόρμα. Οι κατηγορίες της CFTC προστέθηκαν πάνω σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι η BitMEX επέτρεψε στους πελάτες των ΗΠΑ να εμπορεύονται crypto προϊόντα παραγώγων παρά το γεγονός ότι η BitMEX δεν καταχωρούσε ως πλατφόρμα παραγώγων στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν ο Reed και ο Gregory Dwyer, ο πρώτος υπάλληλος της BitMEX που κατηγορήθηκε επίσης το 2020, σχεδιάζουν επίσης να δηλώσουν ένοχοι στις κατηγορίες.

“Ως αποτέλεσμα της εκ προθετικής αποτυχίας της να εφαρμόσει την AML πολιτική και τα KYC προγράμματα, η BitMEX ήταν στην πραγματικότητα μια πλατφόρμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2018, ο Hayes ενημερώθηκε για ισχυρισμούς ότι η BitMEX χρησιμοποιούνταν για το ξέπλυμα crypto-νομισμάτων που είχανε χακάρει”, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η BitMEX επέτρεπε επίσης τη χρήση της πλατφόρμες σε χρήστες από το Ιράν, μια δικαιοδοσία που έχει απαγορευτεί η παροχή υπηρεσιών από την πλατφόρμα, ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Back to top button