Cryptopedia

Τι είναι το Ethereum 2.0 και γιατί έχει σημασία;

Η τεχνολογία blockchain έχει φέρει επανάσταση στις παγκόσμιες αγορές. Έχει διαταράξει διάφορους τομείς όπως ο τραπεζικός τομέας, η χρηματοοικονομική τεχνολογία, η γεωργία και η υγειονομική περίθαλψη. Λειτουργεί με βάση τις αρχές του κρυπτονομίσματος, το οποίο έχει κάνει τις συναλλαγές απλές και ασφαλείς. Το κρυπτονόμισμα με λαϊκούς όρους δεν είναι παρά ψηφιακό νόμισμα. Τον Ιανουάριο του 2020 υπήρχαν περισσότερα από 2.000 κρυπτονομίσματα. Το Ethereum είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα και λειτουργεί σε μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα λογισμικού μέσω της οποίας μπορούν να κατασκευαστούν πολύ εύκολα έξυπνες συμβάσεις και αποκεντρωμένες εφαρμογές. Εάν το Ethereum έχει τραβήξει το ενδιαφέρον σας και θέλετε να μάθετε περισσότερα γι ‘αυτό, αυτό το άρθρο θα χρησιμεύσει ως αξιόπιστο εγχειρίδιο και θα απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματά.

Τι είναι το Ethereum 2.0;

Το Ethereum 2.0 είναι μια αναβάθμιση στο ήδη υπάρχον Ethereum blockchain. Αποσκοπεί στην αύξηση της ταχύτητας, της αποδοτικότητας και της επεκτασιμότητας του δικτύου Ethereum, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα σημεία συμφόρησης και να αυξήσει τον αριθμό των συναλλαγών. Τα ψευδο-ονόματα για το Ethereum 2.0 είναι Eth2 ή Γαλήνη.

Το Ethereum 2.0 έχει κάποιες θεμελιώδεις αλλαγές στη δομή και το σχεδιασμό του σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του. Οι δύο σημαντικές αλλαγές αποτελούν “απόδειξη πασσάλου” και “θραύσματα”. Ας εξετάσουμε και τους δύο αυτούς όρους για να κατανοήσουμε τη λειτουργία του Ethereum 2.0

Τι είναι η απόδειξη πονταρίσματος;

Σε μια απόδειξη του μηχανισμού συναίνεσης των πασσάλων, υπάρχουν επικυρωτές αντί για ανθρακωρύχους. Ο κύριος ρόλος τους είναι να προτείνουν νέα μπλοκ, να παρέχουν υπολογιστική ισχύ, αποθήκευση και το εύρος ζώνης για την επικύρωση συναλλαγών. Οι επικυρωτές λαμβάνουν περιοδικές πληρωμές στο ETH. Υπάρχει μια σύμβαση κατάθεσης 32 ETH που θα πρέπει να κλειδωθεί από αυτούς τους επικυρωτές. Είναι ένα είδος εγγύησης που καταπίπτει πλήρως ή εν μέρει σε περίπτωση οποιασδήποτε αμέλειας. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική στον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών.

Τι είναι το Θραύσμα;

Το Sharding είναι η διαδικασία διαίρεσης ενος blockchain σε πολλαπλές αλυσίδες μπλοκ γνωστές ως θραύσματα. Καθιστά ολόκληρο το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, καθώς ένας μόνο επικυρωτής δεν χρειάζεται να χειρίζεται μόνο το φόρτο εργασίας. Κάθε επικυρωτής διατηρεί πληροφορίες που σχετίζονται με το “δικό τους” θραύσμα. Αυτοί οι επικυρωτές ανακατεύονται επίσης μεταξύ των θραυσμάτων τακτικά για να αποφύγουν οποιοδήποτε είδος χειραγώγησης. Η αλυσίδα Beacon χρησιμοποιείται για την επικοινωνία και το συντονισμό των θραυσμάτων.

Πώς λειτουργεί το Ethereum;

Οι επικυρωτές είναι η πιο σημαντική πτυχή του Ethereum 2.0 καθώς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υποδομή και τη συντήρησή του. Κάθε επικυρωτής έχει δύο κλειδιά: ένα κλειδί υπογραφής και ένα κλειδί ανάληψης. Ένα κλειδί υπογραφής χρησιμοποιείται για την εκτέλεση “εργασίας για το blockchain”. Υπάρχουν τρεις κύριες λειτουργίες ενός επικυρωτή:

• Για να προτείνετε και να προσθέσετε μπλοκ στην αλυσίδα Beacon ή σε μία από τις αλυσίδες θραύσματος.

• Για να βεβαιώσετε την εγκυρότητα του φάρου και της αλυσίδας θραύσματος.

• Για να αναφέρετε κακόβουλη συμπεριφορά από άλλους επικυρωτές.

Για τους λόγους αυτούς, το κλειδί υπογραφής πρέπει να είναι σε απευθείας σύνδεση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το κλειδί απόσυρσης εκτελεί δράσεις στα ταμεία. Δεν είναι απαραίτητο το κλειδί απόσυρσης να είναι διαθέσιμο όλη την ώρα. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί καθώς το άτομο έχει τον έλεγχο όλων των κεφαλαίων. Εάν θέλετε να γίνετε επικυρωτής, πρέπει να κλειδώσετε 32 ETH στην αλυσίδα beacon. Οι επικυρωτές δεν λειτουργούν μόνοι τους. Εργάζονται κυρίως σε επιτροπές όπου ομάδες τουλάχιστον 128 επικυρωτών ψηφίζουν για τον επικεφαλής της αλυσίδας μπλοκ. Οι ψήφοι είναι διαφόρων τύπων. Είναι:

• Ψήφοι LMD GHOST: Οι βεβαιώσεις είναι για τον επικεφαλής της αλυσίδας μπλοκ, ειδικά για το πιο πρόσφατο μπλοκ που έχουν συμφωνήσει οι επικυρωτές.

• Ψηφοφορίες Casper FFG: Οι βεβαιώσεις είναι για το σημείο ελέγχου στην τρέχουσα εποχή.

Ένα σημείο ελέγχου είναι το πιο πρόσφατο μπλοκ στην πρώτη υποδοχή μιας εποχής. Οι εποχές αποτελούνται από 32 υποδοχές. Μόλις 2 ή 3 επικυρωτές συμφωνήσουν στο πιο πρόσφατο σημείο ελέγχου, δικαιολογείται. Μόλις το προηγούμενο σημείο ελέγχου είναι δικαιολογημένο, το τελευταίο μπλοκ οριστικοποιείται. Έτσι, μετά από δύο εποχές ένα μπλοκ οριστικοποιείται.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ethereum και Ethereum 2.0;

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ του Ethereum 2.0 και του αντίστοιχου είναι ο μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιούν. Το Ethereum χρησιμοποιεί μηχανισμό απόδειξης εργασίας (PoW), ενώ το Ethereum 2.0 χρησιμοποιεί μηχανισμό απόδειξης πονταρίσματος (PoS).

Η απόδειξη του μηχανισμού εργασίας είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία στην οποία πολύπλοκα μαθηματικά παζλ αποκωδικοποιούνται από τους ανθρακωρύχους με τη βοήθεια της ισχύος επεξεργασίας υλικού υπολογιστή. Αυτό χρησιμοποιείται επίσης για την επαλήθευση νέων συναλλαγών. Όποιος αποκωδικοποιήσει πρώτα το παζλ, προσθέτει μια νέα συναλλαγή που περιέχει τα προηγούμενα αρχεία συναλλαγών που αποτελούν την αλυσίδα μπλοκ.

Στην απόδειξη του μηχανισμού πονταρίσματος, το crypto χρησιμοποιείται για την επαλήθευση μιας συναλλαγής από τους επικυρωτές συναλλαγών αντί για τους ανθρακωρύχους. Οι επικυρωτές πρέπει να προτείνουν ένα ανάλογα με το χρόνο και την ποσότητα κρυπτογράφησης που κατέχουν. Όταν η πλειοψηφία των επικυρωτών ισχυρίζονται ότι έχουν δει το μπλοκ, προστίθεται στο blockchain και ανταμείβονται για την επιτυχή διεξαγωγή της πρότασης μπλοκ. Έτσι γίνεται η ” πλαστοδοτηση” ή η “κοπή”. Το PoS είναι ένας πιο ενεργειακά αποδοτικός μηχανισμός σε σύγκριση με το PoW, καθώς χρησιμοποιεί λιγότερη υπολογιστική ισχύ για να εξασφαλίσει μια αλυσίδα μπλοκ.

Πώς θα είναι το Ethereum 2.0 πιο ασφαλές;

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Ethereum 2.0 είναι η επεκτασιμότητα του. Το Ethereum 2.0 θα έχει αλυσίδες θραύσματος λόγω των οποίων μπορεί να πραγματοποιήσει έως και 10.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ το Ethereum μπορεί να υποστηρίξει μόνο 30 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αυτό οδηγεί επίσης σε πολλές καθυστερήσεις και συμφόρηση του δικτύου, κάτι που δεν θα συμβεί στο Ethereum 2.0. Η εφαρμογή αλυσίδων θραύσματος επιταχύνει το δίκτυο και μπορεί να κλιμακωθεί πιο εύκολα καθώς οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται σε παράλληλες αλυσίδες αντί για διαδοχικές.

Η κύρια ιδέα πίσω από την επινόηση μιας αναβάθμισης στο υπάρχον Ethereum είναι να ασκηθεί περισσότερη ασφάλεια σε ολόκληρη τη συναλλαγή. Πολλές αποδείξεις των δικτύων πασσάλων έχουν ένα πολύ μικρό σύνολο επικυρωτών. Αυτό αντιπροσωπεύει μειωμένη ασφάλεια δικτύου. Το Ethereum 2.0 απαιτεί ένα μεγάλο σύνολο επικυρωτών, περίπου 16.384, γεγονός που το καθιστά πιο αποκεντρωμένο, ασφαλές και λιγότερο επιρρεπές σε χειραγώγηση.

Το μέλλον του Ethereum 2.0

Το Ethereum είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα μπλοκ γενικής χρήσης στη σημερινή αγορά από την έναρξή της το 2015. Κατασκευάζονται περισσότερα από 1.400 έργα Ethereum. Η αναβάθμιση θα κυκλοφορήσει σε τρεις φάσεις: φάση 0, 1 και 2.

Η φάση 0 ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 με την εφαρμογή της αλυσίδας Beacon. Αποθηκεύει το μητρώο των επικυρωτών και αναπτύσσει την απόδειξη του μηχανισμού συναίνεσης εργασίας.

Η φάση 1 αναμένεται να ξεκινήσει το 2021 και οι αλυσίδες θραύσματος θα ενσωματωθούν. 64 θραύσματα αναμένεται να εκτοξευτούν. Η αλυσίδα Ethereum 1.0 θα γίνει ένα θραύσμα του Eth2 στο Βήμα 1.5 και οι μεταφορές θα ενεργοποιηθούν, με αποτέλεσμα το Eth2 να μοιάζει με ένα “διαρκές ομόλογο χρέους και ιδίων κεφαλαίων” και ένα κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς οι επικυρωτές μπορούν τώρα ελεύθερα να εισέλθουν και να εξέλθουν από το σύστημα.

Στη Φάση 2, τα θραύσματα θα γίνουν πλήρως λειτουργικά και συμβατά με έξυπνες συμβάσεις. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2021/22. Θα είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση με πρόσθετες δυνατότητες.

Με τα πρόσθετα πλεονεκτήματα και την επεκτασιμότητα του, το Ethereum 2.0 θα συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με τη συμμετοχή στο Ethereum 2.0;

Ως κάτοχος ETH που ενδιαφέρεται για το Eth2 με την ποντάρισμα, οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζετε είναι:

• Μεταφορές αλυσίδας Beacon μίας διαδρομής και κλειδωμένα κεφάλαια μέχρι τη Φάση 1.5 (άγνωστο χρονοδιάγραμμα). Τα σφάλματα της εφαρμογής προγράμματος-πελάτη (το λογισμικό που εκτελείται ως επικυρωτής) μπορούν να περικοπούν.

• Τερματισμός λειτουργίας του παρόχου υπηρεσιών πριν από το Βήμα 1.5.

One Comment

Ελέγξτε επίσης
Close
Back to top button