BitcoinCryptopedia

Πορτοφόλια Bitcoin για αρχάριους: Όλα Όσα Χρειάζεται Να Γνωρίζετε

Γιατί χρειάζεστε ενα πορτοφόλι Bitcoin

To Bitcoin (BTC) είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Καθώς τα Bitcoins δεν υπάρχουν σε κανενός είδους φυσικό σχήμα ή μορφή, δεν μπορούν τεχνικά να αποθηκευτούν οπουδήποτε. Αντι αυτου, είναι τα ιδιωτικά κλειδιά – τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στην δημόσια Bitcoin διεύθυνσή σας  και τις υπογραφές συναλλαγών σας – τα οποία χρειάζεται να αποθηκευτούν με ασφάλεια. Ένας συνδυασμός του δημοσίου κλειδιού του παραλήπτη και του δικού σας ιδιωτικού κλειδιού είναι αυτός που καθιστά μια συναλλαγή με Bitcoin εφικτή.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μορφές πορτοφολιών Bitcoin οι οποίες καλύπτουν διαφορετικές απαιτήσεις και διαφέρουν σε όρους ασφάλειας, ευκολίας, προσβασιμότητας και ου τω καθεξίς.

Τύποι Πορτοφολίων (Wallets)

Xάρτινα (Paper)

Ένα χάρτινο πορτοφόλι είναι ουσιαστικά ένα έγγραφο το οποίο εμπεριέχει μια δημόσια διεύθυνση για τη λήψη Bitcoin και ένα ιδιωτικό κλειδί, το οποίο θα σας επιτρέπει να ξοδεύετε ή να μεταφέρετε Bitcoin αποθηκευμένα σε αυτή την διεύθυνση. Τα χάρτινα πορτοφόλια συχνά εκτυπώνοντε σε μορφή QR-codes ώστε να μπορείτε γρήγορα να τα σκανάρετε και να προσθέσετε τα κλειδιά σε ένα πορτοφόλι λογισμικού για να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή. Ένα χάρτινο πορτοφόλι μπορεί να παραχθεί με την χρήση υπηρεσιών όπως BitAddress ή Bitcoinpaperwallet, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν μια τυχαία Bitcoin διεύθυνση με το δικό της ιδιωτικό κλειδί. Τα παραγόμενα κλειδιά μπορουν τότε να εκτυπωθούν, με κάποιες υπηρεσίες που προσφέρουν ένα σχεδιασμό ανθεκτικό σε παραβιάσεις ή ακόμη μια επιλογή παραγγελίας ολογραφικών ετικετών.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός χάρτινου πορτοφολιού είναι ότι τα κλειδιά αποθηκεύονται εκτός σύνδεσης (offline), γεγονός που το καθιστά εντελώς απρόσβλητο από επιθέσεις χάκερ, συμπεριλαμβανομένων των κακόβουλων προγραμμάτων που μπορούν να καταγράψουν τα πλήκτρα του χρήστη. Παρόλα αυτά, μερικές προφυλάξεις κατά την δημιουργία ενός πορτοφολιού πρέπει να λαμβάνονται πάντα. Πριν δημιουργήσετε ένα χάρτινο πορτοφόλι, θα πρέπει να είστε βέβαιως οτι δεν σας βλέπει κάποιος. Για να αποκλείσετε τον κίνδυνο τυχόν καταγραφής των ενεργειών σας μέσω λογισμικού παρακολούθησης, συνιστάται η χρήση ενός καθαρού λειτουργικού συστήματος, όπως το Ubuntu, εκτελόντας το από μονάδα flash USB ή DVD. Επιπροσθέτως, μόλις το χάρτινο πορτοφόλι δημιουργηθεί, ο κωδικός μέσω της ιστοσελίδας θα πρέπει να μπορεί να εκτελεσθεί και εκτός σύνδεσης, το οποίο θα σας επιτρέπει να αποσυνδεθείτε απο το διαδίκτυο πριν προχωρήσετε ουσιαστικά στην δημιουργία των κλειδιών. Τέλος, χρησιμοποιείστε έναν εκτυπωτή ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό οτι αυτό που εκτυπώνετε είναι πολύτιμες, ιδιωτικές πληροφορίες σε ένα κομμάτι χαρτί. Έτσι, θα πρέπει να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία αυτού του κομματιού χαρτιού. Για παράδειγμα, συνιστάται να το διατηρείτε σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα και να το φυλάσσετε σε ένα στεγνό, ασφαλές μέρος για την αποφυγή ζημιών απο το νερό και γενική φθορά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν την πλαστικοποίηση του και την αποθήκευση του σε θυρίδα ασφαλείας.

Σε Φυσική Μορφή (Physical Bitcoin)

Το Physical Bitcoin συνήθως προφορτώνεται με ένα σταθερό ποσό BTC και η πρόθεση είναι ότι η αξία του δεν μπορεί να ξοδευτεί όσο το ιδιωτικό κλειδί παραμένει κρυμμένο. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως χρησιμοποιώντας μια σφραγίδα που είναι εμφανής σε παραβίαση.

Το πρώτο του είδους του, το Bitbill, είχε σχήμα πιστωτικής κάρτας, αλλά οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις που ακολούθησαν είχαν σχήμα στρογγυλού μεταλλίου. Ο Mike Cadwell, ένας λάτρης του κρυπτονοσμίσματος με το ψευδώνυμο “Casascius”, δημιούργησε το πρώτο από τα δημοφιλή Casascius physical Bitcoins το 2011. Τα ιδιωτικά κλειδιά ήταν κρυμμένα κάτω από ένα αποσπώμενο ολόγραμμα, όταν αφαιρούνταν, άφηνε ένα εμφανές σημάδι παραβίασης. Όταν εξαργυρώνονταν, το νόμισμα έχανε την ψηφιακή του αξία. Από τότε, υπήρξαν αρκετοί νέοι κατασκευαστές κερμάτων.

Τα Physical Bitcoins είναι ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης των χρημάτων σας με μεγαλύτερη ασφάλεια και μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος όταν πραγματοποιείτε συναλλαγές εκτός σύνδεσης. Επιπλέον, πρόσφατα έχουν γίνει ένα πολύτιμο αντικείμενο συλλεκτών. Το κύριο μειονέκτημα, ωστόσο, είναι σοβαρό. Τον Νοέμβριο του 2013, ζητήθηκε στον Mike Cadwell από το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement Network) να σταματήσει τη λειτουργία του, καθώς το έργο του θεωρήθηκε υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων ή μέσο πληρωμής (money transmitter). Οι κανονισμοί για αυτήν τη δραστηριότητα ήταν αβάσταχτοι, οπότε αναγκάστηκε να σταματήσει τις πωλήσεις αντικειμένων που περιέχουν ψηφιακά Bitcoin. Δεδομένου ότι το BTC εξακολουθεί να είναι μια νομικά γκρίζα ζώνη σε πολλές χώρες, τέτοια στοιχεία μπορεί ακόμη και να θεωρηθούν πλαστά χρήματα από τις αρχές.

Κινητού Τηλεφώνου (Mobile)

Για εκείνους που ενεργά χρησιμοποιούν Bitcoin σε καθημερινή βάση, πληρώνοντας για αγαθά σε καταστήματα ή ανταλλάσοντας τα πρόσωπο με πρόσωπο, ένα mobile BTC πορτοφόλι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Λειτουργεί ως εφαρμογή στο smartphone σας, αποθηκεύοντας τα ιδιωτικά σας κλειδιά και σας επιτρέπει να πληρώνετε για πράγματα απευθείας από το τηλέφωνό σας. Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν τη λειτουργία επικοινωνίας κοντινού πεδίου των smartphone τους (near-field communication, NFC), το οποίο σημαίνει ότι μπορούν απλώς να ακουμπίσουν το τηλέφωνό τους στο τερματικό χωρίς να χρειάζεται να παρέχουν καμία πληροφορία.

Κάθε πελάτης Bitcoin απαιτεί πρόσβαση σε ολόκληρο το καθολικό blockchain, το οποίο αυξάνεται συνεχώς και απαιτεί αρκετά gigabyte αποθηκευτικού χώρου. Για τους λόγους αυτούς, τα mobile πορτοφόλια επωφελούνται απο την απλοποιημένη τεχνολογία επαλήθευσης πληρωμών. Λειτουργούν μόνο με μικρά υποσύνολα του blockchain, βασισμένα σε αξιόπιστους κόμβους στο δίκτυο Bitcoin για να διασφαλίσουν ότι έχουν τις σωστές πληροφορίες.

Παρά το ότι είναι μια εύκολη εν κινήσει λύση για αποθήκευση Bitcoin, τα mobile πορτοφόλια είναι επιρρεπή σε επιθέσεις χάκερ. Επιπλέον, μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του πορτοφολιού σας αν απλά κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην συσκευή του κινητού σας. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών πορτοφολιού Bitcoin για συσκευές που λειτουργούν με Android. Η Apple απαγόρευσε τα πορτοφόλια Bitcoin από το App Store τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά ανέστρεψε την απόφασή της αρκετούς μήνες αργότερα.

Διαδικτύου (Web)

Τα πορτοφόλια web αποθηκεύουν τα ιδιωτικά σας κλειδιά σε έναν διακομιστή, ο οποίος είναι συνεχώς συνδεδεμένος και ελέγχεται από τρίτους. Διαφορετικές υπηρεσίες προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες, μερικές από τις οποίες μπορούν να συνδέονται με mobile και desktop πορτοφόλια και να αναπαράγουν τις διευθύνσεις σας σε όλες τις συσκευές που σας ανήκουν.

Όπως τα mobile πορτοφόλια, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallets) επιτρέπουν στους χρήστες τους να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους εν κινήσει από οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Εάν δεν προστατεύονται σωστά, οι οργανισμοί που εκτελούν τον ιστότοπο ενδέχεται να αποκτήσουν πρόσβαση στα ιδιωτικά σας κλειδιά, αποκτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων σας. Επιπλέον, ορισμένα ηλεκτρονικά πορτοφόλια λειτουργούν σε ανταλλακτήρια, και έχουν υπήρξει περιπτώσεις ανταλλακτηρίων να κλείνουν και να φευγουν με τα χρήματα των χρηστών τους.

Επιφάνειας εργασίας (Desktop)

Τα desktop πορτοφόλια λαμβάνονται και εγκαθίστανται στον υπολογιστή σας, αποθηκεύοντας τα ιδιωτικά σας κλειδιά στον σκληρό σας δίσκο. Εξ ορισμού, είναι πιο ασφαλεί από τα web και mobile πορτοφόλια, καθώς δεν βασίζονται σε τρίτους για τα δεδομένα τους και είναι πιο δύσκολο να κλαπούν. Εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, γεγονός που τα καθιστά εγγενώς λιγότερο ασφαλή. Ωστόσο, τα desktop πορτοφόλια είναι μια εξαιρετική λύση για εκείνους που ανταλλάσσουν μικρές ποσότητες Bitcoin από τους υπολογιστές τους.

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών επιλογών desktop πορτοφολιών που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Κάποια επικεντρώνονται στην ασφάλεια, κάποια στην ανωνυμία και ούτω καθεξής.

Υλισμικού (Hardware)

Ένα hardware πορτοφόλι είναι ένας μάλλον μοναδικός τύπος πορτοφολιού Bitcoin που αποθηκεύει τα ιδιωτικά κλειδιά του χρήστη σε μια ασφαλή συσκευή (hardware device). Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος αποθήκευσης οποιουδήποτε ποσού Bitcoin. Δεν εχουν υπαρξει εξακριβώσιμα περιστατικά κλοπής χρημάτων από ένα hardware πορτοφόλι. Σε αντίθεση με τα πορτοφόλια χαρτιού, τα οποία πρέπει να εισαχθούν σε λογισμικό κάποια στιγμή, τα hardware πορτοφόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και διαδραστικότητα. Επιπλέον, είναι απρόσβλητα από ιούς υπολογιστών, τα χρήματα που αποθηκεύονται δεν μπορούν να μεταφερθούν από τη συσκευή σε απλό κείμενο, και στις περισσότερες περιπτώσεις, το λογισμικό τους είναι ανοιχτού κώδικα.

Ορισμένα hardware πορτοφόλια διαθέτουν ακόμη και οθόνες, οι οποίες προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση και την εμφάνιση σημαντικών λεπτομερειών πορτοφολιού. Για παράδειγμα, μια οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια φράση ανάκτησης και να επιβεβαιώσει το ποσό και τη διεύθυνση της πληρωμής που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Έτσι, εφόσον επενδύετε σε μια αυθεντική συσκευή κατασκευασμένη από έναν αξιόπιστο και ικανό κατασκευαστή, τα χρήματά σας θα είναι ασφαλή.

Τράπεζα (Bank)

Ο Rainer Michael Preiss, εκτελεστικός διευθυντής της Taurus Wealth Advisors, δήλωσε πρόσφατα ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ φοβούνται πιθανώς το blockchain, το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Ανέφερε επίσης ότι, δεδομένης της αβεβαιότητας από την έλλειψη διαφάνειας των τραπεζών, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Πράγματι, πολλές τράπεζες δεν δέχονται το Bitcoin ως νόμισμα, μερικές από αυτές αρνούνται ακόμη και τη διαχείριση κεφαλαίων που αποκτήθηκαν μέσω δραστηριοτήτων με κρυπτονομίσματα.

Υπό το φως της απροθυμίας των τραπεζών να αποδεχθούν το Bitcoin ως βιώσιμο νόμισμα, δημιουργήθηκε μια Bitcoin Crypto Τράπεζα. Η πρώτη στο είδος της, είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εμπορική αγορά Bitcoin. Δέχεται και διαχειρίζεται καταθέσεις Bitcoin, υποστηρίζοντας ότι έχει βαθιά κατανόηση της αγοράς. Στον ιστότοπό της, υποστηρίζει ότι είναι μια χωρίς κίνδυνο, ασφαλής και πιστοποιημένη πλατφόρμα για επενδύσεις με μεγάλες πιθανότητες να αποφέρει τεράστια κέρδη.

Πορτοφόλια Bitcoin και Ασφάλεια

Πιθανά προβλήματα

  • Να κολλήσετε κακόβουλο λογισμικό (malware). Ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί να σαρώσει τον σκληρό σας δίσκο και να βρει τα ιδιωτικά σας κλειδιά. Δευτερόλεπτα αργότερα, όλα τα Bitcoin σας μπορούν να εξαφανιστούν.
  • Ένας δούρειος ίππος (Trojan) μπορεί να κρυπτογραφήσει όλα τα αρχεία στον σκληρό σας δίσκο. Στη συνέχεια, μπορεί να βρει όλους τους συνδέσμους στα πορτοφόλια σας και, στη συνέχεια, να αντιληφθεί πόσα χρήματα έχετε και να απαιτείσει αυτο το ακριβές ποσό των Bitcoin για την αποκρυπτογράφηση του σκληρού σας δίσκου.
  • Μια ψηφιακή ανταλλαγή μπορεί να «το σκάσει» με τα χρήματά σας.
  • Μπορεί να χάσετε τον φορητό υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας με τα πορτοφόλια σας εγκατεστημένα σε αυτά.

Συμβουλές

  • Αποφύγετε τη χρήση οποιουδήποτε είδους πορτοφολιού που απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιήστε «ψυχρές» εναλλακτικές επιλογές αποθήκευσης (Cold Storage).
  • Να είστε πάντα προσεκτικοί και να ελέγχετε τα πάντα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει να είναι απο το BlockWallet, αλλά είναι στην πραγματικότητα από το BlockWalet. Εάν το εγκρίνετε, τα Bitcoin σας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αμέσως.

Αποποίηση ευθυνών (Disclaimer): Το MoneyPro δεν υποστηρίζει κανένα περιεχόμενο ή προϊόν σε αυτήν τη σελίδα. Ενώ στοχεύουμε να σας παρέχουμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε, οι αναγνώστες θα πρέπει να κάνουν τη δική τους έρευνα πριν προβούν σε ενέργειες που σχετίζονται με την εταιρεία και φέρουν πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις τους, ούτε αυτό το άρθρο μπορεί να θεωρηθεί ως επενδυτική συμβουλή.

Cointelegraph

Back to top button