Αγορά

4 Bitcoin πτωτικοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζεται

Παρόλο που είναι εύκολο να εμπλακείτε στο παραβολικό ράλι του bitcoin, τέσσερις πτωτικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες.

Το Bitcoin σημείωσε μετεωρολογική άνοδο κατά το 2021, διπλασιάζωντας από την τελική τιμή του περασμένου έτους στα 29.112 $, στο τρέχον υψηλό όλων των εποχών στα 58.332 $. Ένας από τους κορυφαίους καταλύτες για αυτήν την άνοδο ήταν η αξιοσημείωτη αύξηση του θεσμικού ενδιαφέροντος και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της Tesla που ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει bitcoin αξίας άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (BTC, -10,11%) ως μέρος μιας νέας επενδυτικής πολιτικής. Η πρόσφατη εμφάνιση δύο ETF-s Bitcoin παρείχε επίσης σημαντική ώθηση στο συνολικό συναίσθημα, καθώς περισσότεροι επενδυτές θα είναι σε θέση να αποκτήσουν έκθεση στο κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης.

Παρόλο που αυτές οι βασικές αρχές είναι απίστευτα ελπιδοφόρες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του bitcoin, υπάρχουν αρκετοί δείκτες που πιθανώς επηρεάζουν την τρέχουσα ανοδική τάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τιμή θα μειωθεί αναγκαστικά, αλλά αποτελούν ενδείξεις ότι έχει καθυστερήσει η περίοδος διακοπής.

1. Μείωση του όγκου συναλλαγών bitcoin

BTC/USD chart(Tradingview)

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα BTC / USD Coinbase, μπορούμε να δούμε ότι ο όγκος συναλλαγών έχει μειωθεί από την προηγούμενη κορυφή των τιμών στα 42.000 $ στις 4 Ιανουαρίου, παρόλο που η τιμή του bitcoin έχει αυξηθεί κατά 16.000 δολάρια, δώστε ή πάρτε. Αυτή η απόκλιση μεταξύ όγκου και τιμής είναι γνωστή ως απόκλιση όγκου και συνήθως υποδηλώνει ότι το νέο κεφάλαιο που εισέρχεται στην αγορά στεγνώνει και η δυναμική της αγοράς μειώνεται.

Οι αποκλίσεις του όγκου μερικές φορές υπονοούν ότι οι ταύροι μπαίνουν στους κατόχους ή περιμένουν μεγαλύτερη βεβαιότητα στην αγορά πριν αγοράσουν περισσότερα bitcoin. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τιμές τείνουν να ωθούν προς τα πλάγια και η μεταβλητότητα πέφτει.

2. RSI divergence

BTC/USD chart(Tradingview)

Ο όγκος δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει μεγάλη απόκλιση στο διάγραμμα συναλλαγών του bitcoin αυτή τη στιγμή. Υπάρχει επίσης μια αξιοσημείωτη απόκλιση στον εβδομαδιαίο Relative Strength Index (RSI) – ένας κορυφαίος δείκτης ορμής που δείχνει πότε ένα περιουσιακό στοιχείο είναι υπεραγορά (πιθανό να καταρρεύσει) και να υπερβεί (πιθανό να αυξηθεί) υπολογίζοντας τα μέσα κέρδη και ζημίες σε περίοδο 14 ημερών. Η γραμμή ενδείξεων κυμαίνεται από μηδέν έως εκατό. Κατά γενικό κανόνα, ένα στοιχείο θεωρείται υπεραγορά όταν είναι πάνω από 70 και υπερπωλείται όταν είναι κάτω των 30.


Αυτήν τη στιγμή, η γραμμή του δείκτη διαβάζει 73 στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, το οποίο υποδηλώνει ότι το περιουσιακό στοιχείο είναι υπεραγορά και οφείλεται διόρθωση. Και πάλι, ενώ οι αποκλίσεις RSI είναι συνήθως πιο αξιόπιστες από τις αποκλίσεις όγκου για την επισήμανση πιθανών αντιστροφών τάσεων, μερικές φορές είναι λάθος – ειδικά σε αγορές που βασίζονται στην απληστία όταν οι επενδυτές εισέρχονται σε φρενίτιδα αγοράς

3. Κενό CME 2.740$ bitcoin

BTC1! chart (Tradingview)

Τα κενά Bitcoin CME είναι ανοίγματα που εμφανίζονται στο διάγραμμα προθεσμιακών συμβόλων bitcoin CME (ticker: BTC1!) Κάθε φορά που η παραδοσιακή αγορά κλείνει και ανοίγει ξανά σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας στην αγορά κρύπτο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές κρύπτο είναι ανοιχτές 24/7, ενώ το χρηματιστήριο των ΗΠΑ κλείνει το Σαββατοκύριακο και σταματά τις συναλλαγές στις 4 μ.μ. Ανατολική ώρα, Δευτέρα έως Παρασκευή.

Οι τιμές στο διάγραμμα προθεσμιακών συμβόλων bitcoin CME καθορίζονται κατά τις ώρες κλεισίματος, οπότε αν η τιμή του bitcoin είναι 50.000 $ όταν κλείσει το CME, εκεί θα παραμείνει η τιμή έως ότου ανοίξει ξανά το χρηματιστήριο. Ωστόσο, επειδή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin παρακολουθούν την τιμή του bitcoin, η οποία διαρκώς διαπραγματεύεται σε κρύπτο συναλλαγές, η τιμή πλησιάζει ξαφνικά την αξία της κρύπτο αγοράς όταν ανοίξει ξανά το CME. Εάν η τιμή έχει αλλάξει σημαντικά το Σαββατοκύριακο, δημιουργεί μεγάλα κενά στο CME διάγραμμα.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2020, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έκλεισε για τα Χριστούγεννα και άνοιξε ξανά την επόμενη Δευτέρα στις 28 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε από 23.795 $ σε 26.353 $, δημιουργώντας ένα κενό 2.740 $ στα διαγράμματα προθεσμιακών συμβολαίων CME bitcoin. Μέχρι στιγμής, αυτό το κενό δεν έχει καλυφθεί.

Γιατί αυτά τα κενά είναι τόσο σημαντικά; Τα κενά CME, χωρίς αποδεδειγμένο λόγο, ενεργούν σαν μαγνήτες στη δράση των τιμών και έχουν μια στατιστικά υψηλή τάση πλήρωσης – που σημαίνει ότι η τιμή της αγοράς επιστρέφει συνήθως στο αρχικό της σημείο, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν 23.795 $. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2019 αποκάλυψε ότι τα κενά CME γεμίζουν πάνω από το 95% του χρόνου.

Ενώ αυτό υποδηλώνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν στα χαμηλά 20.000 $, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρία άλλα κενά παρακάτω στο γράφημα του bitcoin που ακόμα δεν έχουν συμπληρωθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός στα 9.665 $.

4. Ο Μάρτιος πλησιάζει

Ο Μάρτιος υπήρξε σταθερά ο χειρότερος μήνας για το bitcoin, με μέση μέση απώλεια 14,725% από το 2017 όταν η αγορά άρχισε να κερδίζει έλξη. Ο δεύτερος χειρότερος μήνας, κατά μέσο όρο, είναι ο

Πηγή: Coindesk

Back to top button