Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το Bitcoin απειλεί την οικονομική σταθερότητα
Οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει τις χώρες να μην υιοθετήσουν το Bitcoin ως εθνικό νόμισμα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν είναι πολύ θερμό με τα crypto-νομίσματα.
Οι υψηλού προφίλ οικονομολόγοι της, Tobias Adrian και Rhoda Weeks-Brown, υποστηρίζουν ότι η ευρεία υιοθέτηση του Bitcoin θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροοικονομική αστάθεια σε μια πρόσφατη θέση.
Πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για να ενσωματώσουν ένα crypto-νόμισμα αντί να επικεντρωθούν σε “παραγωγικά” πράγματα.
Η εισαγωγή του Bitcoin θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να κυμαίνονται λόγω του υψηλού επιπέδου μεταβλητότητας του Bitcoin.
Οι Adrian και Rhoda Weeks-Brown επισημαίνουν επίσης το διαδεδομένο έγκλημα και την απάτη στην αγορά crypto-νομισμάτων:
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χάσουν πλούτο μέσω μεγάλων διακυμάνσεων της αξίας, της απάτης ή των κυβερνοεπιθέσεων. Ενώ η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα cryptoassets έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ισχυρή, θα μπορούσαν να προκύψουν τεχνικές δυσλειτουργίες. Στην περίπτωση του Bitcoin, η προσφυγή είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει νόμιμος εκδότης.
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών που εξέφρασε το ΔΝΤ στην ανάρτηση ιστολογίου.
Το Ελ Σαλβαδόρ, ένα τροπικό έθνος στη Λατινική Αμερική, έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα μαζί με το αμερικανικό δολάριο.
Ωστόσο, το ΔΝΤ, το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δώσει στο Ελ Σαλβαδόρ δάνειο $1 δισεκατομμυρίου, έσπευσε να επικρίνει την κίνηση.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το επιβλητικό 96% των Σαλβαδοριανών επιχειρηματιών αντιτίθεται στην υποχρεωτική αποδοχή του Bitcoin.