Τραπεζικές ειδήσεις

Πως διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις εάν βγάλει χρήματα από την χώρα σε crypto

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα crypto-νομίσματα ως μέσο αποφυγής των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno le Maire.

Σε ομιλία του μετά από συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ο le Maire ανέφερε ότι οι πρόσφατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποδιοργάνωσαν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και παρέλυσαν την κεντρική της τράπεζα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

“Αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω στα συμπληρωματικά μέτρα, προκειμένου να αποφύγουμε την παράκαμψη των κυρώσεων μας. Όσον αφορά την προστασία των οικονομιών μας, θέλουμε στενό συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της κρίσης του covid”, δήλωσε ο le Maire

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα αυστηρούς περιορισμούς κατά των ρωσικών τραπεζών και της ελίτ, λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτές τις κυρώσεις ήταν η απομάκρυνση της Ρωσίας από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, το οποίο ουσιαστικά διακόπτει την πρόσβαση της χώρας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμπεριλάβει πρόσφατα ψηφιακά νομίσματα στις ρωσικές κυρώσεις τους και προειδοποίησαν τα ανταλλακτήρια να μην επιτρέψουν την είσοδο σε αυτούς που είναι σε μαύρη λίστα.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει ραγδαία τα επιτόκια ως απάντηση στην κίνηση, ενώ ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στο ποσό των συναλλαγματικών ισοτιμιών που επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αυστηρές κυρώσεις και από αρκετές “δυτικές” εταιρείες που είτε αποφασίζουν να φύγουν από τη Ρωσία είτε να διακόψουν τις υπηρεσίες τους στην χώρα, όπως η Nike. Ωστόσο τα ανταλλακτήρια crypto-νομισμάτων έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να εμποδίσουν τους Ρώσους πολίτες.

Οι κυρώσεις ωθούν τους Ρώσους στα crypto

Οι όγκοι συναλλαγών ρούβλια κατά των μεγάλων crypto-νομισμάτων, ιδιαίτερα του Bitcoin και Tether, παρατηρήθηκαν στα ύψη μετά τις κυρώσεις. Το ρούβλι είχε συντριβεί έναντι του Bitcoin, καθώς και του αμερικανικού δολαρίου. Οι πολίτες πιθανότατα υιοθετούσαν τα crypto-νομίσματα ως μέσο για να αποφύγουν την πτώση στο ρούβλι και να διατηρήσουν κάποια πρόσβαση στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα. Ο όγκος των crypto συναλλαγών στην Ουκρανία αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ η κυβέρνηση άρχισε να δέχεται crypto δωρεές.

Αλλά ενώ οι πολίτες έχουν στραφεί στα crypto-νομίσματα, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το αν η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μέσο για να διευκολύνει συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Bitcoin Policy Institute δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που αναφέρει ότι οι Ρώσοι που προσπαθούν να πουλήσουν αγαθά μέσω crypto θα ωθήσουν μια αστάθεια στην αγορά και θα την καταστήσουν μη βιώσιμη ως πηγή εσόδων.

Οι Ρώσοι πολίτες δεν θα έχουν επίσης κανένα μέσο μετατροπής των crypto-νομισμάτων τους σε fiat νομίσματα χωρίς να το μάθουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Back to top button