“Rug pulls”: Πόσα χρήματα έχουν αποσπάσει οι crypto απατεώνες μέσα στο 2021
Οι crypto επενδυτές έχασαν πάνω από $2,8 δισεκατομμύρια από rug pulls, έναν κοινό όρο για ένα είδος crypto απάτης, μέσα στο 2021, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis. Η αύξηση του αριθμού των απατεώνων αντικατόπτριζε την γενική αύξηση των τιμών των crypto-νομισμάτων μέσα σε αυτή τη χρονιά, πρόσθεσε η έκθεση.
Τι είναι τα rug pulls;
Τα rug pulls, σε αντίθεση με άλλων ειδών απατών όπως τα ψεύτικα giveaways ή τα χακαρίσματα crypto πορτοφολιών, έχουν να κάνουν με την χειραγώγηση της αγοράς των ίδιων των νομισμάτων μέσα σε ένα ανταλλακτήριο. Στην περίπτωση των DeFi πλατφόρμων, οι προγραμματιστές διεξάγουν ένα φαινομενικά νόμιμο blockchain project όπου στη συνέχεια το προμοτάρουν στα social media πριν εκδώσουν το token τους σε ένα decentralized ανταλλακτήριο (DEXs).
Η απάτη ξεκινάει όταν το token κάνει την είσοδό του στο ανταλλακτήριο: Οι επενδυτές αγοράζουν τα tokens με στόχο την αύξηση της τιμής και παρέχουν ρευστότητα σε αυτά τα project σε DEXs. Όταν το project σηκωθεί live, τις επόμενες ώρες ή ημέρες, οι ομάδες ρευστότητας μπορούν να τρέξουν σε δεκάδες εκατομμύρια ή ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Οι απατεώνες τότε τραβάνε την ρευστότητα από το ανταλλακτήριο και εγκαταλείπουν το project.
- Το νούμερο ένα πράγμα που δείχνει ότι είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για απάτη, είναι το γεγονός ότι οι προγραμματιστές τέτοιων project δεν “κλειδώνουν” τον έλεγχό στο σύνολο της ρευστότητας του token σε ένα DEX και για αυτό μπορούν και να το αποσύρουν.
- Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε πριν κάνουμε την κίνηση μας στο να επενδύσουμε σε κάποιο νέο token, είναι το να κοιτάξουμε την ομάδα που βρίσκεται από πίσω, τα ονόματα και το ιστορικό τους από πλατφόρμες όπως το LinkedIn.
- Το τρίτο είναι αν υπάρχει αξιοπιστία πίσω από το ίδιο το token, αν το whitepaper του project βγάζει νόημα, μα πιο σημαντικά εάν έχει χρησιμότητα αυτό το token στην καθημερινότητα τόσο της κοινότητας των crypto όσο και στην κοινότητα των παραδοσιακών επενδυτικών μέσων.
Εάν ένα project υπόσχεται επιστροφές 10000% σε μια εβδομάδα και ότι πρόκειται να κάνει “πλούσιους” τους επενδυτές του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τότε μάλλον θα πρέπει να βάζουμε το καπέλο του σκεπτικιστή, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ξανά αξιολογήσουμε το project. Οι απατεώνες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στον επενδυτικό χώρο, για αυτό πρέπει πάντοτε να διεξάγουμε έρευνα προτού κάνουμε κάποια επενδυτική κίνηση.