Τραπεζικές ειδήσεις

Η FED διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο 0%, εξακολουθεί και βλέπει τον πληθωρισμό “παροδικό”

Ακόμη και ενώ εντείνονται οι πιέσεις για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει με τη διευκολυντική ποσοτική μείωση των επιτοκίων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στα $120 δισεκατομμύρια το μήνα.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της FED Jerome Powell δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα δεν αισθάνεται άνετα με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2%, όπου βρίσκεται τώρα, αλλά σημείωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών στα μεταχειρισμένα οχήματα, τα αεροπορικά εισιτήρια και τα ξενοδοχεία φαίνεται να είναι προσωρινές.

“Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό μεταβατικούς παράγοντες”, ανέφερε η FED σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της διήμερης, κλειστής συνεδρίασης.

Ενώ οι πιέσεις έχουν αυξηθεί για την κεντρική τράπεζα να αξιοποιήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της, ο Powell έχει συχνά επαναλάβει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής μείωσης (QE) της τράπεζας προωθεί τη δέσμευσή της για μέγιστη απασχόληση.

Το QE αποθαρρύνει μια μετακίνηση προς την ασφάλεια και μειώνει τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου μειώνοντας τις αποδόσεις χωρίς κίνδυνο με άλλους τρόπους, δήλωσε ο Steven Kelly, ερευνητικός συνεργάτης στο Πρόγραμμα Yale για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην κατανόηση οικονομικών κρίσεων. Η ενθάρρυνση του πιο ριψοκίνδυνου δανεισμού έχει θετική επίδραση στην απασχόληση, πρόσθεσε ο Kelly.

Η επιτροπή σημείωσε ότι η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της και ότι “η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο των προσεχών συνεδριάσεων”. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση στο εγγύς μέλλον εάν η οικονομία συνεχίσει προς την επίτευξη των στόχων ανάκαμψης της κεντρικής τράπεζας.

Back to top button