Το τέλος της χρηματοοικονομίας όπως την ξέρουμε
10 χρόνια πριν, ο Marc Andreessen δήλωσε ότι το λογισμικό (software) «τρώει» τον κόσμο. Σχεδόν 2 χρόνια πρίν, η Angela Strange, εταίρος στην Andreesen Horowitz, δήλωσε πως κάθε εταιρία, θα καταλήξει να είναι fintech.
Η πρώτη δήλωση αναμφισβήτητα έχει γίνει πραγματικότητα. Η δεύτερη βαδίζει και αυτή στον ίδιο δρόμο. Οι εταιρίες λογισμικού συνεχώς ενσωματώνουν τραπεζικές υπηρεσίες και μια έκρηξη από χρηματοοικονομικά εργαλεία ενσωματώνονται σε Β2Β προϊόντα/υπηρεσίες, καθώς οι εταιρίες αναγνωρίζουν την δυναμική και τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν στο άμεσο μέλλον. Η νέα φάση αυτής της εξέλιξης είναι αδύνατο να αγνοηθεί: αν κάθε εταιρία μετατραπεί σε fintech εταιρία, μοιάζει αναπόφευκτο ότι αυτές οι ίδιες εταιρίες, θα γίνουν crypto-εταιρίες, με την λογική ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους, θα προέρχεται από crypto προϊόντα. Η υποδομή τους για να δέχονται χρηματοοικονομικές συναλλαγές, θα είναι στην ουσία crypto υποδομή. Αυτό το είδαμε αρχικά στις πλατφόρμες fintech.
O συνδυασμός ανάπτυξης web3 χρηματοοικονομικών υποδομών και αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης για ψηφιακά προϊόντα, ωθεί στα crypto, όλες τις εταιρίες που έχουν σχέση με χρηματοοικονομική τεχνολογία. Tα Crypto δίκτυα θα γίνουν ο κοινός παρονομαστής που θα συνδέουν πορτοφόλια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα, οδηγώντας μεγάλο μέρος των εσόδων σε πλατφόρμες που φέρνουν σε επαφή τον χρήστη με το δίκτυο, και διευκολύνουν τις αποτελεσματικές δράσεις B2C και B2B συναλλαγών.
Τα Crypto είναι ένα Προϊόν, και όλοι το επιθυμούν.
Η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για κρυπτο-προϊόντα ωθεί τις εταιρίες fintech να δώσουν προτεραιότητα στα crypto περιουσιακά στοιχεία. Δίνοντας πρόσβαση σε αυτά, δεν θεωρείται πλέον διαφοροποίηση, αλλά ο κανόνας. Στο κείμενο της Gemini για το 2021, 77% των ερωτηθέντων είτε κατέχει crypto, είτε θεωρεί πως τον ενδιαφέρουν τα crypto. Oι εταιρίες fintech, θα πρέπει να θέλουν να προσθέσουν τα κρύπτο στις πλατφόρμες τους, μιας και αυτόματα γίνονται μια πηγή νέων πελατών.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Square, μια εταιρία που ξεκίνησε την ζωή της σαν ένα σημείο πώλησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έχει γίνει ένας πρωτοπόρος μεγάλων εταιριών που δίνουν πρόσβαση σε bitcoin. Από το ξεκίνημα διάθεσης bitcoin μέσω της εφαρμογής Cash App , στα τέλη του 2017, αυτό το κομμάτι έχει αναπτυχθεί φθάνοντας τα $10+ billion έσοδα. Το αποτέλεσμα είναι να εκτοξευτεί συνολικά η εφαρμογή, και να φτάσει τους 40 Million ενεργούς μηνιαίους χρήστες, από τα 7million που ήταν το 2017, ωθώντας την αντίπαλη Venmo να φτιάξει ένα παρόμοιο προϊόν, που το λανσάρισε στην αγορά το 2020 σαν αντίδραση.
Η Robinhood είναι μία ακόμα εταιρία που έδρασε νωρίς,, προσφέροντας προϊόντα σχετιζόμενα με τα crypto, το 2018. Από τότε έχει γίνει μια εταιρία που οδηγείται και βασίζεται στα κρύπτο. Στα δύο οικονομικά τέταρτα ( Q1-Q2) από την IPO στις αρχές του 2021, έχει παράγει τζίρο $233million & $51million από συναλλαγές κρύπτο, σε σχέση με $5million στο Q2 2020. Τα κρύπτο αποτελούν το 40% των συναλλαγών της, σε σχέση με 4% το Q4 2020. Η εταιρία κατέχει περισσότερα από $20billion κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία.
H Revolut, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες νέου τύπου στην Ευρώπη, και μια εταιρία με πρώιμη δράση στα κρύπτο, έχει δει επίσης σημαντική αύξηση από τα κρύπτο: τα κρύπτο αποθεματικά της, πενταπλασιάστηκαν το 2020, φτάνοντας τα $742million.
Οι εταιρίες crypto, έχουν προσελκύσει σαν μαγνήτης, και τα μεγαλύτερα ταλέντα. Αυτό είναι εν μέρη, το αποτέλεσμα της ωρίμανσης του κλάδου, καθώς πλέον οι εταιρίες έχουν τα μέσα για να χτίσουν συμπαγή οικοσυστήματα με πλήρη λειτουργικές, νομικές και χρηματοοικονομικές δομές. Όμως, η βασική δύναμη που ελκύει τα μεγάλα ταλέντα, είναι η συνειδητοποίηση του πολυσχιδούς μέλλοντος του κλάδου. Υπάρχει χώρος για καινοτομία, και χώρος για προσέλκυση ταλέντων με διαφορετικές δεξιότητες: προγραμματιστές, κρυπτογράφοι, αναλυτές, θεωρία παιγνίων, οικονομικά κοινοτήτων, κοινωνικές, media, gaming, κλπ. Στην μάχη για τα ταλέντα, οι εταιρίες crypto, προσφέρουν πρώτης τάξης οικονομικές απολαβές, και πρώτη θέση στην μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση των ημερών μας.
Οι κοινωνικές πλατφόρμες προσπαθούν να μείνουν στο προσκήνιο, προσφέροντας εφαρμογές Crypto.
Οι κοινωνικές πλατφόρμες έχουν τεράστια απήχηση, αγγίζοντας τον αριθμό των 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων περίπου παγκοσμίως. Είναι στο επίκεντρο της μοντέρνας κουλτούρας, και πλέον ενσωματώνουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να αλληλοεπιδρούν με τους χρήστες σε βάθος, κάνοντάς τους προφανής υποψήφιους για να ενσωματώσουν crypto-προϊόντα και δίκτυα. Ξεκινήσαμε ήδη να βλέπουμε πως αυτές οι ενσωματώσεις μπορούν να ενισχύσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και να δημιουργήσουν δυνατότητες για νέες εφαρμογές, που δεν ήταν ως τώρα δυνατές, λόγω του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού πλέγματος.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Twitter ότι επιτρέπει την αποστολή φιλοδωρήματος με bitcoin, κάνοντας το, το πρώτο δίκτυο που προωθεί την χρήση bitcoin, είναι το τέλειο παράδειγμα. Το Lightning Network του Bitcoin, ένα πρωτόκολλο χτισμένο πάνω στο bitcoin, που επιτρέπει γρήγορες και φθηνές συναλλαγές, δίνει μια λύση για την κλιμάκωση των μικρο-συναλλαγών, η οποία δεν υπήρχε ως τώρα.
Παρόμοια, το reddit προσπαθεί να επεκτείνει το πρόγραμμα ανταμοιβής που ήδη έχει ( και είναι πάνω στο Ethereum). Οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν token, γράφοντας ποιοτικά άρθρα και σχόλια, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν έναν βαθμό κύρους μέσα στην κοινότητα. Και ακριβώς επειδή τα token βρίσκονται στο Ethereum, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες εφαρμογές με βάση το Ethereum.
To φιλοδώρημα και η ανταμοιβές μέσα σε μια κοινότητα, είναι ένα σχετικά «αβλαβές» χαρακτηριστικό από μόνο του, ειδικά στο στενό εύρος εφαρμογής σήμερα. Όμως δείχνουν την λεπτή γραμμή που χωρίζει τα κοινωνικά δίκτυα από την Χρηματοοικονομία. Μας δίνουν μια ματιά στο πιθανό μέλλον. Μιας και ολοένα και περισσότερο οι κοινωνικές πλατφόρμες γίνονται κόμβοι για μικρές επιχειρήσεις και ψηφιακές ταυτότητες, τα κρύπτο θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις απρόσκοπτες κοινωνικό-οικονομικές επιδράσεις.
Η υποδομή web3, ραχοκοκαλιά του Χρηματοοικονομικού συστήματος.
Ενώ τα crypto γίνονται ένας σημαντικός τομέας κερδοφορίας για διάφορες καταναλωτικές πλατφόρμες, η σημασία τους για το μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών , μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα από τον τρόπο που αλλάζει την Χρηματοοικονομία στον πυρήνα της. Η σημερινή Χρηματοοικονομική υποδομή, ακόμα και αυτή που χρησιμοποιούν οι κορυφαίες fintech εταιρίες, κυρίως χρησιμοποιεί βασική τεχνολογία που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Το πρώτο κύμα νέων fintech εταιρών, έχει χτίσει τις υπηρεσίες του επάνω, και γύρω από παλαιού τύπου συστήματα. Η δυνατότητα που δίνεται σε ανοιχτού τύπου συστήματα χρηματοοικονομίας, που χτίζονται σε δίκτυα crypto σήμερα: να γίνουν η ραχοκοκαλιά όλων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, να χτίσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, και να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη, προσφέροντας νέα χαρακτηριστικά.
Βλέπουμε ήδη παραδοσιακές εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να υιοθετούν τη «στοίβα τεχνολογίας» της κρυπτογράφησης, καθώς αναγνωρίζουν τις δυνατότητες φθηνότερων, πιο αποτελεσματικών διαδρομών πληρωμής, και ανοιχτής πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Η Visa ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος, ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά τον διακανονισμό συναλλαγών σε stablecoins στο Ethereum blockchain. Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον της Visa να αξιοποιήσει ένα κορυφαίο κρυπτο-δίκτυο ως το θεμέλιο για τον διακανονισμό συναλλαγών. Αν και αυτό παραμένει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σήμερα, η συμμετοχή της Visa επικυρώνει την ανάπτυξη των stablecoin, μιας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων που έχει αυξηθεί από λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2019 σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, λόγω της διαλειτουργικότητάς της με ανοιχτές οικονομικές εφαρμογές και της γρήγορης, φθηνής δυνατότητας διακανονισμού καθώς και την τεχνική υποδομή στην οποία υπάρχουν.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων της Visa, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), ένας από τους μεγαλύτερους υπερεθνικούς δανειστές στον κόσμο, ξεκίνησε μια έκδοση ψηφιακού ομολόγου, επίσης στο Ethereum blockchain Η ΕΙΒ τόνισε τα οφέλη που μπορούν να αποφέρουν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται σε κρυπτογραφικά δίκτυα στους συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του σταθερού κόστους και της εξάρτησης από μεσάζοντες, της καλύτερης διαφάνειας της αγοράς στις ροές κεφαλαίων και των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα διακανονισμού.
Η υιοθέτηση της υποδομής κρυπτοδικτύων από κολοσσούς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παραμένει στα πρώτα της στάδια, αλλά οι ενέργειες της Visa και της ΕΙΒ πιθανότατα προμηνύουν πώς τα κρυπτοδίκτυα θα διαπεράσουν το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα και θα αποτελέσουν το θεμέλιο πάνω στο οποίο υπάρχουν φαινομενικά παραδοσιακές χρηματοοικονομικές εφαρμογές, υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Είναι δύσκολο να δούμε πώς ένα συντριπτικό ποσοστό ψηφιακών συναλλαγών δεν θα μετακινηθεί στην τεχνολογίας κρυπτογράφησης. Τα πάντα, από μετοχές σε ομόλογα έως συναλλαγές ακινήτων θα αγγίξουν την κρυπτογράφηση στο επίπεδο διακανονισμού. Με απλά λόγια: οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα λειτουργούν όλο και περισσότερο σε δίκτυα κρυπτογράφησης στο μέλλον.
Μια νέα χρηματοοικονομική μορφή σημαίνει καινοτομία επιχειρηματικού μοντέλου…
Ένα χρηματοοικονομικό δίκτυο που βασίζεται σε κρυπτονομίσματα όχι μόνο προσφέρει οφέλη για τις υπάρχουσες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά επιτρέπει εξ ολοκλήρου νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι αποτελεσματικότητες που παρέχονται σε εφαρμογές που είναι κατασκευασμένες πάνω σε κρυπτογράφηση, και η δυνατότητα σύνθεσης που ενεργοποιείται από το tokenization, επιτρέπουν στους χρήστες πρόσβαση σε χαρακτηριστικά προϊόντος (και στις ομάδες τη δυνατότητα δημιουργίας πλατφορμών προϊόντων) που δεν είναι δυνατά στα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα οικοσύστημα χρηματοοικονομικών δομικών στοιχείων χωρίς εξόφληση τελών από μεσάζοντες και ανθρώπινες προκαταλήψεις στο σημείο της συναλλαγής, και διαθέσιμο σε οποιονδήποτε μπορεί να χτίσει ή να ενσωματώσει. Έχουμε ήδη δει σημαντική προσαρμογή στην αγορά προϊόντων σε τομείς όπως ο peer-to-peer (χρηστης-με-χρηστη) δανεισμός, όπου τα δύο μεγαλύτερα πρωτόκολλα δανεισμού σήμερα — Aave και Compound, που ιδρύθηκαν το 2017 και κυκλοφόρησαν τα τελευταία 3 χρόνια — συνδυάζονται για να έχουν περισσότερα από $15 δισεκατομμύρια σε τρέχοντα δάνεια και έχουν αποφέρει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα.
Επιπλέον, το χτίσιμο πάνω στα κρυπτογραφικά δίκτυα, καθιστά τα προϊόντα παγκοσμίως προσβάσιμα και συνθέσιμα μεταξύ πλατφορμών από προεπιλογή, αλλάζοντας θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες προσεγγίζουν τους τελικούς χρήστες και ενσωματώνονται με άλλα πρωτόκολλα (παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακές εταιρείες συνεργάζονται σήμερα με άλλες για τη διανομή προϊόντων). Η κομψότητα αυτής της δυνατότητας σύνθεσης είναι ότι επιτρέπει την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία με λίγες μόνο γραμμές κώδικα, επιτρέποντας σε μια καινοτομία να ξεκλειδώσει δεκάδες άλλες, και βελτιστοποιώντας τη δημιουργία τοπικών, εθνικών και διεθνών επιχειρήσεων πάνω σε πρωτόκολλα έξυπνων συμβολαίων. Το Aave προσφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να ξεκλειδώσει η συνδεσιμότητα: με την ενσωμάτωση σε πολλές εφαρμογές, μπορεί να προσφέρει στους χρήστες πρόσβαση σε «δάνεια flash» — ένα προϊόν που επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται token χωρίς εγγύηση, να χρησιμοποιούν το δάνειο σε μια ενσωματωμένη εφαρμογή και να αποπληρώνουν το δάνειο, όλα σε μία συναλλαγή.
Η δυνατότητα μετασχηματισμού αυτού έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επεκτείνει την εμβέλεια των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε κοινότητες με χαμηλό επίπεδο τραπεζικής, και να επιτρέπει σε «μη χρηματοοικονομικές» πλατφόρμες να ενσωματώνουν εύκολα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στα οικοσυστήματα τους. Το βλέπουμε ήδη αυτό με την εμφάνιση πλατφορμών παιχνιδιού-για-κέρδος (play-to-earn) όπως το Axie Infinity, και θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω ενσωμάτωση αυτών των «lego-χρημάτων» σε ιστορικά μη χρηματοοικονομικές πλατφόρμες.
… και καλύτερες εμπειρίες χρηστών.
Η τεχνολογική πρόοδος συχνά ξεπερνά την εμπειρία του χρήστη, όταν χτίζεις στο όριο της καινοτομίας. Στα crypto, δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Η ασφαλής αλληλεπίδραση με crypto-εφαρμογές μέσω κινητού, είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ ακόμα και η αλληλεπίδραση με σταθερό υπολογιστή συχνά απαιτεί διαδικασία πολλαπλών βημάτων για τον καθορισμό των σωστών τελών συναλλαγής, και την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Επιφανειακά, τα crypto έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη.
Ωστόσο, καθώς τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης ενσωματώνονται όλο και περισσότερο σε εύχρηστες χρηματοοικονομικές πλατφόρμες και η λειτουργικότητα των εφαρμογών για κινητά αρχίζει να αναδύεται, τα οφέλη της «κρυφής» εμπειρίας χρήστη στον πυρήνα της καινοτομίας της κρυπτογράφησης έρχονται στο προσκήνιο.
Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί με βάση την ιδέα της επέκτασης της προσβασιμότητας σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε όλους. Έως ότου το bitcoin παρέδωσε το σχέδιο για τα κατανεμημένα συστήματα, η επίτευξη αυτών των στόχων δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική. Τα κρυπτο-δίκτυα καθιστούν διαθέσιμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε οποιονδήποτε στον κόσμο με πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα smartphone — 4,7 δισεκατομμύρια και 6,3 δισεκατομμύρια άτομα, αντίστοιχα. Αυτά τα ανοιχτά δίκτυα μηδενίζουν ουσιαστικά τα εμπόδια εισόδου για τους επιχειρηματίες, καθώς κάθε άτομο ή επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει τη διαφανή βάση κωδικών και τα δημόσια API που παρέχονται από υπάρχοντα ανοιχτά πρωτόκολλα για τη δημιουργία χρηματοοικονομικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από οφέλη για τον χρήστη, με επιλεγμένα παραδείγματα που φαίνονται παρακάτω:
Τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης επιτρέπουν άμεσες, φθηνές, παγκόσμιες συναλλαγές 24/7, ενώ επιτρέπουν στους χρήστες συνεχή πρόσβαση και φύλαξη των αποθεμάτων τους.
Η μετακίνηση κεφαλαίων μεταξύ πλατφορμών γίνεται πανεύκολα — μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε κλίμακα μέσα σε λίγα λεπτά, αντί να αντιμετωπίζει όρια συναλλαγών και πολυήμερες περιόδους διακανονισμού, Αυτός ο τύπος ανοικτού ανταγωνισμού, θα επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση της καινοτομίας για αυτές τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι κεντρικές πλατφόρμες έχουν εμφανώς δει την εμπειρία των χρηστών να επιδεινώνεται καθώς κλιμακώνονται και βασίζονται περισσότερο στα αποτελέσματα του δικτύου παρά στη συνεχή καινοτομία για την επιτυχία.
Η ευθυγράμμιση κινήτρων μέσω αξιόπιστων, προγραμματιζόμενων λογαριασμών που μοιάζουν με μεσεγγύηση, επιτρέπει στα πρωτόκολλα να επιβάλλουν μέσω προγραμματισμού την αφερεγγυότητα, τις αθετήσεις, τις πληρωμές τόκων κ.λπ., απαλλάσσοντας τους χρήστες από τον παραδοσιακό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου. Η ελεγχόμενη φύση των κωδικών των εφαρμογών, παρέχει «διαφανή λογιστική», έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατανοήσουν τη λειτουργικότητα ενός προϊόντος και την ποιότητα της ασφάλειας μιας πλατφόρμας καθώς και την υπάρχουσα μόχλευση σε πραγματικό χρόνο.
Καθώς αναδύονται νέα επιχειρηματικά μοντέλα, το ίδιο γίνεται με καλύτερα προϊόντα και βελτιωμένες εμπειρίες χρήστη. Η επόμενη φάση αυτής της εξέλιξης θα είναι η εμφάνιση επιχειρήσεων που βασίζονται σε υποδομή κρυπτοδικτύων και παρουσιάζουν μια λειτουργική, εύχρηστη εμπειρία όπως αυτή που έχουμε συνηθίσει από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την τελευταία δεκαετία. Σε αρκετά χρόνια, η κρυπτογράφηση θα τροφοδοτεί τα πιο καινοτόμα χρηματοοικονομικά και κοινωνικά προϊόντα και ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συναλλαγών, και δεν θα το καταλάβουμε καν.
Παρά την ωρίμανση του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης και την εμφάνιση νέων, δυνητικά μετασχηματιστικών επιχειρηματικών μοντέλων, παραμένει σημαντικός ρυθμιστικός κίνδυνος, καθώς αυτό το ταχέως εξελισσόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει το επίκεντρο των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαφέρουν στην προσέγγισή τους ως προς την κατανόηση και τη δράση, δημιουργώντας αβεβαιότητα ως προς το πώς (και εάν) η σημερινή τεχνολογική καινοτομία μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας νομικά πλαίσια από τη δεκαετία του 1930. Το ρυθμιστικό περιβάλλον θα παραμείνει ασταθές βραχυπρόθεσμα, αν και ο αυξανόμενος αριθμός συμμάχων στην κυβέρνηση και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των οφελειών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με δυνατότητα κρυπτογράφησης σε όλους τους ρυθμιστικούς φορείς παρέχει αισιοδοξία μακροπρόθεσμα.
Άρθρο της Δέσποινας Τσιρογιάννη, Cryptocurrency Analyst της Crypto Advanced.