Fintech

Τι είναι η χρηματοοικονομική τεχνολογία – Fintech;

Η χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fintech) χρησιμοποιείται για την περιγραφή νέας τεχνολογίας που επιδιώκει να βελτιώσει και να αυτοματοποιήσει την παροχή και τη χρήση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στον πυρήνα της, η fintech χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τις εταιρείες, τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους καταναλωτές να διαχειριστούν καλύτερα τις οικονομικές λειτουργίες, τις διαδικασίες και τη ζωή τους χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό και αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές και, όλο και περισσότερο, smartphones. Η Fintech, η λέξη, είναι ένας συνδυασμός “χρηματοοικονομικής τεχνολογίας”.

Όταν η fintech εμφανίστηκε στον 21ο αιώνα, ο όρος εφαρμόστηκε αρχικά στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα συστήματα back-end των καθιερωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έκτοτε, ωστόσο, σημειώθηκε στροφή προς υπηρεσίες περισσότερο προσανατολισμένες στον καταναλωτή και, ως εκ τούτου, ένας ορισμός περισσότερο προσανατολισμένος στον καταναλωτή. Η Fintech περιλαμβάνει πλέον διάφορους τομείς και κλάδους, όπως η εκπαίδευση, η λιανική τραπεζική, η συγκέντρωση κεφαλαίων και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, και η διαχείριση επενδύσεων για να αναφέρουμε μερικούς. Η Fintech περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη και χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Ενώ αυτό το τμήμα της fintech μπορεί να δει τα περισσότερα πρωτοσέλιδα, τα μεγάλα χρήματα εξακολουθούν να βρίσκονται στον παραδοσιακό παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατανόηση της Fintech

Σε γενικές γραμμές, ο όρος “χρηματοοικονομική τεχνολογία” μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε καινοτομία στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συναλλάσσονται επιχειρηματικά, από την εφεύρεση του ψηφιακού χρήματος έως τη λογιστική διπλής εισόδου. Από την επανάσταση του διαδικτύου και την επανάσταση του κινητού διαδικτύου /smartphone, ωστόσο, η χρηματοοικονομική τεχνολογία έχει αυξηθεί ραγδαία, και η fintech, η οποία αρχικά αναφερόταν στην τεχνολογία υπολογιστών που εφαρμόστηκε στο back office τραπεζών ή εμπορικών εταιρειών, περιγράφει τώρα ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών παρεμβάσεων στην προσωπική και εμπορική χρηματοδότηση.

Η Fintech περιγράφει τώρα μια ποικιλία οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως μεταφορές χρημάτων, κατάθεση επιταγής στο smartphone σας, παράκαμψη υποκαταστήματος τράπεζας για υποβολή αίτησης για πίστωση, συγκέντρωση χρημάτων για μια startup εταιρεία ή διαχείριση των επενδύσεων σας, γενικά χωρίς τη βοήθεια ενός ατόμου. Σύμφωνα με τον Δείκτη Υιοθέτησης Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας 2017 της EY, το ένα τρίτο των καταναλωτών χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο ή περισσότερες υπηρεσίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και οι καταναλωτές αυτοί υιοθετούν επίσης όλο και περισσότερο τη fintech ως μέρος της καθημερινής τους ζωής.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ

• Η Fintech αναφέρεται στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις προσφορές των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η χρήση και η παράδοσή τους στους καταναλωτές.

• Λειτουργεί κυρίως με τον διαχωρισμό των προσφορών των επιχειρήσεων αυτών και τη δημιουργία νέων αγορών για αυτές. Οι startups διαταράσσουν τους κατεστημένους φορείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου επεκτείνοντας την οικονομική ένταξη και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.

• Η χρηματοδότηση της fintech αυξάνεται, αλλά τα ρυθμιστικά προβλήματα αφθονούν.

Χρηματοοικονομική τεχνολογία στην πράξη

Οι πιο πολυσυζητημένες (και πιο χρηματοδοτούμενες) fintech startups έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό: έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν απειλή, να προκαλούν και τελικά να σφετερίζονται εδραιωμένους παραδοσιακούς παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με το να είναι πιο ευκίνητοι, να εξυπηρετούν ένα υποεξυπηρετούμενο τμήμα ή να παρέχουν ταχύτερες ή / και καλύτερες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, η Affirm επιδιώκει να μειώσει τις εταιρείες πιστωτικών καρτών από τη διαδικασία ηλεκτρονικών αγορών προσφέροντας στους καταναλωτές έναν τρόπο να εξασφαλίσουν άμεσα, βραχυπρόθεσμα δάνεια για αγορές. Ενώ τα ποσοστά μπορεί να είναι υψηλά, η Affirm ισχυρίζεται ότι προσφέρει έναν τρόπο για τους καταναλωτές με κακή ή καθόλου πίστωση έναν τρόπο τόσο για να εξασφαλίσουν πιστώσεις όσο και για να χτίσουν το πιστωτικό τους ιστορικό. Ομοίως, η Better Mortgage επιδιώκει να εξορθολογίσει τη διαδικασία υποθήκης κατοικίας (και να εξαλείψει τους παραδοσιακούς μεσίτες ενυπόθηκων δανείων) με μια ψηφιακή προσφορά που μπορεί να ανταμείψει τους χρήστες με μια επαληθευμένη επιστολή προέγκρισης εντός 24 ωρών από την υποβολή της αίτησης. Η GreenSky επιδιώκει να συνδέσει τους δανειολήπτες βελτίωσης σπιτιού με τις τράπεζες βοηθώντας τους καταναλωτές να αποφύγουν τους εδραιωμένους δανειστές και να εξοικονομήσουν τόκους προσφέροντας περιόδους προώθησης μηδενικού επιτοκίου.

Για τους καταναλωτές χωρίς ή με κακή πίστωση, η Tala προσφέρει στους καταναλωτές στον αναπτυσσόμενο κόσμο μικροδάνεια κάνοντας μια βαθιά έρευνα δεδομένων στα smartphones τους για το ιστορικό συναλλαγών τους και φαινομενικά άσχετα πράγματα, όπως ποια παιχνίδια για κινητά παίζουν. Η Tala επιδιώκει να δώσει στους καταναλωτές αυτό καλύτερες επιλογές από τις τοπικές τράπεζες, τους ανεξέλεγκτους δανειστές και άλλα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων.

Εν ολίγοις, αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια πτυχή της οικονομικής σας ζωής ήταν τόσο δυσάρεστη (όπως η αίτηση για υποθήκη με έναν παραδοσιακό δανειστή) ή αισθάνθηκε σαν να μην ήταν ακριβώς η σωστή εφαρμογή, η fintech πιθανότατα έχει (ή επιδιώκει να έχει) μια λύση για εσάς. Για παράδειγμα, η fintech επιδιώκει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως, “Γιατί αυτό που αποτελεί τη βαθμολογία FICO μου τόσο μυστηριώδη και πώς χρησιμοποιείται για να κρίνει την πιστοληπτική μου ικανότητα;”

Ως εκ τούτου, ο δημιουργός δανείων Upstart θέλει να καταστήσει τη FICO (καθώς και άλλους δανειστές τόσο παραδοσιακές όσο και fintech) παρωχημένες χρησιμοποιώντας διαφορετικά σύνολα δεδομένων για τον προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας. Περιλαμβάνουν το ιστορικό απασχόλησης, την εκπαίδευση και το κατά πόσον ένας επίδοξος δανειολήπτης γνωρίζει το πιστωτικό του αποτέλεσμα για να αποφασίσει εάν θα αναλάβει και πώς θα τιμολογήσει δάνεια. Παρόμοια μεταχείριση παρέχεται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που κυμαίνονται από μεταβατικά δάνεια για βατραχοπέδιλα (LendingHome), έως μια ψηφιακή επενδυτική πλατφόρμα που αντιμετωπίζει το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο και έχουν μοναδικές απαιτήσεις αποταμίευσης, τείνουν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και έχουν διαφορετικές καμπύλες μισθών που μπορούν να αφήσουν λιγότερο χρόνο για εξοικονόμηση (Ellevest).

Οι Επεκτεινόμενοι Ορίζοντες της Fintech

Μέχρι σήμερα, τα ιδρύματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προσέφεραν ποικίλες υπηρεσίες κάτω από μια ενιαία ομπρέλα. Το πεδίο εφαρμογής αυτών των υπηρεσιών περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα, από παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες έως υπηρεσίες ενυπόθηκων δανείων και συναλλαγών. Στην πιο βασική της μορφή, η Fintech αποσυνδέει αυτές τις υπηρεσίες σε ατομικές προσφορές. Ο συνδυασμός βελτιωμένων προσφορών με τεχνολογία επιτρέπει στις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας να είναι πιο αποτελεσματικές και να μειώσουν το κόστος που σχετίζεται με κάθε συναλλαγή.

Εάν μια λέξη μπορεί να περιγράψει πόσες καινοτομίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έχουν επηρεάσει τις παραδοσιακές συναλλαγές, τις τραπεζικές συναλλαγές, τις οικονομικές συμβουλές και τα προϊόντα, είναι «διαταραχή», όπως τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και οι υπηρεσίες που ήταν κάποτε το βασίλειο των υποκαταστημάτων, των πωλητών και των επιτραπέζιων υπολογιστών κινούνται προς κινητές συσκευές ή απλά εκδημοκρατίζουν μακριά από μεγάλους, εδραιωμένους θεσμούς.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή συναλλαγών μετοχών robinhood για κινητά, δεν χρεώνει προμήθειες για συναλλαγές και οι ιστότοποι δανεισμού peer-to-peer όπως το Prosper Marketplace, το Lending Club και το OnDeck υπόσχονται να μειώσουν τα επιτόκια ανοίγοντας τον ανταγωνισμό για δάνεια σε ευρείες δυνάμεις της αγοράς. Οι πάροχοι επιχειρηματικών δανείων όπως η Kabbage, η Lendio, η Accion και η Funding Circle (μεταξύ άλλων) προσφέρουν στις νεοσύστατες και καθιερωμένες επιχειρήσεις εύκολες, γρήγορες πλατφόρμες για την εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης. Ο Oscar, μια διαδικτυακή ασφαλιστική εκκίνηση, έλαβε χρηματοδότηση 165 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2018. Τέτοιοι σημαντικοί γύροι χρηματοδότησης δεν είναι ασυνήθιστοι και συμβαίνουν παγκοσμίως για νεοσύστατες επιχειρήσεις fintech.

Ωστόσο, οι εδραιωμένες, παραδοσιακές τράπεζες έχουν δώσει προσοχή και έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για να γίνουν περισσότερο σαν τις εταιρείες που επιδιώκουν να τις διαταράξουν. Για παράδειγμα, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εγκαινίασε την πλατφόρμα καταναλωτικού δανεισμού Marcus το 2016 και πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πιο εν λόγω, πολλοί παρατηρητές της βιομηχανίας που γνωρίζουν την τεχνολογία προειδοποιούν ότι η διατήρηση με γοργούς ρυθμούς καινοτομιών εμπνευσμένων από τη fintech απαιτεί κάτι περισσότερο από την αύξηση των τεχνολογικών δαπανών. Αντίθετα, ο ανταγωνισμός με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που είναι ελαφρύτερες στα πόδια τους απαιτεί σημαντική αλλαγή στη σκέψη, τις διαδικασίες, τη λήψη αποφάσεων και ακόμη και τη συνολική εταιρική δομή.

Χρηματοοικονομική τεχνολογία και νέα τεχνολογία

Οι νέες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση / τεχνητή νοημοσύνη, η προγνωστική ανάλυση συμπεριφοράς και το μάρκετινγκ που βασίζεται σε δεδομένα, θα πάρουν τις εικασίες και τη συνήθεια από τις οικονομικές αποφάσεις. Οι εφαρμογές “εκμάθησης” όχι μόνο θα μάθουν τις συνήθειες των χρηστών, συχνά κρυμμένες στον εαυτό τους, αλλά θα εμπλέξουν τους χρήστες σε παιχνίδια εκμάθησης για να κάνουν καλύτερες τις αυτόματες, ασυνείδητες δαπάνες και τις αποφάσεις εξοικονόμησης. Η Fintech είναι επίσης ένας έντονος προσαρμογέας της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας εξυπηρέτησης πελατών, χρησιμοποιώντας chatbots και διεπαφές AI για να βοηθήσει τους πελάτες με βασικές εργασίες και επίσης να μειώσει το κόστος στελέχωσης. Η Fintech αξιοποιείται επίσης για την καταπολέμηση της απάτης αξιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό πληρωμών για να επισημάνει συναλλαγές που δεν εμπίπτουν στον κανόνα.

Οι επεκτεινόμενοι ορίζοντες της Fintech

Οι Fintech startups έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 και ήταν σε ρυθμό να ξεπεράσουν αυτό το ποσό στα τέλη του 2017, σύμφωνα με το CB Insights, το οποίο μέτρησε 26 fintech unicorns παγκοσμίως αξίας 83,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια εταιρεία ανέφερε ότι υπήρχαν 39 fintech unicorns που υποστηρίζονται από VC αξίας 147,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2018.Η Βόρεια Αμερική παράγει τις περισσότερες fintech startups, με την Ασία να είναι σχετικά κοντά στη δεύτερη. Η παγκόσμια χρηματοδότηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2018, με σημαντική αύξηση των συμφωνιών στη Βόρεια Αμερική. Η Ασία, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συμφωνίες fintech, είδε επίσης μια αύξηση στη δραστηριότητα. Η χρηματοδοτική δραστηριότητα στην Ευρώπη ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τετάρτων το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Μερικοί από τους πιο ενεργούς τομείς καινοτομίας στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας περιλαμβάνουν ή περιστρέφονται γύρω από τους ακόλουθους τομείς:

• Κρυπτονομίσματα και ψηφιακά μετρητά.

• Τεχνολογία blockchain, συμπεριλαμβανομένου του Ethereum, μιας τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT) που διατηρεί αρχεία σε ένα δίκτυο υπολογιστών, αλλά δεν έχει κεντρικό καθολικό.

• Έξυπνες συμβάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν προγράμματα υπολογιστών (συχνά χρησιμοποιώντας την αλυσίδα μπλοκ) για την αυτόματη εκτέλεση συμβάσεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

• Ανοικτή τραπεζική, μια έννοια που στηρίζεται στην αλυσίδα μπλοκ και προϋποθέτει ότι τρίτα μέρη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα για τη δημιουργία εφαρμογών που δημιουργούν ένα συνδεδεμένο δίκτυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τρίτων παρόχων. Ένα παράδειγμα είναι το εργαλείο διαχείρισης χρημάτων all-in-one Mint.

• Insurtech, η οποία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να απλοποιήσει και να εξορθολογίσει τον ασφαλιστικό κλάδο.

• Regtech, η οποία επιδιώκει να βοηθήσει τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να πληρούν τους κανόνες συμμόρφωσης του κλάδου, ειδικά εκείνους που καλύπτουν τα πρωτόκολλα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και γνωρίζουν τους πελάτες σας που καταπολεμούν την απάτη.

• Οι robo-σύμβουλοι, όπως το Betterment, χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αυτοματοποιήσουν τις επενδυτικές συμβουλές για να μειώσουν το κόστος τους και να αυξήσουν την προσβασιμότητα.

• Μη τραπεζικές/υποτραπεζικές, υπηρεσίες που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν μειονεκτούντα ή χαμηλού εισοδήματος άτομα που αγνοούνται ή υποτιμώνται από παραδοσιακές τράπεζες ή εταιρείες βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

• Η κυβερνοασφάλεια, δεδομένου του πολλαπλασιασμού του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της αποκεντρωμένης αποθήκευσης δεδομένων, κυβερνοασφάλειας και fintech είναι αλληλένδετες.

Χρήστες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας

Υπάρχουν τέσσερις ευρείες κατηγορίες χρηστών για fintech: 1) B2B για τις τράπεζες και 2) τους επιχειρηματικούς πελάτες τους, και 3) B2C για τις μικρές επιχειρήσεις και 4) τους καταναλωτές. Οι τάσεις προς την κινητή τραπεζική, οι αυξημένες πληροφορίες, τα δεδομένα και η ακριβέστερη ανάλυση και αποκέντρωση της πρόσβασης θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και για τις τέσσερις ομάδες να αλληλεπιδρούν με πρωτοφανείς τρόπους.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, όπως και με τις περισσότερες τεχνολογίες, όσο νεότεροι είστε τόσο πιο πιθανό θα είναι ότι γνωρίζετε και μπορείτε να περιγράψετε με ακρίβεια τι είναι η fintech. Το γεγονός είναι ότι η χρηματοοικονομική τεχνολογία προσανατολισμένη στον καταναλωτή απευθύνεται κυρίως σε χιλιετίες, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους και του αυξανόμενου δυναμικού κέρδους (και κληρονομιάς) αυτού του πολυσυζητημένου τμήματος. Ορισμένοι παρατηρητές fintech πιστεύουν ότι αυτή η εστίαση στις χιλιετίες έχει περισσότερο να κάνει με το μέγεθος αυτής της αγοράς παρά με την ικανότητα και το ενδιαφέρον των Gen Xers και Baby Boomers για τη χρήση fintech. Αντίθετα, η fintech τείνει να προσφέρει λίγα στους παλαιοτέρους καταναλωτές, επειδή δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, πριν από την έλευση και την υιοθέτηση της fintech, ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης ή μια νεοσύστατη επιχείρηση θα είχε μεταβεί σε μια τράπεζα για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ή κεφάλαιο εκκίνησης. Εάν σκόπευαν να δεχτούν πληρωμές με πιστωτική κάρτα, θα έπρεπε να δημιουργήσουν μια σχέση με έναν πάροχο πιστώσεων και ακόμη και να εγκαταστήσουν υποδομή, όπως μια συσκευή ανάγνωσης καρτών συνδεδεμένη με σταθερά. Τώρα, με την κινητή τεχνολογία, αυτά τα εμπόδια ανήκουν στο παρελθόν.

Ρύθμιση και Χρηματοοικονομική Τεχνολογία

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι από τους πιο αυστηρά ρυθμιζόμενους τομείς στον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ρύθμιση έχει αναδειχθεί ως η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία μεταξύ των κυβερνήσεων καθώς οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας απογειώνονται.

Δεδομένου ότι η τεχνολογία ενσωματώνεται στις διαδικασίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τα ρυθμιστικά προβλήματα για τις εταιρείες αυτές πολλαπλασιάστηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα είναι μια λειτουργία της τεχνολογίας. Σε άλλες, αντικατοπτρίζουν την ανυπομονησία της βιομηχανίας τεχνολογίας να διαταράξει τη χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και η ψηφιοποίηση των δεδομένων καθιστά τα συστήματα fintech ευάλωτα σε επιθέσεις από hackers. Πρόσφατες περιπτώσεις hacking σε εταιρείες πιστωτικών καρτών και τράπεζες είναι απεικονίσεις της ευκολίας με την οποία οι κακοί παράγοντες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε συστήματα και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Τα σημαντικότερα ερωτήματα για τους καταναλωτές σε τέτοιες περιπτώσεις θα αφορούν την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, καθώς και την κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών και σημαντικών οικονομικών δεδομένων.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου η σύγκρουση μιας τεχνολογικής κουλτούρας που πιστεύει σε μια φιλοσοφία “Κινηθείτε γρήγορα και σπάστε τα πράγματα” με τον συντηρητικό και απεχθή κόσμο των οικονομικών έχει αποφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η insurtech startup Zenefits με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία αποτιμήθηκε σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ιδιωτικές αγορές, παραβίασε τους ασφαλιστικούς νόμους της Καλιφόρνια επιτρέποντας στους μεσίτες χωρίς άδεια να πωλούν τα προϊόντα της και να ασφαλίζουν ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία 980.000 δολάρια και έπρεπε να πληρώσουν 7 εκατομμύρια δολάρια στο Τμήμα Ασφαλίσεων της Καλιφόρνια.

Η ρύθμιση αποτελεί επίσης πρόβλημα στον αναδυόμενο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO) είναι μια νέα μορφή συγκέντρωσης κεφαλαίων που επιτρέπει στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια απευθείας από λαϊκούς επενδυτές. Στις περισσότερες χώρες, είναι ανεξέλεγκτες και έχουν γίνει γόνιμο έδαφος για απάτες και απάτες. Η κανονιστική αβεβαιότητα για τους ICO επέτρεψε επίσης στους επιχειρηματίες να γλιστρήσουν τα διακριτικά ασφαλείας που μεταμφιέστηκαν ως μάρκες χρησιμότητας πέρα από την SEC για να αποφύγουν τα τέλη και το κόστος συμμόρφωσης.

Λόγω της ποικιλομορφίας των προσφορών στη fintech και τις ανόμοιες βιομηχανίες που αγγίζει, είναι δύσκολο να διαμορφωθεί μια ενιαία και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε αυτά τα προβλήματα. Ως επί το πλείστον, οι κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει τους υφιστάμενους κανονισμούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους προσάρμοσαν για να ρυθμίσουν τη fintech.

Έχουν δημιουργήσει sandboxs fintech για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον τομέα. Η ψήφιση του Γενικού Κανονισμού προστασίας δεδομένων, ενός πλαισίου για τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στην ΕΕ είναι μια άλλη προσπάθεια περιορισμού του όγκου των προσωπικών δεδομένων που διατίθενται στις τράπεζες. Αρκετές χώρες όπου οι ICO είναι δημοφιλείς, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έχουν επίσης αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη κανονισμών για τέτοιες προσφορές για την προστασία των επενδυτών.

Investopedia

Back to top button