Τι είναι τα Pandora papers;
Οι μυστικές συμφωνίες και τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία μερικών από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου έχουν αποκαλυφθεί στη μεγαλύτερη συλλογή offshore δεδομένων που έχουν διαρρεύσει ποτέ στην ιστορία.
Με την επωνυμία, Pandora papers, ο φάκελος περιλαμβάνει 11,9 εκατομμύρια αρχεία από εταιρείες που προσλαμβάνονται από πλούσιους πελάτες για τη δημιουργία offshore δομών και καταπιστευμάτων σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς, το Ντουμπάι, το Μονακό, η Ελβετία και τα νησιά Κέιμαν.
Αποκαλύπτουν τις μυστικές offshore υποθέσεις 35 παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών. Ρίχνουν επίσης φως στα μυστικά οικονομικά περισσότερων από 300 άλλων δημόσιων αξιωματούχων, όπως υπουργοί της κυβέρνησης, δικαστές, δήμαρχοι και στρατιωτικοί-στρατηγοί σε περισσότερες από 90 χώρες.
Περισσότεροι από 100 δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται στα δεδομένα που διέρρευσαν, καθώς και διασημότητες, ροκ σταρ και ηγέτες επιχειρήσεων. Πολλοί χρησιμοποιούν εταιρείες “βιτρίνες” για να κατέχουν είδη πολυτελείας, όπως ακίνητα και γιοτ, καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τα Pandora papers αποκαλύπτουν τις εσωτερικές λειτουργίες του σκοτεινού χρηματοπιστωτικού κόσμου, παρέχοντας ένα σπάνιο παράθυρο στις κρυφές λειτουργίες μιας παγκόσμιας offshore οικονομίας που επιτρέπει σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να κρύψουν τον πλούτο τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους.
Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ολόκληρες μέρες για όλη αυτή τη παρωδία, αυτό που θα έπρεπε να αναρωτηθούμε όμως είναι ένα: μήπως ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε ότι τα crypto-νομίσματα, η τεχνολογία blockchain και το αποκεντρωμένο σύστημα είναι το μέλλον;
Κατά καιρούς ακούμε ότι το Bitcoin είναι απάτη, άλλοι το παρομοιάζουνε με φούσκα σαν αυτή με τις τουλίπες, ότι είναι το νόμισμα των τρομοκρατικών οργανώσεων και ούτω καθεξής. Από την άλλη δεν είναι περίεργο όμως που στα Pandora papers δεν αναφέρονται καθόλου τα crypto-νομίσματα, πόσο μάλλον το BTC; Μήπως επειδή το μέσο πίσω απ’ όλα αυτά τα σκάνδαλα κρυβόταν το fiat χρήμα; Και πολύ λογικό βέβαια, καθώς οι συναλλαγές των crypto-νομισμάτων βασίζονται πάνω στην blockchain τεχνολογία, που είναι ένα δημόσιο καθολικό, συνεπώς ότι συναλλαγή κάνει ο χρήστης, που πάντα είναι ανώνυμη, μπορεί να την δει και ο οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο.
Η blockchain τεχνολογία έχει τόσες εφαρμογές που πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις δυνατότητες. Από τον εντοπισμό ενός αγαθού (πρώτη ύλη-ράφι) μέχρι και τα κτηματομεσιτικά. Από τον χώρο της τέχνης μέχρι τον χώρο της ιατρικής, οι εφαρμογές είναι πραγματικά ατελείωτες. Προφανώς θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα μέχρι αυτή η τεχνολογία να αντικαταστήσει όλους τους διαμεσολαβητές και τους τρίτους και εκπαίδευση όπως για παράδειγμα έκανε η Amazon, η AirBnb και η Netflix.
Με τη δημοσιοποίηση των Pandora papers, έχεις ένα λιγότερο λόγο για να αναπαράγεις τη μπούρδα κάθε λασπολόγου πάνω στα crypto-νομίσματα και ένα λόγο παραπάνω για να αντιληφθείς το πως φαντάζει το μέλλον.