Crypto Advanced Articles

Κατανοώντας την Αστάθεια του Bitcoin

To Bitcoin είναι ένα Καθολικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο ελέγχεται και είναι διαθέσιμο στον κόσμο, κάθε 10’ κατά μέσο όρο. Η διαφάνειά του, μας προσφέρει την δυνατότητα να κάνουμε αναλύσεις on-chain, με τρόπο που είναι αδύνατο να γίνει για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο. Ένα από τα στοιχεία που μπορούμε να δούμε, είναι η χρονο-σφραγίδα για κάθε UTXO (αδιάθετο υπόλοιπο συναλλαγής). Το UTXO μπορούμε να το αντιληφθούμε σαν ένα πολύ μικρό κομμάτι υπολοίπου σε Bitcoin, μετά την εκτέλεση κάθε συναλλαγής. Έχοντας πρόσβαση στην χρόνο-σφραγίδα για κάθε UXTO που έχει ποτέ δημιουργηθεί, μπορούμε να υπολογίσουμε την χρονική διάρκεια κατοχής, και άρα, την ηλικία όλων των νομισμάτων στο σύστημα! Η μέτρηση HODL Wave σχεδιάστηκε αρχικά από την ομάδα της Unchained Capital. Δείχνει την ηλικία όλων των νομισμάτων, μέσω ενός χρωματικού εύρους (δείτε παρακάτω).

Υπάρχουν 2 διαφορετικά πράγματα που μπορούμε να συμπεράνουμε από το διάγραμμα HODL Waves:

1. Όσο περισσότερο ένα νόμισμα διακρατείται, τόσο λιγότερο είναι πιθανό να ξοδευτεί (να πουληθεί ). Για παράδειγμα, νομίσματα που έχουν κρατηθεί για περισσότερο από 1 έτος, σπάνια κινούνται. Αυτός είναι και ο ορισμός του “Illiquid Supply” (μη-ρευστή διαθεσιμότητα)

2. Όταν βλέπουμε αλλαγές στην illiquid Supply των νομισμάτων που κρατούνταν ένα έτος ή και περισσότερο, αυτές είναι σημαντικές, και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός. Μεγάλη αύξηση σε αυτό το γκρουπ, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη προσφοράς, η οποία οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής. Μεγάλη μείωση στο ίδιο γκρουπ, συνήθως συμπίπτει με κορυφή της τιμής και επακόλουθη μείωση.

Προσωπικά, προτιμώ να επικεντρώνομαι στο HODL γκρουπ 1-5 ετών, μιας και υποθέτω πως νομίσματα που έχουν κρατηθεί περισσότερο από 5 χρόνια, ίσως έχουν χαθεί (ένα ποσοστό τους τουλάχιστον), ενώ νομίσματα που κρατούνται για λιγότερο από 1 έτος, τα θεωρώ ότι είναι στην κατοχή «αδύναμων χεριών» , που είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν για οποιοδήποτε λόγο. Το γκρουπ 1-5 ετών, είναι αυτοί που θεωρώ «πραγματικοί Bitcoiners”. Έχουν περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα της αγοράς, έχουν ακούσει όλο το FUD (fear, uncertainty, doubt -–φόβος, αβεβαιότητα, αμφιβολία) που συχνά-πυκνά εκτοξεύεται από τους πολέμιους του Bitcoin, και παρόλα αυτά, συνεχίσουν να κρατάν τα Bitcoin τους. Αυτοί πραγματικά πιστεύουν στο Bitcoin! Όσο αυτό το γκρουπ μεγαλώνει ταυτόχρονα με την άνοδο της τιμής, τόσο μεγαλώνει και η αποδοχή του Bitcoin από ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Bitcoin HODL Waves

To διάγραμμα δείχνει τα HODL Waves από το τέλος τους 2018 ως σήμερα. Στο τέλος του 2018 ( τέρμα αριστερά), με την τιμή του BTC κάτω από τις $4.000, περίπου 30% όλων των νομισμάτων, ήταν στην κατοχή «πραγματικών Bitcoiners» δηλαδή στο HODL 1-5 ετών γκρουπ. Σήμερα, τέρμα δεξιά στο διάγραμμα, στις $41.000, αυτό το ίδιο γκρουπ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 36% όλων των νομισμάτων. Παρά την πολύ σημαντική αύξηση της τιμής του BTC, o ρυθμός HODL σε αυτό το κρίσιμο γκρουπ, έχει αυξηθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα υγιές για το BTC, και υποδεικνύει μελλοντική αύξηση της τιμής.

Η Αστάθεια της τιμής του Bitcoin, είναι χαρακτηριστικό του, όχι αδυναμία του.

Μία από τις κατηγορίες που εκτοξεύονται στο Bitcoin, είναι ότι είναι υπερβολικά ασταθές για να θεωρηθεί σαν μια μορφή χρήματος. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι το κατηγορούν, είναι ότι το Bitcoin δεν είναι ασταθές κυριολεκτικά. 1 Bitcoin είναι πάντα 1 Bitcoin, και 1 Bitcoin ισούται πάντα με 100 εκατομμύρια Saroshi. Δεν υπάρχει τίποτα το ασταθές σε αυτό. Στην πραγματικότητα, είναι αυτή ακριβώς η έλλειψη ελαστικότητας είναι που το κάνει αδύνατον να είναι ασταθές. Αν όμως το Bitcoin είναι στην πραγματικότητα σταθερό, τι είναι αυτό που μας κάνει να νομίζουμε το αντίθετο? Αυτό είναι το USD, το οποίο προσπαθεί να βρεί την αξία του Bitcoin, ενώ είναι το ίδιο ασταθές. Σε συγκεκριμένες περιόδους, το USD θεωρεί την αξία 1 Bitcoin περισσότερο, και σε άλλες περιόδους λιγότερο. Κάποιες φορές τα δολάρια σου, αγοράζουν λιγότερο από το ίδιο Bitcoin. Αυτό δεν έχει να κάνει με το Bitcoin. Είναι μονίμως σταθερό. Αυτό είναι θέμα του USD , όχι του BTC.

Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω, ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στην εμφανιζόμενη αστάθεια του BTC είναι το HODL rate των κατόχων 1-10+ ετών. Όπως ανάφερα και παραπάνω, θεωρώ πως ένα μέρος των νομισμάτων που δεν έχει κινηθεί μεταξύ 6-10+ ετη, έχει χαθεί. Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη σημασία να βλέπουμε το γκρουπ 1-5 έτη. Όπως σημειώσαμε το γκρουπ αυτό αντιπροσωπεύει το 36% όλων των νομισμάτων. Αν προσθέσουμε και το γκρουπ 6-10 έτη, φτάνουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό των νομισμάτων, τα οποία στην ουσία δεν συναλλάσσονται (μη-ρευστά). Η περιορισμένη ρευστότητα, πάντα οδηγεί στην αστάθεια. Γιατί? Επειδή χρειάζεται μικρή δραστηριότητα (αγορά-πώληση) για να κατευθύνει προς μια πλευρά την τιμή, όταν η ρευστότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Δείτε το με αυτό τον τρόπο: Όσο λιγότερα αυτοκίνητα είναι σε έναν αυτοκινητόδρομο, τόσο γρηγορότερα μπορούν να κινηθούν όσα αυτοκίνητα τον χρησιμοποιούν. Όσο αυξάνονται τα αυτοκίνητα, τόσο πιο αργά κινούνται όλα. Σκεφτείτε το δίκτυο του Bitcoin σαν αυτοκινητόδρομο. Η αφαίρεση νομισμάτων από τον δρόμο (εκτός συναλλαγών), κάνει την μεταβολή της τιμής ευκολότερη, πάνω ή κάτω. Όσο περισσότερα νομίσματα είναι διαθέσιμα για συναλλαγή, τόσο πιο αργά ή πιο δύσκολα μπορεί να κινηθεί η τιμή.

Το μέλλον της Αστάθειας του Bitcoin.

Θεωρώ πως αυτή η αστάθεια της τιμής του Bitcoin, θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, ήδη μειώθηκε.  Tο 2021,  το 36% των μετοχών του δείκτη S&P500, είχε μεγαλύτερη μεταβλητότητα από ότι το Bitcoin. To 2013, δεν υπήρχε σχεδόν καμία. Όταν το Bitcoin αποκτήσει μεγαλύτερη αποδοχή, η αστάθεια της τιμής του θα μειωθεί κατά μεγάλο βαθμό. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το Bitcoin θα περάσει στο τελικό στάδιο, και θα εκτελεί πλέον το ρόλο του ως παγκόσμια μονάδα μέτρησης αξίας. Αυτό θα συμβεί, όταν όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες θα μπορούν να μετρηθούν ή να αποτιμηθούν σε Bitcoin.

Σήμερα, το Bitcoin έχει φτάσει τα $1,2 trillion σε κεφαλαιοποίηση (στο υψηλότερο σημείο του), έχοντας αποδοχή μόνο από το 1,6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όταν φτάσει τα επίπεδα του 30% ή και περισσότερο, δεν θα είναι πλέον ασταθές και θα μπορέσει να πάρει τον ρόλο της κύριας παγκόσμιας μονάδας αποτίμησης αξίας.

Αυτή η μέρα δεν είναι σήμερα, αλλά είναι σίγουρο ότι η μέρα αυτή θα έρθει!

Άρθρο της Δέσποινας Τσιρογιάννη, Cryptocurrency Analyst της Crypto Advanced.

Ελέγξτε επίσης
Close
Back to top button