Γιατί η μακροπρόθεσμη προοπτική των Crypto παραμένει τόσο ισχυρή
Από ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να δούμε ένα ανοδικό ράλι τιμών, που συνήθως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες του έτους. Το Bitcoin και το Ethereum σημείωσαν πτώσεις λίγο πάνω από 7%. Η υπόλοιπη αγορά, στην πλειοψηφία της είναι στο κόκκινο. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επενδυτές των crypto, παραμένουν αισιόδοξοι, με τον δείκτη ψυχολογίας της αγοράς να γέρνει προς το extreme fear σήμερα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στα σοβαρά, ρωτήστε τον εαυτό σας: Γιατί οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές crypto, και οι οπαδοί των crypto γενικότερα, είναι τόσο ατάραχοι από αυτές τις τεράστιες μεταβολές τις αγοράς, οι οποίες θα δημιουργούσαν πανικό στους παραδοσιακούς επενδυτές του χρηματιστηρίου? Σίγουρα, υπάρχει η παραδοχή ότι “τα crypto είναι ευμετάβλητα, και αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό μιας ελεύθερης αγοράς, και όχι αδυναμία” καθώς και “μόνο HODL” κλπ, αλλά αν το δούμε αναλυτικά, υπάρχει κάτι περισσότερο για την σχεδόν «τυφλή» αφοσίωση που δείχνουν οι crypto-επενδυτές. Ένα μέρος, οφείλεται στην κουλτούρα των αγορών crypto, που ενθαρρύνουν αυτή την στάση, αλλά σίγουρα υπάρχει και κάτι περισσότερο. Κατά κάποιο τρόπο αυτοί που επενδύουν στα crypto έχουν πίστη στην μακροβιότητα των crypto, γιατί αυτά έχουν συνδεθεί με τις μακροοικονομικές τάσεις και τις αγορές. Ας το δούμε αυτό λίγο περισσότερο αναλυτικά.
Χωρίς την ύπαρξη crypto περιουσιακών στοιχείων, ποια θα ήταν η μακροπρόθεσμη τάση που θα κυριαρχούσε στην αγορά? O Ray Dalio, έδωσε μια ένδειξη για αυτό σε πρόσφατο άρθρο του που τιτλοφορείται: Paradigm Shifts. Η παγκόσμια οικονομία έχει μετακινηθεί, έχοντας πλέον ως βάση την ελάφρυνση της υποτίμησης της αξίας, από την ελάφρυνση του χρέους που ήταν ως τώρα η βάση της. Ας δούμε λοιπόν τις επιπτώσεις αυτής της μετακίνησης.
Την ίδια στιγμή, το Bitcoin εξέπεμψε την ανακάλυψη της «ψηφιακής έλλειψης», μέσω της κρυπτογράφησης. Τα Crypto, είναι μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, που θα καρπωθούν τα οφέλη των μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία ευνοούν τα στοιχεία περιορισμένης προσφοράς.
Τα crypto είναι μια εναλλακτική των fiat νομισμάτων, και ένα εναλλακτικό χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο αναμένεται να βιώσει τρομερή εξέλιξη, ειδικά επειδή συναγωνίζεται ένα «αμαρτωλό» σύστημα που κουβαλάει δομικά προβλήματα από την εποχή της δημιουργίας του, το 1914.
Πως φτάσαμε ως εδώ
Δίχως την απειλή του πληθωρισμού, και μετά το τέλος της δημογραφικής έκρηξης των baby boomers, που εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό την δεκαετία του 190, η FED μπορούσε να βασιστεί στην χειραγώγηση της πίστωσης, ως ένα εργαλείο αντιστάθμισης της υποτίμησης των αξιών. Η FED έκοψε δραστικά τα επιτόκια κατά την περίοδο ύφεσης της δεκαετίας του ’80, το 1984 κατά την περίοδο οικονομικής υστέρησης, την Black Monday του 1987, το 2000 με το κραχ του χρηματιστηρίου, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, και κατά το κλείσιμο των αγορών το 2020 λόγω της πανδημίας. Παρακάτω είναι μια απεικόνιση της πορείας των επιτοκίων από το 1980.
Η μείωση των επιτοκίων δίνει μια βραχυχρόνια ισορροπία, εις βάρος του μακροχρόνιου δυναμισμού. Επιτρέπει σε παραπαίουσες επιχειρήσεις να συμμαζέψουν τον ισολογισμό τους, χρηματοδοτώντας εκ νέου το χρέος τους, με χαμηλότερα επιτόκια. Παρόλα αυτά, δίνουν το κίνητρο για περισσότερο χρέος και πιο «ανέμελη» συμπεριφορά, η οποία είναι η αιτία που οδηγεί στην εκτίναξη του χρέους και ως συνέπεια στην κατάρρευση. Όταν τα επιτόκια πέφτουν στο Μηδέν, όπως έγινε το 2008, οι επικεφαλείς της νομισματικής πολιτικής, δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως το σωστό εργαλείο. Μετατρέπονται σε εργαλείο ελάφρυνσης της υποτίμησης της αξίας, από εργαλείο για την ελάφρυνση του χρέους. Το 2008, είδαμε την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης (QE – Quantitative easing), και το 2020 είχαμε την νομισματική υποβάθμιση, όπως βλέπουμε παρακάτω στο διάγραμμα του κυκλοφορούντος χρήματος M2.
40 χρόνια της ίδιας πολιτικής, άφησαν την οικονομία και τις αγορές σε μια αβέβαιη κατάσταση. Πλέον η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με την αύξηση των επιτοκίων ή με την αναστολή της ποσοτικής χαλάρωσης, την ίδια στιγμή που η πολιτική αυτή, έχει οδηγήσει συνθήκες παράλογης και άνισης κατανομής του πλούτου σε μια μικρή ελίτ. Πλέον ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Η FED δεν μπορεί να ομαλοποιήσει το ισοζύγιο. Επιπλέον, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, το ποσοστό χρέους των ΗΠΑ ως προς το GDP (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν), είναι στο 122%.
Σπάνια Περιουσιακά Στοιχεία και Ρίσκο
Ενώ τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και ομόλογα, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να καρπωθεί κάποιος κέρδη κατά την διάρκεια των 40 ετών με χαμηλά επιτόκια, τα σπάνια περιουσιακά στοιχεία, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουμε τώρα, αντισταθμίζοντας την έκρηξη του δείκτη Μ2 (κυκλοφορία χρήματος).
Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε το 2008. Παρόλα αυτά, δεν ήταν εμφανής, ώς το 2020. Το real estate έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετά-2008 εποχή του φθηνού χρέους και της μεγάλης υποτίμησης. Οι υπηρεσίες σταθερών πληρωμών χρέους, έγιναν φθηνότερες με τον χρόνο, μιας και πληρώνονται σε ένα νόμισμα που συνεχώς υποτιμάται. Τα περιουσιακά στοιχεία έγιναν πιο πολύτιμα όσο περνούσε ο χρόνος λόγω της σπανιότητάς τους. Αυτό είναι το πλαίσιο που πρέπει να δούμε, για να καταλάβουμε την στρατηγική της MicroStrategy να εισέλθει στις αγορές για να αγοράσει Bitcoin.
Αυτή η αλλαγή έχει και άλλες παράπλευρες συνέπειες, όπως τον πλουτισμό όσων κατέχουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων επενδυτών, που είναι πρόθυμοι να δεχτούν αυτό το φάσμα ρίσκου. Ο ρυθμός αύξησης του Μ2 είναι αυτή την στιγμή στο 13%. Αυτό σημαίνει 13% περισσότερα δολάρια έναντι πέρσι, που σημαίνει ότι το δολάριο υποτιμήθηκε κατά 13%. Επίσης σημαίνει ότι το 13% είναι στην ουσία το πραγματικό σημείο μηδέν. Αν δεν το ξεπερνάς αυτό με την ετήσια επένδυσή σου, τότε στην ουσία χάνεις χρήματα και μειώνεται η αγοραστική αξία της περιουσίας σου.
Κάποιος θα έπρεπε να αισθάνεται τυχερός αν έβρισκε κάποια επένδυση που έστω ισοφαρίζει αυτό το 13%.
Καλώς ήρθατε στα Crypto!
Μια νέα μορφή περιουσιακών στοιχείων που στηρίζεται στην σπανιότητα και στην τεχνολογική καινοτομία, έχει ανακαλυφθεί, τα Crypto.
Τα Crypto έχουν ιδιότητες τεχνολογίας δικτύου, των μετοχών, του χρυσού. Είναι πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, με την έννοια ότι ο ιδιοκτήτης τους έχει την πλήρη κατοχή τους, είναι δημοκρατικά, ως προς την λήψη αποφάσεων για την εξέλιξή τους, και συμμετοχικά, δίνοντας την δυνατότητα στους κατόχους τους να κατέχουν ένα μέρος του project.
Με μέση ετήσια απόδοση 200% τον χρόνο κατά την τελευταία δεκαετία, το Bitcoin είναι στο ραντάρ των παραδοσιακών επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν τις επενδύσεις τους να απομειώνονται συνεχώς σε πραγματική αξία.
Bitcoin ή Crypto
To Bitcoin κάνει μόνο ένα πράγμα, και το κάνει καλά. Είναι μια αποκεντρωμένη, αυτόνομη αλυσίδα, η οποία κυβερνάται από τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Υπάρχει σταθερός πληθωρισμός, συνδεδεμένος με την χρήση ενέργειας και συνολικά διαθέσιμα 21εκ. τεμάχια. Η ιδιοκτησία και οι μεταφορές από χρήστη σε χρήστη καταγράφονται στο blockchain. Είναι ένα αδιάφθορο χρήμα, και μέσον αποταμίευσης, εκτός των μετοχών και της στέγασης, ένα προϊόν που η παραδοσιακή νομισματική πολιτική αρνείται στους κατόχους fiat νομισμάτων.
Όπως και στις εταιρίες λογισμικού, οι περισσότερες blockchains, κινούνται με το μότο: «κινηθείτε γρήγορα και καινοτομήστε». Αν κάποιο πρωτόκολλο δεν κινείται αρκετά γρήγορα, όπως πχ η μετάβαση του Ethereum στο ETH2, κάποιος άλλος θα έρθει να ανταγωνιστεί, όπως το Solana, το Terra ή το Cardano. Τα έξυπνα συμβόλαια βγάζουν από την μέση την ανάγκη για τράπεζες, για εταιρίες μεταφοράς χρημάτων και πολλές άλλες. Άλλα πρωτόκολλα έχουν μια συγκεκριμένη εφαρμογή μέσα στο οικοσύστημα ή διασπούν καθιερωμένους κλάδους όπως το gaming, τα logistics κλπ. Πιο σημαντικό από όλα, το κάνουν μέσω ενός δικτύου σπάνιων τόκεν, που αντιστοιχούν στην κατοχή ενός κομματιού του δικτύου, σε αντίθεση με την παραδοσιακή κατοχή μετοχών.
Συμπέρασμα
Η λογική είναι η ακόλουθη:
1) Τα Σπάνια περιουσιακά στοιχεία, κερδίζουν έδαφος όσο μετακινούμαστε προς μια οικονομία με μειούμενη αξία των πραγμάτων.
2) Tα Crypto είναι η ανακάλυψη της ψηφιακής σπανιότητας, η οποία εκμεταλλεύεται αυτή την μετάβαση. Και μόνο για αυτό, τους αξίζει μια θέση στο χαρτοφυλάκιό μας.
3) Επιπλέον, τα Crypto δημιουργούν ένα εναλλακτικό χρηματοοικονομικό σύστημα, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να μεταπηδήσουν, καθώς λύνει τα θέματα χρηματοοικονομικής φύσης, που έκαναν τον κόσμο 13% φτωχότερο μόνο για φέτος. Επίσης, δημιουργούν ένα χρηματοοικονομικό σύστημα χρήστη-προς-χρήστη, το οποίο δεν έχει ανάγκη την διαμεσολάβηση και τις προμήθειες των τραπεζών.
Σε μακροοικονομική βάση, κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν πετυχαίνει τέτοια αναλογία απόδοσης προς ρίσκο.
Άρθρο της Δέσποινας Τσιρογιάννη, Cryptocurrency Analyst της Crypto Advanced.