Οι κορυφαίες τάσεις στα Crypto για την περίοδο 2021-2025
Οι κορυφαίες τάσεις στα Crypto για την περίοδο 2021-2025. Ο κόσμος των Crypto μεγαλώνει με εκθετικό ρυθμό. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπερνάει τα $2,3 trillion. Υπολογίζεται πως υπάρχουν παραπάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες Crypto σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις μεγαλύτερες τάσεις στον κόσμο των Crypto αυτή την στιγμή. Επίσης, αυτές που είναι πιθανό να συνεχίσουν ως το 2025 και ακόμα παραπέρα.
1. Υιοθέτηση του Οικοσυστήματος των Crypto από Θεσμικούς επενδυτές
Οι Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και οι μεγάλες επιχειρήσεις, παραδοσιακά έβλεπαν τον χώρο των Crypto με σκεπτικισμό.
Σήμερα πολλοί οργανισμοί, διαθέτουν μέρος του κεφαλαίου τους στον Crypto χώρο.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον τομέα διαχείρισης επενδύσεων. Μέχρι το τέλος του 2020, $15 δισεκατομμύρια από χρήμα υπό διαχείριση θεσμικών, είχε διατεθεί σε Crypto.
Ύστερα από χρόνια δισταγμών, μεγάλες εταιρίες μπαίνουν all-in στα Crypto.
Το ποσό είναι συγκρινόμενο με μόλις $2 billion στο τέλος του 2019 (αύξηση x5).
Επιπλέον, το Αμοιβαίο κεφάλαιο Grayscale Bitcoin Trust (ο μόνος τρόπος για πολλούς θεσμικούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Bitcoin), έφερε αύξηση των κεφαλαίων κατά 900% το 2020.
Το Grayscale Bitcoin Trust, είδε μια αύξηση του ενδιαφέροντος 300% την τελευταία πενταετία.
Αν και αυτό το ποσό είναι ψίχουλα συγκρινόμενο με τα συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια του κλάδου, το μελλοντικό ξεκαθάρισμα της νομοθεσίας θα βοηθήσει στην εκτόξευση αυτού το αριθμού.
Ασφαλιστική εταιρία ηλικίας 169 ετών, επένδυσε $100 million σε Bitcoin
Η MassMutual έγινε πρωτοσέλιδο επενδύοντας $100Μ στο BTC
Επιπροσθέτως, η Square και η Microstrategy, σόκαραν τον κλάδο, τοποθετώντας μέρος των αποθεμάτων τους σε Bitcoin.
O κύριος λόγος για αυτή την αλλαγή?
Μεγάλοι χρηματοοικονομικοί παίκτες διευκολύνουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα.
Η PayPal και η θυγατρική της Venmo, ενεργοποίησαν τις συναλλαγές μe crypto στις πλατφόρμες τους το περασμένο έτος. Τα δεδομένα της PayPal έδειξαν ότι οι χρήστες που αγόρασαν Crypto στην εφαρμογή της, συνδέθηκε διπλάσιες φορές στο PayPal, σε σύγκριση με τις συνδέσεις τους πριν η PayPal ενεργοποιήσει τις συναλλαγές με Crypto.
Επιπλέον, το Chicago Mercantile Exchange (CME) προσέφερε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Micro Ether, τον Δεκέμβριο του 2021.
Η Coindesk σημείωσε πως ο αριθμός των «φαλαινών» BTC (διευθύνσεις που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 1.000 BTC), έχει αυξηθεί σημαντικά από το τέλος του 2020.
2. To DeFi ανοίγει περισσότερες δυνατότητες
Τίποτα δεν έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή στην κοινότητα των Crypto, από ότι η έλευση των Defi εφαρμογών (εφαρμογών αποκεντρωμένης τραπεζικής).
Η έννοια βασικά περιλαμβάνει παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές, που όμως γίνονται στο Blockchain.
Αυτές οι συναλλαγές, συνήθως ενεργοποιούνται με την χρήση των έξυπνων συμβολαίων (smart contracts). Και, αντίθετα με τις παραδοσιακές πληρωμές ή μεταφορές χρημάτων, δεν απαιτούν την χρήση διαμεσολαβητών. Οι συναλλαγές DeFi, αφορούν από παραδοσιακό δανεισμό, ώς την έκδοση παραγώγων.
Η επέκταση στον χώρο του Defi, μόλις ξεκίνησε.
Το Defi Pulse αναφέρει πως η συνολικά κλειδωμένη αξία (TVL – Total Value Locked), μια μέτρηση της συνολικής αξία κρυπτονομισμάτων που έχουν κατατεθεί σε ένα έξυπνο Defi συμβόλαιο, μεγάλωσε από τα $2bn στα $15bn το 2020.
Το 2021 είδε μια ανάπτυξη άνευ προηγουμένου. Από την αρχή του χρόνου, η αξία TVL εκτινάχτηκε, φτάνοντας σχεδόν τα $150 bn ($147,75 billion σήμερα)
Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του DeFi, είναι το Yield farming (καλλιέργεια απόδοσης). Το Yield farming, συμπεριλαμβάνει τον δανεισμό crypto περιουσιακών στοιχείων σε άλλες πλατφόρμες, με αντάλλαγμα επιτόκιο ή νέα κρυπτονομίσματα. Επιφανειακά, το yield farming μοιάζει με ψηφιακή τραπεζική. Οι χρήστες καταθέτουν τα κρύπτο-περιουσιακά στοιχεία τους σε δεξαμενές ρευστότητας και λαμβάνουν επιτόκιο για ανταμοιβή. Σε πολλές περιπτώσεις, ο καταθέτης μπορεί να κλειδώσει (staking) σε μια άλλη πλατφόρμα crypto. Και θα παραλάβει ένα νέο crypto περιουσιακό στοιχείο σε αντάλλαγμα για την ρευστότητα που προσφέρει.
Στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, οι πλατφόρμες Yield Farming έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών, εξ αιτίας των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν στους καταθέτες.
Το Compound είναι από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες Yield Farming
To Compound είναι εκ των κορυφαίων πρωτοκόλλων υψηλής απόδοσης
Επιτρέπει στους χρήστες να καταθέσουν crypto σε μια δεξαμενή ρευστότητας, και να πάρουν ως αντάλλαγμα ένα τόκεν που αντιπροσωπεύει το ποσοστό τους στην δεξαμενή.
To Compound στην ουσία ενεργεί ως ένας κεντρικός εκκαθαριστής. Η συνολική αξία κατατεθειμένων κεφαλαίων στην πλατφόρμα , είναι αυτή την στιγμή πάνω από $10 billion. Και το συνολικό δανειζόμενο ποσό, περίπου $7bn.
Επιπλέον, πλατφόρμες σαν το Crypto.com άρχισαν να αναμιγνύονται στον κόσμο του Defi.
Οι αναζητήσεις για τον όρο “crypto.com” έχουν αυξηθεί κατά 7100% τα τελευταία 5 χρόνια.
Η πλατφόρμα επιτρέπει τους χρήστες να βάλουν κρυπτονομίσματα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, να κάνουν yield farming, και χωρίς πρόβλημα να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα Visa χρησιμοποιώντας τα κρυπτονομίσματα που έχουν στο πορτοφόλι τους.
Τα DEX (Αποκεντρωμένα Ανταλλακτήρια – Decentralized Exchanges ), επιτρέπουν στους κατόχους crypto, να συναλλάσσονται απευθείας, χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων. Επίσης δίνουν στους χρήστες τη πλήρη κυριότητα και τον πλήρη έλεγχο των κρυπτο-περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο μηνιαίος όγκος συναλλαγών στα DEX αυξάνεται θεαματικά. Τον Ιανουάριο του 2021 ό μηνιαίος όγκος συναλλαγών ήταν $56 billion, μια αύξηση πάνω από 1.000% από το υψηλότερο σημείο του Σεπτεμβρίου 2020 ( $26 billion), ενώ σήμερα αγγίζει τα $200billion!!!
Μηνιαίος όγκος συναλλαγών στα DEX από το 2019
Ο πλειονότητα του όγκου γίνεται πλέον στα 3 μεγαλύτερα DEX Uniswap, PancakeSwap & Sushiswap.
Το Uniswap αποτελεί το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο συναλλαγών για το Ethereum.
Δίνει ρευστότητα σε μια μεγάλη ποικιλία DeFi εφαρμογών, οι οποίες υπάρχουν πάνω στην Ethereum Blockchain.
H αναζήτηση του όρου “Uniswap” αυξήθηκε κατά 8.900% από το 2017 ώς σήμερα.
Με μερίδιο άνω του 50% στις συναλλαγές των DEX τον Ιανουάριο του 2021, το Uniswap είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς.
Το SushiSwap, ένα fork του UniSwap, είχε καταφέρει να κερδίσει 23% του συνολικού όγκου συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2021.
Σήμερα το Uniswap κρατάει την 1η θέση με 31% της αγοράς. Ακολουθεί το PancakeSwap που είναι το DEX της Binance με ποσοστό 15%, ενώ το SushiSwap έχει υποχωρήσει στην 3η θέση με 8% της αγοράς.
3. Τα NFT μετατρέπουν σε τόκεν, τα πάντα!
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον χώρο, είναι η τεράστια άνοδος των NFTs (διαβάστε το πρόσφατο άρθρο μας για μεγαλύτερη ανάλυση).
Τα NFTs στην ουσία αντιπροσωπεύουν έναν τίτλο ψηφιακής ιδιοκτησίας, σε ένα μοναδικό αντικείμενο ή οποιοδήποτε άλλης μορφής περιουσιακό στοιχείο.
Το αντικείμενο που αντιπροσωπεύουν μπορεί να είναι ψηφιακό ή φυσικό.
Τα NFTs ήταν στο επίκεντρο το 2021. Πολύ πιθανώς, θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλο μερίδιο του οικοσυστήματος στο μέλλον.
Τα ανταλλάξιμα τόκεν (όπως το Bitcoin), δεν αντιπροσωπεύουν υποχρεωτικά κάποιο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ή κάτι με φυσική μορφή. Μπορούν να ανταλλαχτούν, και να διασπαστούν σε μικρότερα κομμάτια. Τα NFTs αντίθετα, αντιπροσωπεύουν την κυριότητα κάποιων πραγμάτων, όπως πχ ονόματα ιστοσελίδων (domain names), φυσική ή ψηφιακή τέχνη, συλλογές, πρόσθετα (όπλα, εργαλεία, μορφές) σε βίντεο παιχνίδια κλπ. Αρχικά δημιουργήθηκαν στην Ethereum Blockchain, τα περισσότερα NFT έχουν ενσωματωμένα smart contract που εξηγεί ακριβώς τι ακριβώς αντιπροσωπεύει.
Σε μεγάλο ποσοστό, δεν είναι διαιρούμενα όπως τα ανταλλάξιμα τόκεν (αν και αυτό ίσως αλλάξει). Λόγω της μεγάλης κατακερμάτισης της αγοράς, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθός της. Αλλά μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα, κοιτώντας σε μεμονωμένες πλατφόρμες NFT.
Σύμφωνα με το DappRadar o ετήσιος όγκος συναλλαγών NFT ήταν περίπου στα $23 billion, το 2021.
Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, μια και ο ρυθμός που αυξάνεται ήδη είναι εκθετικός. Δημοφιλή site όπως το CryptoKitties και το CryptoPunks συμβάλλουν στην άνοδο των NFTs. Όσο και να μοιάζει περίεργο, η έννοια των CryptoKitties, αντιπροσώπευε την πρώτη πραγματικά βιώσιμη χρήση για τα NFTs.
Πρόσφατα ένα NFT, πουλήθηκε για $69.3million!!! Η αλήθεια είναι, πως πλέον τα NFT έχουν βρει χρησιμότητα σε πιο πρακτικά πράγματα. Στον κόσμο της τέχνης, η διείσδυση των NFTs είναι σε διαρκή άνοδο. Εταιρίες όπως η SuperRare, διακινούν ψηφιακή τέχνη αξίας πάνω από $4million τον μήνα ( στοιχεία για τις αρχές του 2021).
Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία NFT λύνει προβλήματα ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων, τα οποία ταλαιπωρούσαν χρόνια τον κόσμο της τέχνης.
Πλατφόρμες όπως η AsyncArt, δίνουν την δυνατότητα σε καλλιτέχνες, να κερδίσουν ποσοστό από μελλοντικές, δεύτερες πωλήσεις των έργων που δημιουργούν.
Η AsyncArt είναι ένας δημοφιλής τρόπος να μπεί η τέχνη στο blockchain.
Ακόμα και οι μεγάλες εταιρίες δημοπρασιών μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι. Τον Οκτώβριο του 2020, η Christie’s έδωσε σε δημοπρασία ένα φυσικό πορτραίτο του κώδικα του Bitcoin, συνδεδεμένο με NFT, για $130.000. Άλλο ένα παράδειγμα είναι το NBA TopShot, μια πλατφόρμα πώλησης «στιγμών» του NBA με την μορφή NFT. Εκεί, μπορεί κάποιος να αγοράσει ψηφιακά βίντεο με στιγμές των παικτών του NBA, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα $50million τον Αύγουστο του 2021, ενώ εφτασαν και τα $200 million τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021!!!
Για σύγκριση, το CryptoPunks (2η θεση σε πωλήσεις NFT), είχε πωλήσεις $4,9 Million την ίδια περίοδο.
4. Η νομοθετική ρύθμιση είναι αναπόφευκτη.
Το 2021 ήταν μια χρονιά που έγιναν οι πρώτες προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης της αγοράς των Crypto. H τρέλα του 2017 με τις ICO, εγκαινίασε μια εποχή αυξανόμενου κυβερνητικού ελέγχου. Νομικά ερωτήματα για την θέση και φύση των crypto, συνεχίζουν να απασχολούν την κοινότητα και τις αρχές.
Η περίπτωση της Ripple δείχνει την κατάσταση.
Στα τέλη του 2020, η επιτροπή Χρηματοπιστωτικού ελέγχου των ΗΠΑ (SEC) άνοιξε μια διαμάχη με την Ripple Labs, κατηγορώντας την εταιρία ότι πρόσφερε μη-καταχωρημένους τίτλους αξίας $1,3 billion, όταν πούλησε τα XRP κρυπτονομίσματα στην αγορά.
Η Ripple ελέγχεται από την SEC για παραπάνω από 1 έτος, βάζοντας σε περιπέτειες το XRP.
Αυτό προφανώς εγείρει ζητήματα για συγκεκριμένα μέρη της Crypto-αγοράς. Ακόμα παραμένει θολό, τι ακριβώς θεωρείται εμπόρευμα και “security” στον ψηφιακό κόσμο.
Η επιτροπή συναλλαγών Futures (CFTC) προέβη επίσης σε μια καταγγελία εναντίον του σημαντικού ανταλλακτηρίου BitMEX.
H κατηγορία είναι πως η BitMEX παρέχει μια μη-καταχωρημένη πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς να υπακούει στους κανόνες της CFTC, ένας από τους οποίους είναι οι διαδικασίες για την αποφυγή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Πολλοί ελπίζουν πως το 2022, θα είναι η χρονιά που θα δούμε το πρώτο Bitcoin Spot ETF.
H SEC έχει ήδη δώσει έγκριση για την δημιουργία Futures Bitcoin ETF.
Εν τω μεταξύ, έχει επιτραπεί και η δυνατότητα παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων, να παρέχουν στους πελάτες τους την υπηρεσία διακράτησης κρυπτονομισμάτων και άλλων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προσπάθειες περαιτέρω ελέγχου και ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων σταθερής ισοτιμίας (stablecoins).
5. Η Αγορά των DApps επεκτείνεται.
Οι ψηφιακές αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) είναι λογισμικό που τρέχει σε δίκτυα peer-to-peer. H προοπτική για αποκεντρωμένες εφαρμογές είναι τεράστια.
Το DAppRadar υπολογίζει πως ο συνολικός όγκος συναλλαγών με DApps έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Πολλά DApps ξεκίνησαν να τρέχουν στο Ethereum, όμως τελευταία ο ανταγωνισμός από δίκτυα όπως Solana, Avalance και Τεrra, έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της αγοράς.
Η προσφορά αξιόπιστων λύσεων και τα σαφώς μικρότερα fees ( σε πολλές περιπτώσεις ως και 99% λιγότερα από το Ethereum), έχει οδηγήσει σε τεράστια ανάπτυξη τις «μικρότερες» αυτές πλατφόρμες ( για αυτό τον λόγο γίνεται λόγος ότι κάποια/ες από αυτές θεωρούνται “Ethereum Killers”).
Ειδικότερα τα πολύ μικρά fees συναλλαγών, έχουν οδηγήσει την ανάπτυξη Pay-to-Earn παιχνιδιών όπως το Axie Infinity ή το Upland, τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων παικτών καθημερινά.
Ο συνδυασμός Gaming και Metaverse είναι μια συνθήκη που αναμένεται να εκτοξεύσει τις DApps τα επόμενα χρόνια. Ήδη, η αγορά ψηφιακής γης στο Metaverse , είναι μια τάση που ολοένα και μεγαλώνει, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις του Facebook για μετονομασία του σε Meta και όλα τα επακόλουθα αυτής της κίνησης. Η ανάπτυξη στον τομέα αυτό, είναι πραγματικά δύσκολο να την φανταστούμε καν!
6. Τα stablecoins και τα CBDC (ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών), αλλάζουν το οικοσύστημα των Crypto.
Παρόλο που το κυρίαρχο stablecoin (νόμισμα σταθερής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου), το Tether, αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, η έννοια του stablecoin ολοένα και κερδίζει έδαφος.
H συνολική κεφαλαιοποίηση των stablecoins, υπολογίζεται να ξεπερνά τα $157 billion.
Περίπου το μισό, αναλογεί στο Tether. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει και από αλλού. Πολύ συχνά, τα stablecoins χρησιμοποιούνται στο DeFi, ακριβώς εξαιτίας της σταθερότητας της αξίας τους.
Αν κάποιος θέλει να εμπλακεί σε αποκεντρωμένη συναλλαγή, δεν επιθυμεί την μείωση του κεφαλαίου του λόγω στιγμιαίας αλλαγής τιμής. Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να βρεθούν μπροστά, εκδίδοντας το δικό τους ψηφιακό νόμισμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο πολλαπλασιασμός των stablecoins θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή άναρχης κερδοσκοπίας σε ασταθή ιδιωτικά νομίσματα. Αυτά τα token, που ονομάζονται ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC), εξετάζονται από τουλάχιστον το 80% των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε ένα τέτοιο έργο, αλλά δεν ήταν το τελευταίο. Το 2020, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ένα σχέδιο συνεργασίας για τα CBDC που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες δημόσιας πολιτικής.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (PBOC) είναι αφοσιωμένη στον στόχο της, να γίνει πρωτοπόρος στην αποδοχή της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων.
Ήδη έχει ολοκληρώσει 2 πιλοτικά προγράμματα CBDC.
Η PBOC ολοκλήρωσε την δεύτερη δοκιμή της προς το τέλος του 2020, και προχώρησε στην έκδοση 20 εκατομμυρίων ψηφιακών Yuan (περίπου $3,1 million), σε 100.000 Κινέζους κατοίκους της Suzhou.
Σε αυτή την δεύτερη δοκιμή, οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές, χρησιμοποιώντας το ψηφιακό νόμισμα, χωρίς σύνδεση με το internet.
Οι συναλλαγές στο σημείο πώλησης, ολοκληρώνονταν χωρίς μεσάζοντα και χωρίς προμήθειες. Ακόμα και η US Federal Reserve, σκέφτεται την έκδοση ενός ψηφιακού δολαρίου.
Αν κάποτε γίνει η αποδοχή των CBDC, η τεχνολογία αυτή θα διαταράξει το διεθνές σύστημα πληρωμών.
Συμπέρασμα
Με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η λίστα των κορυφαίων τάσεων στο χώρο των crypto για την ώρα. Η αγορά των crypto είναι εντελώς απρόβλεπτη τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο λόγο καινοτομίας, όπως τα NFT. Αλλά και λόγω διακυμάνσεων στις τιμές κορυφαίων νομισμάτων, αλλά και μικρών meme coins.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο, πως η καινοτομία στον χώρο θα συνεχιστεί!
Άρθρο της Δέσποινας Τσιρογιάννη, Cryptocurrency Analyst της Crypto Advanced.