4 πρωτόκολλα DeFi που χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για την Χρηματοοικονομία
Αυτή την στιγμή διεξάγεται μια άτυπη μάχη στον κόσμο του DeFi (decentralized finance – αποκεντρωμένη τραπεζική, χρηματοοικονομία). Λόγω της σύνθεσης και δομής του χώρου, αυτό δίνει ώθηση σε όλο το οικοσύστημα, και όχι σε κάποιο μεμονωμένο πρωτόκολλο.
Η ιδέα έχει καλλιεργηθεί στο μυαλό των μεγάλων χρηματοοικονομικών παικτών, και η αποδοχή των crypto επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερο κόσμο. Εξ’ αιτίας αυτού, ένα ξεπήδησε ένα κύμα καταπληκτικών DeFI πρωτοκόλλων, στο Ethereum και σε άλλες αλυσίδες, προσδοκώντας να επωφεληθεί από αυτή την νέα αγορά που περιμένει να κατακτηθεί, όπως κάποτε κατακτήθηκε η Άγρια Δύση!
Η Χρηματοοικονομία έχει απλά περισσότερη λογική να είναι πάνω σε μια blockchain.
Τα κύρια εμπόδια για την επιτυχημένη ροή χρηματοδότησης, είναι ο κίνδυνος των αντισυμβαλλόμενων μερών, η τεράστια και δαπανηρή γραφειοκρατία, η αποσιωπημένη οικονομική δραστηριότητα και η περιττή τριβή των περιουσιακών στοιχείων. Το blockchain και το Defi , έχουν λύσει ή θα λύσουν στο άμεσο μέλλον αυτά τα προβλήματα, και για αυτό επικρατεί και τόσο μεγάλος ενθουσιασμός για αυτό τον χώρο.
Αν και εργαλεία, όπως καταθέσεις και δανεισμός λειτουργούν ήδη στις blockchain, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα: προστασία τιμής, διαχείριση κινδύνου, περίπλοκα προϊόντα ανταλλαγών, παράγωγα πιστώσεων, και άλλα, τα οποία μόλις και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις blockchain. Αυτό το επόμενο επίπεδο Χρηματοοικονομίας, υπόσχεται γεωμετρική ανάπτυξη στον χώρο του DeFi. Με αυτή την ευκαιρία λοιπόν, ας δούμε μερικά από τα Defi πρωτόκολλα που βοηθάν στον σχηματισμό του μέλλοντος της χρηματοοικονομίας.
1. Olympus Pro
H Olympus Pro, έχει ένα μοναδικό σύστημα αγοράς ομολόγων, για να μαζέψει ρευστότητα για τα πρωτόκολλά της. Αυτό που ξεκίνησε ως mining, μετατράπηκε σε ICO και στην συνέχεια σε παροχή ρευστότητας, τώρα στην περίπτωση της Olympus Pro, έχει αντικατασταθεί από την δημιουργία μιας αγοράς ομολόγων, η οποία βοηθά να χτιστεί μια πιο σταθερή ρευστότητα σε ένα πρωτόκολλο. Αυτό το επιτυγχάνει αγοράζοντας ρευστότητα, (με την μορφή εγγυήσεων), απευθείας χρησιμοποιώντας το token τους, παρά απλά νοικιάζοντας ρευστότητα, δίνοντας αντάλλαγμα σε ένα παροδικό κεφάλαιο – κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή. Τα ομόλογα μειώνουν ανταμοιβή που παρέχουν, ανάλογα με την απορρόφησή τους, καταλήγοντας να δίνουν αρνητικό επιτόκιο. Σε εκείνο το σημείο κανείς φυσικά δεν θέλει να τα αγοράσει (και αυτό είναι ΟΚ).
Η αγορά ομολόγων στο Olympus Pro εξακολουθεί να είναι σε επιδίωξη παθητικού εισοδήματος, καθώς κρατώντας μερίδιο στην αγορά, οι αγοραστές μπορούν να πετύχουν σημαντική απόδοση, αγοράζοντας ένα ομόλογο χαμηλής απορρόφησης, και μεταπωλώντας τα κλειδωμένα token στην αγορά, καθώς αυτά ξεκλειδώνουν.
Η Olympus Pro, θέλει να φέρει αυτό το σύστημα ομολόγων στον ευρύτερο χώρο των DeFi startup εταιριών, καθώς πολλά πρωτόκολλα ακόμα χρησιμοποιούν την μέθοδο εξόρυξης ρευστότητας που χρησιμοποιούσε το Compound, με μεταβαλλόμενη επιτυχία (μιας και όταν το πρωτόκολλο δεν καταφέρνει να συνεχίσει την παροχή -πιθανώς υψηλών- επιτοκίων, τότε το μπορεί να στεγνώσει από ρευστότητα, γιατί αυτή κατευθύνεται σε καλύτερες ευκαιρίες).
Βοηθώντας τα πρωτόκολλα να αποκτήσουν το απαραίτητο κεφάλαιο μέσω των δοκιμασμένων στην πράξη, έξυπνων συμβολαίων, θα δημιουργήσουν έναν νέο τρόπο απόκτησης ρευστότητας για startup DeFi πρωτόκολλα, και θα εξασφαλίσουν ότι περισσότερα από αυτά θα επιβιώσουν σε αυτό το μεγάλο μεταβατικό στάδιο.
2. Near Protocol
Το Near Protocol είναι ένα πρωτόκολλο που εστιάζει στους προγραμματιστές και στοχεύει στη δημιουργία ενός καθαρότερου, πιο φιλικού και ταχύτερου οικοσυστήματος για το DeFi ή για να χρησιμοποιήσω τον όρο που προτιμούν οι ίδιοι: για το Open Finance.
Το πλεονέκτημα της Near, όπως το προβάλλει η ίδια, είναι ότι το κόστος συναλλαγής στην Proof-Of-Stake blockchain της, είναι αρκετά φθηνότερο, περιβαλλοντικά βιώσιμο και η μακροπρόθεσμή προοπτική ανάπτυξής της, με τη χρήση τεχνολογίας sharding υπόσχεται ένα καθολικό (ledger), που μπορεί να κλιμακωθεί απείρως καθώς υιοθετείται μαζικά.
Για να ενθαρρύνει την δημιουργία στην blockchain του, το Near πληρώνει στους προγραμματιστές το 30% από τις προμήθειες (fees) που λαμβάνει από τα project. Επίσης διαθέτει μια σειρά εργαλείων και σοβαρή υποστήριξη, και γενικά έχει ένα περιβάλλον πολύ πιο φιλικό για τους προγραμματιστές σε σχέση με άλλα project. Προς ενίσχυση των προσπαθειών του, το Near πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιχορήγησης $800 million, για να τροφοδοτήσει την δημιουργία νέων project στο πρωτόκολλό του.
To rainbow Bridge, σημαίνει ότι τα token του Ethereum και του Polkadot, μπορούν άμεσα να αναπτυχθούν στο Near, το οποίο δεν το ενδιαφέρει από πού προέρχονται τα τοκεν και είναι συμβατό με τον υπόλοιπο κόσμο του DefI. Αυτό θα ενθαρρύνει την μετακόμιση ρευστότητας από άλλα πρωτόκολλα, που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις νέες επιλογές που προσφέρει το Near, με έναν γρηγορότερο, οικονομικότερο και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Το Near φαίνεται ότι θα προσελκύσει μαζικά κόσμο στο Defi.
3. Bumper
Όσο περισσότερα πρωτόκολλα DeFi αναπτύσσονται, τόσο πιο διασυνδεδεμένο και σύνθετο γίνεται το οικοσύστημα των blockchain, τόσο περισσότερο η σχέση τιμής μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων έχει την ικανότητα να προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα σε όλο το δίκτυο.
Επιπλέον, όσο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κινούνται στις blockchain και λαμβάνει χώρα περισσότερη νομισματοποίηση του φυσικού κόσμου, τόσο περισσότερο θα χρειάζεται τα καθιερωμένα ιδρύματα να αντισταθμίσουν κατάλληλα τον κίνδυνο.
Εδώ έρχεται το Bumper . Το πρωτόκολλό τους και η αρθρωτή υπηρεσία προστασίας τιμής με ένα κλικ, έχουν τη δυνατότητα να διασυνδέονται με εκτεταμένους τρόπους με πρωτόκολλα σε όλο το οικοσύστημα DeFi, ενώ παράλληλα προσφέρουν προστασία για μεμονωμένους και ιδιώτες χρήστες μέσω του Bumper dApp. Η ασφάλιση έναντι των κινδύνων είναι βασικό στοιχείο κάθε χρηματοπιστωτικού συστήματος και το Bumper φαίνεται να παρέχει κάτι παρόμοιο στον χώρο του DeFi.
Θα επιτρέψει στους χρήστες να κλειδώνουν κατώτατα όρια τιμών για τα περιουσιακά τους στοιχεία για ένα μικρό ασφάλιστρο, ώστε να μπορούν να είναι σίγουροι για ένα συγκεκριμένο ποσό USDC για αυτό, χωρίς να χρειάζεται να αφήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ανταλλακτήρια. Στη συνέχεια, έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία όπως επιθυμούν, είτε για να λάβουν κρυπτοδάνειο είτε για να τα δουλέψουν σε «φάρμες» που προσφέρουν παθητικό εισόδημα.
Αυτή η ασφάλεια που δίνει το Bumper, θα ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό την αποδοτικότητα των κεφαλαίων, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι απαραίτητο να είναι «σε απόθεμα», για την αποφυγή πιθανού κρας της αγοράς, κάνοντας έτσι ένα κρας, λιγότερο πιθανό!
Το Bumper θα είναι ο θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του DeFi, καθώς επιδιώκει να ισοπεδώσει και να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από τη διάσημη αστάθεια της τιμής των crypto.
Το γεγονός ότι το Bumper μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε πρωτόκολλο και να παρέχει προστασία τιμής σε ολόκληρες πισίνες ρευστότητας (Pools) μέσα σε αυτά, αλλάζει αρκετά τους όρους του παιχνιδιού.
Οι χρήστες θα προσελκύονται περισσότερο από τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προσφέρονται και τα οποία έχουν ήδη ενισχυθεί.
Το Bumper έχει το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου σε αυτόν τον χώρο προστασίας των τιμών. Καθώς τα παραδοσιακά ιδρύματα και oi Crypto-εταιρίες πρέπει να βρούν τρόπους αντιστάθμισης κινδύνου για να ικανοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές, τότε το Bumper θα είναι απολύτως έτοιμο να τους βοηθήσει να το κάνουν.
4. Abracadabra
Το Abracadabra είναι ένα χαλαρό, «διασκεδαστικό» πρωτόκολλο, με μία εντελώς σοβαρή και επικερδή χρήση. Κρατώντας DeFi τόκεν που φέρουν μέρισμα, όπως το xSushi, ή το yvUSDC, το Abracadabra, εκπέμπει το «στοργικά» ονομαζόμενο Magic Internet Money (MIM). To MIM είναι ένα νόμισμα σταθερά συνδεδεμένο με το USD (stablecoin), που μπορεί να ανταλλάσσεται με άλλα stablecoin, έτσι ώστε ο έμπορος να μπορεί να πάρει δάνειο στα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ παράλληλα κερδίζει απόδοση μέσω των «μαγικών» pool της Abracdraba, τα οποία συνθέτουν τον εξορθολογισμό και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης από το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων μέσα σε αυτά. Για να πάρουν πίσω τα token τους, οι χρήστες απλώς επιστρέφουν το MIM που κόπηκε.
Τα Token που φέρουν απόδοση, δεν μπορούν εύκολα να διαπραγματευτούν, καθώς αντιπροσωπεύουν μια αξίωση σε ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει κλειδωθεί. Με αυτό τον τρόπο, το Abracadabra είναι ένα τρίτο επίπεδο ξεκλειδώματος εγγύησης, για διψασμένους crypto-trader.
Aν και έχουν καλό κέρδος σε ένα pool σαν το Yearn Vaults, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τόκεν που έχουν στην κατοχή τους, όσο αποδοτικά όσο θα ήθελαν. Ούτε να αγοράσουν κάτι «πραγματικό» με αυτό. Με το Abracadabra, οι κάτοχοι των τόκεν, μπορούν να απελευθερώσουν την ρευστότητα που χρειάζονται οι traders, ή, για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της Abracadabra, να αγοράσουν ένα Fiat Panda με τζακούζι στο πίσω κάθισμα, χωρίς να χάσουν την έκθεσή τους στο τρέχον μέρισμα του τόκεν τους. Αυτός ο τρόπος πίστωσης του «καταναλωτή», είναι καίριος για την παραδοσιακή τραπεζική, και το Abracadabra, θα τον μεταφέρει στις blockchain!
Το μέλλον της Χρηματοοικονομίας
Αυτή την στιγμή, κατασκευάζονται πρωτόκολλα DeFi που θα μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες αυτού του νέου τρόπου χρηματοδότησης. Όπως και να το κάνουν, με την πάροδο του χρόνου θα αντικαταστήσουν και θα αναβαθμίσουν διάφορα στοιχεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσουν σε έναν πιο δίκαιο, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο να γίνονται τα πράγματα. Είτε αυτό βοηθά τα πρωτόκολλα να επιτύχουν χρηματοδότηση, είτε προσφέροντας προστασία τιμών, είτε με την δημιουργία blockchains φιλικών για προγραμματιστές είτε με το ξεκλείδωμα καταναλωτικών δανείων μέσω crypto, αυτά τα πρωτόκολλα φαίνονται καλά εξοπλισμένα για να πετύχουν.
Άρθρο της Δέσποινας Τσιρογιάννη, Cryptocurrency Analyst της Crypto Advanced.