Bitcoin

Τράπεζα της Αγγλίας: Οποιοδήποτε Αγγλικό CBDC θα ήταν “δεκάδες χιλιάδες” φορές πιο αποτελεσματικό από το Bitcoin

Ο διευθυντής fintech στην κεντρική τράπεζα προέτρεψε τους οικολογικά συνειδητοποιημένους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να μην απορρίψουν την blockchain τεχνολογία, παρά μόνο το Bitcoin.

Σύμφωνα με τον διευθυντή χρηματοοικονομικής τεχνολογίας της Τράπεζας της Αγγλίας, η τεχνολογία πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC) θα μπορούσε να είναι «δεκάδες χιλιάδες φορές πιο αποτελεσματική ανά συναλλαγή» από το Bitcoin.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο Future of FinTech την Πέμπτη, ο Tom Mutton έδωσε στους συμμετέχοντες μια επισκόπηση της τρέχουσας θέσης της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με τα CBDC. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Mutton επανέλαβε το μη προγραμματισμένο ενδιαφέρον της Τράπεζας για την ανάπτυξη ενος CBDC και τη δήθεν δέσμευσή της να διατηρήσει τα μετρητά “διαθέσιμα για όσο διάστημα (οι άνθρωποι) επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν”, αλλά αναφέρθηκε επίσης σε σχόλια από μια έρευνα του 2020 σχετικά με το CBDC που έγινε από την Τράπεζα.

Η Mutton παρείχε τις αντεπιθέσεις της Τράπεζας της Αγγλίας σε ανησυχίες που διατυπώθηκαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης διατήρησης της ιδιωτικής ζωής, αύξησης της εμπιστοσύνης του κοινού και διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στην τεχνολογία.

Αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον, λέγοντας:

«Το Bitcoin, δεδομένων των ελλείψεων απόδοσης και της ενεργειακής αναποτελεσματικότητας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια σχετική σύγκριση για το είδος της τεχνολογίας που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας».

Ο Mutton προέτρεψε τους οικολογικά συνειδητοποιημένους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να μην απορρίψουν την blockchain τεχνολογία, παρά μόνο το Bitcoin.

Τα σχόλια του Mutton έρχονται καθώς το Bitcoin και άλλα crypto-νομίσματα απόδειξης εργασίας συζητούνται έντονα για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Καθώς εταιρείες όπως η Tesla αντιστρέφουν τη στάση τους στις πληρωμές Bitcoin λόγω ανησυχιών σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα της εξόρυξης Bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες πιέζονται να εξετάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των CBDC ακόμη και θεωρητικών όπως της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τον Mutton, το CBDC της Τράπεζας της Αγγλίας θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία μηδενικού δικτύου. Για να γίνει αυτό, ο Mutton τόνισε ότι η ενεργειακή απόδοση θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο για το σχεδιασμό του CBDC και να εξοπλιστεί με τεχνολογία δεδομένων και αναλύσεων που θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να βελτιστοποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Πηγή: Coindesk

Back to top button