Ποιος να φανταζόταν ότι 2 πίτσες αξίζουν 10.000 Bitcoin
Η γεύση μιας πίτσας είναι όντως ανεκτίμητη, ωστόσο σίγουρα δεν αξίζει 10.000 Bitcoin. Με αφορμή λοιπόν την Bitcoin Pizza Day που πέρασε ήθελα λοιπόν να μοιράσω τις σκέψεις μου, πάνω σε αυτό, στο FUD όπως επίσης και στην πτώση της αγοράς.
Στις 22 Μάιου 2010, ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecz, εικάζεται ότι πραγματοποίησε την πρώτη συναλλαγή παγκοσμίως με Bitcoin. Όπως ο Neil Armstrong είπε το1969 “ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα” έτσι και ο Lazlo τόλμησε να πραγματοποιήσει την πρώτη συναλλαγή με ένα τελείως καινούριο project, που δεν γνώριζε την αξία του και αγόρασε 2 Papa John’s πίτσες. Έντεκα χρόνια αργότερα οι 2 αυτές πίτσες, κοστολογούνται στα $400M.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή. Το 2009 βγήκε το πρώτο block Bitcoin ή αλλιώς Genesis Block, από τον/την(τους;) Satoshi Nakamoto, την θρυλική οντότητα που ακόμη και σήμερα η ταυτότητά του/της(τους;) παραμένει άγνωστη. Ένα project το οποίο σε όποιον έλεγες τότε ότι θα φέρει σήμερα τα πάνω-κάτω, θα σε έλεγε το λιγότερο, τρελό. Μια ιδεολογία λοιπόν που τότε ήταν παντελώς άγνωστη και πόσο μάλλον μια τεχνολογία που θεωρούταν πειραματική, σε σχέση με το σήμερα, είχε αρκετά λίγους οπαδούς, συνεπώς και λίγους με όραμα.
Εε λοιπόν, ένας από αυτούς ήταν και ο Laszlo, ο οποίος παρόλο που έκανε μια “μικρή” συναλλαγή τότε, καθώς 10K Bitcoin ισοδυναμούσαν με $41, σήμερα είναι “μεγάλο” μάθημα για την αγορά, γιατί σήμερα θα ήταν εκατομμυριούχος. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν φαίνεται να έχει μετανιώσει για τη συναλλαγή αυτή που έκανε, αν και βέβαια αυτή η δήλωση έγινε την περασμένη χρονιά, όταν η τιμή του Bitcoin ανερχόταν στα $6Κ.
Φτάνοντας στο σήμερα, το Bitcoin και κατά συνέπεια, το σύνολο της crypto αγοράς, έχει δεχθεί διαφόρων ειδών πιέσεων, από tweets εκκεντρικών προσωπικοτήτων που προκαλούν πανικό στην αγορά, τις απαγορεύσεις χρήσης και εξόρυξης από την χώρα που κινεί το 70% της crypto αγοράς όπως επίσης και ο πληθωρισμός στο νόμισμα της νούμερο ένα ηγετικής χώρας. Με άλλα λόγια, μέσα σε 2 εβδομάδες χάθηκε $1T από την crypto αγορά. Αν ποτέ σας αναρωτηθήκατε, τί εστί 1 τρις, δείτε στο σχέδιο.
Με άλλα λόγια βλέπουμε ένα ξεκαθάρισμα στην crypto αγορά και βλέπουμε ποιοι είναι οι θεσμικοί επενδυτές που πιστεύουν στο Bitcoin και την τεχνολογία των crypto-νομισμάτων και όχι “επενδυτές” που πέρασαν, είδαν φως (+10/100%) και μπήκαν και με την πρώτη πτώση, βγήκαν. Όπως είπε και ο μεγάλος Warren Buffett “αν δεν διατίθεσαι να κρατήσεις μια μετοχή για 10 χρονιά, μην μπεις καν στην σκέψη να την κρατήσεις ούτε για 10 λεπτά”. Το ίδιο ισχύει και εδώ, ναι προφανώς μπορεί να κυριαρχήσει το λεγόμενο FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) αλλά ο φόβος, η αβεβαιότητα και η αμφιβολία σίγουρα δεν αξίζουν 2 πίτσες.
Τώρα όσον αφορά τη στρατηγική που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μετά από αυτή τη βουτιά, αυτό βασίζεται ξεκάθαρα στο επενδυτικό του προφίλ του καθενός. Κεφάλαιο, στόχοι, ρίσκο και προφανώς υπομονή. Κακά τα ψέματα, θέλει πειθαρχεία ο επενδυτικός κόσμος καθώς η ευφορία μπορεί να σε τυφλώσει και για μια στιγμή αν πράξεις βάση συναισθήματος , οι κινήσεις που θα κάνεις είναι πολύ πιθανό να σε φέρουν σε ζημιογόνες θέσεις. Από την άλλη μπορεί να κάνεις επίκληση στην αυθεντία του γείτονα, του μπατζανάκη ή του περιπτερά που δυστυχώς πάλι θα σε φέρουν σε ζημιογόνα θέση.
Για να περιορίσουμε λοιπόν αυτές τις μορφές ρίσκου, πρέπει να ενημερωνόμαστε για να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και να έχουμε δική μας κρίση. Δεν είναι τυχαίο που οι θεσμικοί του Bitcoin δεν ιδρώσανε όταν έγινε η πτώση αλλά προφανώς αγοράσανε και πιο φθηνά, γιατί απλά γνωρίζουν τι κρατάνε. Για αυτό σαν κατακλείδα, θα κλέψω άλλη μια ατάκα του μεγάλου Buffett, “το ρίσκο έρχεται όταν δεν ξέρεις τι κάνεις”.
Πηγή: MoneyPro