Business ειδήσεις

Η Morgan Stanley πιστεύει ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τις τραπεζικές καταθέσεις κατά 8%

Μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία θα πληγούν περισσότερο.

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να εξαντλήσει τις τραπεζικές καταθέσεις κατά 8%, σύμφωνα με δημοσίευμα της Morgan Stanley το οποίο επικαλείται το Reuters.

  • Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βάσισε την εκτίμησή της σε ένα σενάριο όπου όλοι οι πολίτες της ευρωζώνης ηλικίας 15 ετών και άνω μεταφέρουν 3.000€ ($3.600) στο ψηφιακό πορτοφόλι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με το Reuters την Τρίτη.
  • Η Morgan Stanley είπε ότι πρόκειται για «υπόθεση αρκούδας», χρησιμοποιώντας τα 3.000€ ως ποσό, επειδή αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ως θεωρητικό ανώτατο όριο για τους πολίτες.
  •  «Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τις συνολικές καταθέσεις της ζώνης του ευρώ, που ορίζονται ως καταθέσεις νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών, κατά 873€ δισεκατομμύρια  [$1,06 δισεκατομμύρια], ή 8%», δήλωσε η Morgan Stanley.
  • Οι μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ – όπως η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία – θα πληγούν περισσότερο. Σε αυτές τις χώρες, η μετατροπή των 3.000€ θα ισοδυναμούσε με το 22%-51% των καταθέσεων των νοικοκυριών και το 17%-30% των συνολικών καταθέσεων.
  • Όπως και η πλειονότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, η ΕΚΤ ερευνά τις επιπτώσεις ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, με την απειλή για τις τραπεζικές καταθέσεις να επισημαίνεται συχνά ως μία από τις πιθανές παγίδες. Σε περίπτωση που οι καταναλωτές επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα ψηφιακό ευρώ για καθημερινές δαπάνες, οι εξαντλημένες τραπεζικές καταθέσεις θα παρακωλύσουν την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν.
  • Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον Μάρτιο ότι ένα ψηφιακό ευρώ είναι πιθανό να τεθεί σε κυκλοφορία εντός τεσσάρων ετών.

Πηγή: Coindesk

Back to top button