Business ειδήσεις

Η Τράπεζα της Ρωσίας σχηματίζει την πρώτη ομάδα δοκιμών για το ψηφιακό ρούβλι

Δώδεκα ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Sberbank, VTB και Tinkoff Bank, θα βοηθήσουν την Τράπεζα της Ρωσίας να δοκιμάσει το ψηφιακό ρούβλι τον Ιανουάριο του 2022.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ιδρύει μια ομάδα τραπεζικών ιδρυμάτων για να δοκιμάσει το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) το επόμενο έτος.

Την Τρίτη, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία της πρώτης πιλοτικής ομάδας για τη δοκιμή του ψηφιακού ρουβλιού, συγκεντρώνοντας 12 ρωσικές τράπεζες.

Τα πιλοτικά μέλη περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, όπως η Sberbank και η VTB, που υποστηρίζονται από το κράτος, καθώς και μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες όπως η Tinkoff Bank. Άλλοι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν την εμπορική τράπεζα Alfa Bank, την Gazprombank, την Promsvyazbank, τη Rosbank, την Ak Bars Bank, τη Dom.RF, την SKB-Bank, την TKB και την τράπεζα Soyuz.

Η τράπεζα επιβεβαίωσε τα σχέδια της Ρωσίας να ολοκληρώσει μια πρωτότυπη ψηφιακή πλατφόρμα ρουβλιού μέχρι το τέλος του 2021 και να κυκλοφορήσει δοκιμές τον Ιανουάριο του 2022. Το πρώτο στάδιο των δοκιμών θα περιλαμβάνει την έκδοση του ψηφιακού ρουβλιού και αρκετών άλλων λειτουργιών. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζει να επεκτείνει τον αριθμό των συμμετεχόντων και το φάσμα των πιλοτικών δραστηριοτήτων.

Η πρώτη υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, Olga Skorobogatova, δήλωσε ότι το ψηφιακό ρούβλι θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα πληρωμών μειώνοντας παράλληλα το κόστος.

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα τα σχέδιά της για το CBDC, εκδίδοντας έγγραφο διαβούλευσης σχετικά με την ανάπτυξη ψηφιακού ρουβλιού τον Οκτώβριο του 2020.

Η προτεραιότητα της κεντρικής τράπεζας για το ψηφιακό ρούβλι έναντι των ιδιωτικών crypto-νομισμάτων έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του διακεκριμένου ολιγάρχη Oleg Deripaska, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε ότι η τράπεζα θα πρέπει να παρέχει ένα “πραγματικό χρηματοπιστωτικό μέσο που θα επιτρέπει την ανεξαρτησία στους διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tinkoff δήλωσε ότι οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας εμποδίζουν την Tinkoff να προσφέρει υπηρεσίες crypto συναλλαγών.

Πηγή: Cointelegraph

Back to top button