Business ειδήσεις

Η Τουρκία απαγορεύει την χρήση κρυπτονομισματων ως μέσo πληρωμής

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και κρυπτο-αγαθών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη “ανεπανόρθωτες” πιθανές ζημιές και σημαντικούς κινδύνους σε τέτοιες συναλλαγές.

Σε νομοθεσία που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα χθες το βράδι, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλα τέτοια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άμεσα ή έμμεσα, ως μέσο πληρωμής.

“Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν επιχειρηματικά μοντέλα με τέτοιο τρόπο ώστε τα κρυπτονομίσματα να χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών και έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, και δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα”, ανέφερε η τράπεζα.

Υπήρξε άνθηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίσουν οσο από την ανοδική τάση του bitcoin άλλο τόσο και από την αντιμετώπιση ενάντια του πληθωρισμου.

Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση στα κρυπτονομίσματα.

Σε δήλωση η οποία εξηγεί το λόγο πίσω από την απαγόρευση, η τράπεζα ανέφερε ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία “δεν υπόκεινται ούτε σε ρυθμιστικούς και εποπτικούς μηχανισμούς ούτε σε κεντρική ρυθμιστική αρχή”, μεταξύ άλλων κινδύνων ασφαλείας.

“Θεωρείται ότι η χρήση τους στις πληρωμές ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στους λήπτες κρυπτονομισματων στις συναλλαγές λόγω των παραπάνω παραγόντων και περιλαμβάνουν στοιχεία τα οποία ενδέχεται να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε μεθόδους και μέσα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή σε πληρωμές”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωσή της.

Την προηγούμενη βδομάδα, οι Τουρκικές αρχές απαίτησαν πληροφορίες χρηστών από εμπορικές πλατφόρμες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε πάνω από 16% το Μάρτιο.

Η νομοθεσία τίθεται σε ισχύ στις 30 Απριλίου. Το Bitcoin μειώθηκε κατά 2,59% στα $61.757 στις 05:57 GMT.

Πηγή: Reuters

Back to top button