Bitcoin

Το Bitcoin βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και θα μπορούσε να γίνει «νόμισμα επιλογής» για το παγκόσμιο εμπόριο, ισχυρίζεται η Citi

• Το Bitcoin θα μπορούσε μια μέρα «να γίνει το νόμισμα επιλογής για το διεθνές εμπόριο», δήλωσε η Citi σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα..

• Το κρυπτονόμισμα είναι «στο σημείο εκκίνησης της γενικής αποδοχής ή μιας κερδοσκοπικής έκρηξης», πρόσθεσε η τράπεζα.

  • Η άγρια ανάβαση του Bitcoin τους τελευταίους μήνες ανάγκασε τους παίκτες της Wall Street να επανεκτιμήσουν το κρυπτονόμισμα.

Η Citi πιστεύει ότι το bitcoin βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» και θα μπορούσε μια μέρα «να γίνει το νόμισμα επιλογής για το διεθνές εμπόριο», καθώς εταιρείες όπως η Tesla και η PayPal βλέπουν θερμά σε αυτό και οι κεντρικές τράπεζες διερευνούν την έκδοση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.

«Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο του Bitcoin», έγραψε η παγκόσμια ομάδα προοπτικών και λύσεων της αμερικανικής τράπεζας σε σημείωμα τη Δευτέρα.

«Το μέλλον του Bitcoin είναι συνεπώς αβέβαιο, αλλά οι εξελίξεις στο εγγύς μέλλον είναι πιθανό να αποδειχθούν καθοριστικές καθώς το νόμισμα ισορροπεί στο σημείο ανατροπής της γενικής αποδοχής ή μιας κερδοσκοπικής κατάρρευσης».

Σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τόνο για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο bitcoin. Πολλές τράπεζες έχουν ιστορικά αποφύγει το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εγγενή αξία και η διαφημιστική εκστρατεία που την περιβάλλει μοιάζει με τη μανία τουλίπας του 17ου αιώνα.

Ωστόσο, η άγρια ανάβαση του bitcoin τους τελευταίους μήνες ανάγκασε τους παίκτες της Wall Street να επανεκτιμήσουν το κρυπτονόμισμα. Η BNY Mellon, η παλαιότερη τράπεζα στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης για bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα. Εν τω μεταξύ, η JPMorgan είπε ότι φαίνεται σοβαρά ως bitcoin.

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα υπόκεινται συχνά σε άγριες περιόδους αστάθειας. Ακριβώς πάνω από μια εβδομάδα μετά το υψηλό όλων των εποχών άνω των 58.000 $, η τιμή του bitcoin έπεσε πάνω από 10.000 $. Εξακολουθεί να αυξάνεται περισσότερο από 60% το χρόνο και 460% τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι επενδυτές κρύπτο λένε ότι η τελευταία ανάβαση Bitcoin δεν είναι σε αντίθεση με τους προηγούμενους κύκλους – συμπεριλαμβανομένου του 2017, όταν αυξήθηκε σε σχεδόν 20.000 $ πριν από την πτώση του 80% το επόμενο έτος – καθώς οφείλεται στην αυξημένη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Αρχικά δημιουργήθηκε ως ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών για παράκαμψη τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών μεσαζόντων, το bitcoin έχει έκτοτε αποκτήσει έλξη μεταξύ των βασικών επενδυτών ως ένα είδος «ψηφιακού χρυσού» που μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει το bitcoin προτού δει την υιοθέτηση του mainstream, σύμφωνα με τη Citi.

 “Η είσοδος θεσμικών επενδυτών έχει προκαλέσει εμπιστοσύνη στο κρυπτονόμισμα, αλλά υπάρχουν ακόμη επίμονα ζητήματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ευρεία υιοθέτηση”, δήλωσε η Citi.

«Για τους θεσμικούς επενδυτές, αυτά περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την κεφαλαιακή απόδοση, την ασφάλιση και τη φύλαξη, την ασφάλεια και τις εκτιμήσεις ESG από την εξόρυξη Bitcoin», πρόσθεσε η τράπεζα. “Υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας με το κρυπτονόμισμα, αλλά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πληρωμές, αποδίδει καλύτερα.”

Η εξόρυξη Bitcoin – η διαδικασία που κυκλοφορεί νέα νομίσματα σε κυκλοφορία – απαιτεί σημαντική ποσότητα ισχύος. Οι λεγόμενοι ανθρακωρύχοι με υπολογιστές ειδικά διαγωνίζονται για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών παζλ για την επαλήθευση των συναλλαγών. Σύμφωνα με την Digiconomist, το δίκτυο του bitcoin έχει αποτύπωμα άνθρακα στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές της JPMorgan χαρακτήρισαν το bitcoin ως «οικονομική παράσταση» και ανέφεραν ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο κατατάσσονται ως «φτωχότερη αντιστάθμιση» έναντι σημαντικών πτώσεων στις τιμές των μετοχών. Η άνοδος της ψηφιακής χρηματοδότησης και η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις για την fintech είναι η «πραγματική ιστορία μετασχηματισμού της εποχής Covid-19», πρόσθεσαν.

cnbc.com

Back to top button