Τι είναι το Ethereum;
Το Ethereum είναι μια πλατφόρμα λογισμικού που βασίζεται στο blockchain και χρησιμοποιείται κυρίως για την υποστήριξη του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση της αγοράς μετά το Bitcoin. Όπως και άλλα κρυπτονομίσματα, το Ethereum μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρηματικές συναλλαγές χωρίς να παρακολουθεί ή να παρεμβαίνει απροσδόκητα κάποιος τρίτος. Η ανταλλαγή αξίας είναι η κύρια περίπτωση χρήσης του Ethereum blockchain σήμερα, συχνά μέσω του εγγενούς διακριτικού του blockchain, του ether. Αλλά πολλοί από τους προγραμματιστές εργάζονται για το κρυπτονόμισμα λόγω των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων του και του φιλόδοξου οράματος των προγραμματιστών του να χρησιμοποιήσουν το Ethereum για να δώσουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο των οικονομικών και των διαδικτυακών δεδομένων τους. Η φιλόδοξη ιδέα – η οποία μερικές φορές οδηγεί στο Ethereum να αναφέρεται ως «παγκόσμιος υπολογιστής» – έχει αντιμετωπιστεί με το μερίδιό της από επικριτές που λένε ότι πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει. Αλλά αν αυτό το πείραμα κυκλοφορήσει όπως έχει προγραμματιστεί, θα δημιουργήσει εφαρμογές πολύ διαφορετικές από το Facebook και το Google, τις οποίες οι χρήστες εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους εμπιστεύονται με τα δεδομένα τους. Οι λάτρεις του Ethereum στοχεύουν να παραδώσουν τον έλεγχο πίσω στους χρήστες με τη βοήθεια ενος blockchain, μιας τεχνολογίας που αποκεντρώνει τα δεδομένα, έτσι ώστε χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να λαμβάνουν ένα αντίγραφο. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ethereum για να δημιουργήσουν εφαρμογές χωρίς ηγέτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα ενός χρήστη δεν μπορούν να παραποιηθούν από τους δημιουργούς της υπηρεσίας. Το Ethereum προτάθηκε για πρώτη φορά το 2013 από τον προγραμματιστή Vitalik Buterin, ο οποίος ήταν 19 ετών και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ιδέας της επέκτασης της τεχνολογίας πίσω από το Bitcoin, blockchain, σε περισσότερες περιπτώσεις χρήσης από τις συναλλαγές.
Ενώ το Bitcoin δημιουργήθηκε με στόχο να διαταράξει τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και τις καθημερινές συναλλαγές, οι δημιουργοί του Ethereum στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνολογία για να αντικαταστήσουν τρίτους του διαδικτύου – εκείνους που αποθηκεύουν δεδομένα, μεταφέρουν υποθήκες και παρακολουθούν σύνθετα χρηματοπιστωτικά μέσα. Αυτές οι εφαρμογές βοηθούν τους ανθρώπους με αναρίθμητους τρόπους, όπως η εύρεση ενός τρόπου κοινής χρήσης φωτογραφιών διακοπών με φίλους στα κοινωνικά μέσα. Αλλά έχουν κατηγορηθεί για κατάχρηση αυτού του ελέγχου με λογοκρισία δεδομένων ή τυχαία διαρροή ευαίσθητων δεδομένων χρηστών σε hacks, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.
Ethereum και το αποκεντρωμένο διαδίκτυο
Πριν καταλάβετε το Ethereum, βοηθά στην κατανόηση πρώτα των μεσαζόντων. Σήμερα οι μεσάζοντες είναι παντού. Στο παρασκήνιο, μας βοηθούν να ολοκληρώσουμε κάθε είδους ψηφιακές εργασίες. Το Gmail, για παράδειγμα, μας βοηθά να στέλνουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Venmo μας βοηθάει να στείλουμε $10 σε ένα φίλο. Αυτό σημαίνει ότι τα προσωπικά μας δεδομένα, οι οικονομικές πληροφορίες και ούτω καθεξής αποθηκεύονται σε μεγάλο βαθμό στους υπολογιστές άλλων ανθρώπων – σε cloud και διακομιστές που ανήκουν σε εταιρείες όπως το Facebook, το Google ή το PayPal. Ακόμη και αυτό το άρθρο του CoinDesk αποθηκεύεται σε ένα διακομιστή που ελέγχεται από τρίτο μέρος. Αυτή η δομή μπορεί να είναι προβληματική, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αποκέντρωσης. Αυτό σημαίνει λιγότερο άμεσο έλεγχο για τους χρήστες και ανοίγει επίσης ευκαιρίες λογοκρισίας, όπου ο διαμεσολαβητής μπορεί να παρέμβει και να αποτρέψει έναν χρήστη από οποιαδήποτε ενέργεια, είτε να αγοράσει ένα συγκεκριμένο απόθεμα είτε να δημοσιεύσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να τον μπλοκάρει εντελώς. Η ιδέα του Ethereum είναι να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών στο διαδίκτυο σήμερα, αναθέτοντας στους χρήστες περισσότερο έλεγχο αντικαθιστώντας τους μεσάζοντες με έξυπνες συμβάσεις που εκτελούν αυτόματα τους κανόνες. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των εφευρετών του διαδικτύου, πιστεύουν ότι το διαδίκτυο προοριζόταν πάντα να είναι αποκεντρωμένο και ένα θρυμματισμένο κίνημα έχει εμφανιστεί χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το Ethereum είναι μία από τις τεχνολογίες για να συμμετάσχετε σε αυτό το κίνημα.
Συχνές ερωτήσεις για το Ethereum
Σε τι διαφέρει το Ethereum από το Bitcoin;
Το Ethereum αντλεί έμπνευση από το Bitcoin. Είναι και τα δύο κρυπτονομίσματα. Το Ethereum χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία πίσω από το Bitcoin, ένα blockchain, η οποία χρησιμοποιεί ένα κοινό, αποκεντρωμένο δημόσιο καθολικό για να αποκεντρώσει το δίκτυο, ώστε να μην είναι υπό τον έλεγχο μόνο μίας οντότητας. Αλλά ενώ το Bitcoin χρησιμοποιείται κυρίως ως κατάστημα αξίας, η ιδέα πίσω από το Ethereum είναι να αποκεντρωθούν άλλα είδη εφαρμογών και υπηρεσιών, από τα δίκτυα κοινωνικών μέσων έως τις πιο περίπλοκες οικονομικές συμφωνίες.
Γιατί το Ethereum μερικές φορές αποκαλείται “παγκόσμιος υπολογιστής;
“Πολλοί υποστηρικτές βλέπουν το Ethereum ως έναν “παγκόσμιο υπολογιστή” που θα μπορούσε να αποκεντρώσει το διαδίκτυο. Με το Ethereum, οι κεντρικοί διακομιστές αντικαθίστανται από χιλιάδες λεγόμενους “κόμβους” που διοικούνται από εθελοντές σε όλο τον κόσμο σχηματίζοντας έτσι έναν “παγκόσμιο υπολογιστή”. Η ελπίδα είναι ότι μια μέρα, οποιοσδήποτε στον κόσμο θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει.
Πώς λειτουργεί μια εφαρμογή Ethereum;
Κάνοντας κύλιση σε ένα τυπικό κατάστημα εφαρμογών, θα δείτε μια ποικιλία από πολύχρωμα τετράγωνα που αντιπροσωπεύουν τα πάντα, από τραπεζικές συναλλαγές έως φυσική κατάσταση και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Το μακροπρόθεσμο όραμα της κοινότητας Ethereum είναι να κάνει εφαρμογές που μοιάζουν ακριβώς με αυτές, αλλά που λειτουργούν διαφορετικά κάτω από την κουκούλα.
Εν ολίγοις, ο στόχος είναι οι εφαρμογές Ethereum να επιστρέψουν τον έλεγχο των δεδομένων σε αυτούς τους τύπους υπηρεσιών στον ιδιοκτήτη τους. Οι εφαρμογές που βασίζονται στο Ethereum και προσφέρουν αυτήν τη λειτουργικότητα είναι γνωστές ως αποκεντρωμένες εφαρμογές. Οι χρήστες χρειάζονται αιθέρα, το εγγενές διακριτικό του Ethereum, για να τα χρησιμοποιήσουν.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Ethereum;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ethereum έχει αντιμετωπιστεί με υγιή σκεπτικισμό. Πρώτον, το Ethereum απέχει πολύ από το να είναι επεκτάσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει πολλούς χρήστες αυτή τη στιγμή, ρίχνοντας ένα κλειδί στην ιδέα ενός “παγκόσμιου υπολογιστή” που διαταράσσει το Google, το Facebook και άλλες κεντρικές πλατφόρμες. Το Ethereum 2.0, το οποίο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2020, έχει ως στόχο να διορθώσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα. Άλλες τεχνολογίες κλιμάκωσης, όπως το Raiden – το οποίο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια – θα μπορούσαν να βοηθήσουν και με το πρόβλημα της επεκτασιμότητας.