Τι είναι το Blockchain
Το Blockchain φαίνεται περίπλοκο και σίγουρα μπορεί να είναι, αλλά η βασική του ιδέα είναι πραγματικά πολύ απλή. Το blockchain είναι ένας τύπος βάσης δεδομένων. Για να μπορέσετε να κατανοήσετε το blockchain, βοηθά πρώτα να καταλάβετε τι είναι στην πραγματικότητα μια βάση δεδομένων.
Μια βάση δεδομένων είναι μια συλλογή πληροφοριών που αποθηκεύονται ηλεκτρονικά σε ένα σύστημα υπολογιστή. Οι πληροφορίες ή τα δεδομένα σε βάσεις δεδομένων είναι συνήθως δομημένα σε μορφή πίνακα, ώστε να είναι δυνατή η ευκολότερη αναζήτηση και φιλτράρισμα για συγκεκριμένες πληροφορίες. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κάποιου που χρησιμοποιεί ένα υπολογιστικό φύλλο για την αποθήκευση πληροφοριών και όχι μιας βάσης δεδομένων;
Τα υπολογιστικά φύλλα έχουν σχεδιαστεί για ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων για την αποθήκευση και την πρόσβαση σε περιορισμένες ποσότητες πληροφοριών. Αντίθετα, μια βάση δεδομένων έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών που μπορούν να προσπελαστούν, να φιλτραριστούν και να χειραγωγηθούν γρήγορα και εύκολα από οποιονδήποτε αριθμό χρηστών ταυτόχρονα.
Οι μεγάλες βάσεις δεδομένων το επιτυγχάνουν αυτό με τη στέγαση δεδομένων σε διακομιστές που είναι κατασκευασμένοι από ισχυρούς υπολογιστές. Αυτοί οι διακομιστές μπορούν μερικές φορές να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές, προκειμένου να έχουν την υπολογιστική ισχύ και τη χωρητικότητα αποθήκευσης που απαιτούνται για πολλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων ταυτόχρονα. Ενώ ένα υπολογιστικό φύλλο ή μια βάση δεδομένων μπορεί να είναι προσβάσιμη σε οποιονδήποτε αριθμό ατόμων, συχνά ανήκει σε μια επιχείρηση και διοικείται από ένα διορισμένο άτομο που έχει τον πλήρη έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του και των δεδομένων μέσα σε αυτό.
Επομένως, σε τι διαφέρει ενα blockchain από μια βάση δεδομένων;
Δομή αποθήκευσης
Μια βασική διαφορά μεταξύ μιας τυπικής βάσης δεδομένων και μιας αλυσίδας μπλοκ είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένα τα δεδομένα. Ενα blockchain συλλέγει πληροφορίες μαζί σε ομάδες, γνωστές και ως μπλοκ, που κρατούν σύνολα πληροφοριών. Τα μπλοκ έχουν ορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης και, όταν συμπληρώνονται, είναι αλυσοδεμένα στο προηγουμένως συμπληρωμένο μπλοκ, σχηματίζοντας μια αλυσίδα δεδομένων γνωστή ως “blockchain”. Όλες οι νέες πληροφορίες που ακολουθούν αυτό το πρόσφατα προστιθέμενο μπλοκ συγκεντρώνονται σε ένα νεοσυσταθέν μπλοκ που στη συνέχεια θα προστεθεί επίσης στην αλυσίδα μόλις συμπληρωθεί.
Μια βάση δεδομένων δημιουργεί τα δεδομένα της σε πίνακες, ενώ ενα blockchain, όπως υποδηλώνει το όνομά της, δημιουργεί τα δεδομένα της σε κομμάτια (μπλοκ) που είναι αλυσοδεμένα μεταξύ τους. Αυτό το καθιστά έτσι ώστε όλες οι αλυσίδες μπλοκ να είναι βάσεις δεδομένων, αλλά δεν είναι όλες οι βάσεις δεδομένων αλυσίδες μπλοκ. Το σύστημα αυτό δημιουργεί επίσης εγγενώς ένα μη αναστρέψιμο χρονοδιάγραμμα δεδομένων όταν εφαρμόζεται σε αποκεντρωμένο χαρακτήρα. Όταν συμπληρώνεται ένα μπλοκ, ορίζεται σε πέτρα και γίνεται μέρος αυτής της λωρίδας χρόνου. Κάθε μπλοκ στην αλυσίδα λαμβάνει μια ακριβή χρονική σήμανση όταν προστίθεται στην αλυσίδα.
Αποκέντρωση
Για τους σκοπούς της κατανόησης της αλυσίδας μπλοκ, είναι διδακτικό να το δείτε στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο έχει εφαρμοστεί από το Bitcoin. Όπως μια βάση δεδομένων, το Bitcoin χρειάζεται μια συλλογή υπολογιστών για να αποθηκεύσει του blockchain του. Για το Bitcoin, το blockchain του είναι απλώς ένας συγκεκριμένος τύπος βάσης δεδομένων που αποθηκεύει κάθε συναλλαγή Bitcoin που έγινε ποτέ. Στην περίπτωση του Bitcoin, και σε αντίθεση με τις περισσότερες βάσεις δεδομένων, αυτοί οι υπολογιστές δεν είναι όλοι κάτω από μια στέγη και κάθε υπολογιστής ή ομάδα υπολογιστών λειτουργεί από ένα μοναδικό άτομο ή ομάδα ατόμων.
Φανταστείτε ότι μια εταιρεία διαθέτει ένα διακομιστή που αποτελείται από 10.000 υπολογιστές με βάση δεδομένων που διατηρεί όλες τις πληροφορίες λογαριασμού του πελάτη της. Αυτή η εταιρεία διαθέτει μια αποθήκη που περιέχει όλους αυτούς τους υπολογιστές κάτω από μια στέγη και έχει τον πλήρη έλεγχο καθενός από αυτούς τους υπολογιστές και όλες τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτούς. Ομοίως, το Bitcoin αποτελείται από χιλιάδες υπολογιστές, αλλά κάθε υπολογιστής ή ομάδα υπολογιστών που διατηρούν το blockchain του βρίσκεται σε διαφορετική γεωγραφική θέση και όλοι λειτουργούν από ξεχωριστά άτομα ή ομάδες ανθρώπων. Αυτοί οι υπολογιστές που αποτελούν το δίκτυο του Bitcoin ονομάζονται κόμβοι.
Σε αυτό το μοντέλο, το blockchain του Bitcoin χρησιμοποιείται με αποκεντρωμένο τρόπο. Ωστόσο, υπάρχουν ιδιωτικές, κεντρικές αλυσίδες μπλοκ, όπου οι υπολογιστές που απαρτίζουν το δίκτυό του ανήκουν και λειτουργούν από μία μόνο οντότητα.
Σε ενα blockchain, κάθε κόμβος έχει πλήρη καταγραφή των δεδομένων που έχουν αποθηκευτεί στο blockchain από την έναρξή της. Για το Bitcoin, τα δεδομένα είναι ολόκληρο το ιστορικό όλων των συναλλαγών Bitcoin. Εάν ένας κόμβος έχει σφάλμα στα δεδομένα του, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χιλιάδες άλλους κόμβους ως σημείο αναφοράς για να διορθωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, κανένας κόμβος μέσα στο δίκτυο δεν μπορεί να αλλάξει τις πληροφορίες που διατηρούνται μέσα σε αυτό. Εξαιτίας αυτού, η ιστορία των συναλλαγών σε κάθε μπλοκ που συνθέτουν το blockchain του Bitcoin είναι μη αναστρέψιμη.
Εάν ένας χρήστης παραποιήσει το αρχείο συναλλαγών του Bitcoin, όλοι οι άλλοι κόμβοι θα διασταυρώνονται μεταξύ τους και θα εντοπίζουν εύκολα τον κόμβο με τις λανθασμένες πληροφορίες. Αυτό το σύστημα βοηθά στη δημιουργία μιας ακριβούς και διαφανούς σειράς γεγονότων. Για το Bitcoin, αυτές οι πληροφορίες είναι μια λίστα συναλλαγών, αλλά είναι επίσης δυνατό για ενα blockchain να κατέχει μια ποικιλία πληροφοριών όπως νομικές συμβάσεις, κρατικές ταυτοποιήσεις ή το απόθεμα προϊόντων μιας εταιρείας.
Προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας αυτού του συστήματος ή οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε αυτό, η πλειονότητα της υπολογιστικής ισχύος του αποκεντρωμένου δικτύου θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτές τις αλλαγές. Αυτό διασφαλίζει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές συμβούν είναι προς το συμφέρον της πλειοψηφίας.
Διαφάνεια
Λόγω της αποκεντρωμένης φύσης της αλυσίδας μπλοκ του Bitcoin, όλες οι συναλλαγές μπορούν να προβληθούν με διαφάνεια είτε έχοντας έναν προσωπικό κόμβο είτε χρησιμοποιώντας εξερευνητές blockchain που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δει συναλλαγές να συμβαίνουν ζωντανά. Κάθε κόμβος έχει το δικό του αντίγραφο της αλυσίδας που ενημερώνεται καθώς επιβεβαιώνονται και προστίθενται φρέσκα μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε, θα μπορούσατε να παρακολουθείτε το Bitcoin όπου κι αν πηγαίνει.
Για παράδειγμα, οι ανταλλαγές έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν, όπου εκείνοι που κατείχαν Bitcoin στο χρηματιστήριο έχασαν τα πάντα. Ενώ ο χάκερ μπορεί να είναι εντελώς ανώνυμος, τα Bitcoins που εξήγαγαν είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αν τα Bitcoins που είχαν κλαπεί σε μερικά από αυτά τα hacks επρόκειτο να μετακινηθούν ή να δαπανηθούν κάπου, θα ήταν γνωστό.
Είναι ασφαλής το blockchain
Η τεχνολογία blockchain ευθύνεται για τα ζητήματα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης με διάφορους τρόπους. Πρώτον, τα νέα μπλοκ αποθηκεύονται πάντα γραμμικά και χρονολογικά. Δηλαδή, προστίθενται πάντα στο “τέλος” της αλυσίδας μπλοκ. Αν ρίξετε μια ματιά στο blockchain του Bitcoin, θα δείτε ότι κάθε μπλοκ έχει μια θέση στην αλυσίδα, που ονομάζεται “ύψος”. Από τον Νοέμβριο του 2020, το ύψος του συγκροτήματος είχε φτάσει τα 656.197 μπλοκς μέχρι στιγμής.
Μετά την προσθήκη ενός μπλοκ στο τέλος της αλυσίδας μπλοκ, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε και να αλλάξουμε το περιεχόμενο του μπλοκ, εκτός εάν η πλειοψηφία επιτύχει συναίνεση για να το πράξει. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε μπλοκ περιέχει το δικό του κατακερματιστό, μαζί με τον κατακερματισό του μπλοκ πριν από αυτό, καθώς και την προαναφερθείσα χρονική σήμανση. Οι κωδικοί κατακερματισμού δημιουργούνται από μια συνάρτηση μαθηματικών που μετατρέπει τις ψηφιακές πληροφορίες σε μια συμβολοσειρά αριθμών και γραμμάτων. Εάν αυτές οι πληροφορίες επεξεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο, αλλάζει και ο κώδικας hash.
Να γιατί αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια. Ας πούμε ότι ένας χάκερ θέλει να αλλάξει το blockchain και να κλέψει Bitcoin από όλους τους άλλους. Αν άλλαζαν το δικό τους αντίγραφο, δεν θα ευθυγραμμίζονταν πλέον με το αντίγραφο όλων των άλλων. Όταν όλοι οι άλλοι διασταυρώνουν τα αντίγραφά τους μεταξύ τους, θα έβλεπαν αυτό το αντίγραφο να ξεχωρίζει και αυτή η έκδοση του χάκερ της αλυσίδας θα εκδιωχθεί ως παράνομη.
Η επιτυχία με ένα τέτοιο hack θα απαιτούσε από τον χάκερ να ελέγχει ταυτόχρονα και να αλλάζει το 51% των αντιγράφων της αλυσίδας μπλοκ (51% attack), έτσι ώστε το νέο τους αντίγραφο να γίνει το αντίγραφο πλειοψηφίας και έτσι, η συμφωνημένη αλυσίδα. Μια τέτοια επίθεση θα απαιτούσε επίσης ένα τεράστιο χρηματικό ποσό και πόρους, καθώς θα έπρεπε να επαναλάβουν όλα τα μπλοκ, επειδή τώρα θα είχαν διαφορετικές χρονικές σημάνσεις και κωδικούς hash.
Λόγω του μεγέθους του δικτύου του Bitcoin και του πόσο γρήγορα αυξάνεται, το κόστος για να επιτευχθεί ένα τέτοιο κατόρθωμα θα ήταν πιθανώς ανυπέρβλητο. Αυτό όχι μόνο θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό, αλλά θα ήταν επίσης πιθανό να είναι άκαρπο. Κάνοντας κάτι τέτοιο δεν θα περάσει απαρατήρητο, καθώς τα μέλη του δικτύου θα έβλεπαν τέτοιες δραστικές αλλαγές στο blockchain. Στη συνέχεια, τα μέλη του δικτύου θα διακλαδωθούν σε μια νέα έκδοση της αλυσίδας που δεν έχει επηρεαστεί.
Αυτό θα προκαλούσε την πτώση της αξίας της επιτιθέμενης έκδοσης του Bitcoin, καθιστώντας την επίθεση τελικά άσκοπη, καθώς ο κακός ηθοποιός έχει τον έλεγχο ενός άχρηστου περιουσιακού στοιχείου. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ο κακός ηθοποιός επιτιθόταν στο νέο τρίπτυχο του Bitcoin. Είναι χτισμένο με αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε η συμμετοχή στο δίκτυο να είναι πολύ πιο οικονομικά κίνητρα από ό, τι επιτίθεται σε αυτό.
Bitcoin εναντίον Blockchain
Ο στόχος του Blockchain είναι να επιτρέψει την εγγραφή και τη διανομή ψηφιακών πληροφοριών, αλλά όχι την επεξεργασία τους. Η τεχνολογία blockchain περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1991 από τους Stuart Haber και W. Scott Stornetta, δύο ερευνητές που ήθελαν να εφαρμόσουν ένα σύστημα όπου οι χρονικές σημάνσεις εγγράφων δεν μπορούσαν να παραποιηθούν. Αλλά δεν ήταν παρά σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, με την κυκλοφορία του Bitcoin τον Ιανουάριο του 2009, που το blockchain είχε την πρώτη του πραγματική εφαρμογή.
Το πρωτόκολλο Bitcoin βασίζεται σε ενα blockchain. Σε μια ερευνητική εργασία που εισάγει το ψηφιακό νόμισμα, ο ψευδώνυμος δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, αναφέρθηκε σε αυτό ως “ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών που είναι πλήρως ομότιμο, χωρίς αξιόπιστο τρίτο μέρος”.
Το βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι ότι το Bitcoin χρησιμοποιεί απλώς το blockchain ως μέσο για τη διαφανή καταγραφή ενός καθολικού πληρωμών, αλλά το blockchain μπορεί, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί για την αμετάβλητη καταγραφή οποιουδήποτε αριθμού σημείων δεδομένων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή συναλλαγών, ψήφων σε εκλογές, απογραφών προϊόντων, κρατικών ταυτοποιήσεων, πράξεων σε σπίτια και πολλά άλλα.
Επί του παρόντος, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία έργων που βασίζονται στο blockchain και προσπαθούν να εφαρμόσουν το blockchain με τρόπους που βοηθούν την κοινωνία εκτός από την καταγραφή συναλλαγών. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό της αλυσίδας μπλοκ που χρησιμοποιείται ως τρόπος ψηφοφορίας στις δημοκρατικές εκλογές. Η φύση της αμετάβλητης κατάστασης της αλυσίδας μπλοκ σημαίνει ότι η δόλια ψηφοφορία θα γινόταν πολύ πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, ένα σύστημα ψηφοφορίας θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι ώστε κάθε πολίτης μιας χώρας να έχει ένα ενιαίο κρυπτονόμισμα ή token. Στη συνέχεια, σε κάθε υποψήφιο θα δοθεί μια συγκεκριμένη διεύθυνση πορτοφολιού και οι ψηφοφόροι θα στείλουν το διακριτικό ή το κρυπτονόμισμά τους σε οποιαδήποτε διεύθυνση υποψηφίου επιθυμούν να ψηφίσουν. Ο διαφανής και ανιχνεύσιμος χαρακτήρας της αλυσίδας μπλοκ θα εξάλειφε την ανάγκη καταμέτρησης των ανθρώπινων ψήφων, καθώς και την ικανότητα των κακών παραγόντων να παραποιούν τις φυσικές ψηφοφορίες.
Blockchain vs. Τράπεζες
Οι τράπεζες και οι αποκεντρωμένες αλυσίδες μπλοκ είναι πολύ διαφορετικές. Για να δούμε πώς διαφέρει μια τράπεζα από το blockchain, ας συγκρίνουμε το τραπεζικό σύστημα με την εφαρμογή της αλυσίδας μπλοκ από το Bitcoin.
Πώς χρησιμοποιείταιτο blockchain
Όπως γνωρίζουμε τώρα, μπλοκάει τα δεδομένα του καταστήματος blockchain του Bitcoin σχετικά με τις νομισματικές συναλλαγές. Αλλά αποδεικνύεται ότι το blockchain είναι στην πραγματικότητα ένας αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης δεδομένων σχετικά με άλλους τύπους συναλλαγών.
Ορισμένες εταιρείες που έχουν ήδη ενσωματώσει το blockchain περιλαμβάνουν την Walmart, την Pfizer, την AIG, τη Siemens, τη Unilever και μια σειρά από άλλες. Για παράδειγμα, η IBM έχει δημιουργήσει το Blockchain1 της Food Trust για να εντοπίσει το ταξίδι που κάνουν τα προϊόντα διατροφής για να φτάσουν στις τοποθεσίες της.
Γιατί να το κάνεις αυτό; Η βιομηχανία τροφίμων έχει δει αμέτρητες εστίες e Coli, σαλμονέλας, λιστερίας, καθώς και επικίνδυνων υλικών που εισάγονται τυχαία στα τρόφιμα. Στο παρελθόν, χρειάστηκαν εβδομάδες για να βρεθεί η πηγή αυτών των εστιών ή η αιτία της ασθένειας από αυτό που τρώνε οι άνθρωποι.
Η χρήση του blockchain δίνει στις επωνυμίες τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδρομή ενός προϊόντος διατροφής από την προέλευσή του, μέσω κάθε στάσης που κάνει και, τέλος, της παράδοσής του. Εάν διαπιστωθεί ότι ένα τρόφιμο είναι μολυσμένο, τότε μπορεί να εντοπιστεί σε όλη τη διαδρομή πίσω μέσω κάθε στάσης στην προέλευσή του. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτές οι εταιρείες μπορούν επίσης τώρα να δουν όλα τα άλλα με τα οποία μπορεί να ήρθε σε επαφή, επιτρέποντας τον εντοπισμό του προβλήματος πολύ νωρίτερα, ενδεχομένως σώζοντας ζωές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα blockchain στην πράξη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες μορφές εφαρμογής blockchain.
Τραπεζικές και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες
Ίσως κανένας κλάδος δεν θα ωφεληθεί από την ενσωμάτωση της αλυσίδας μπλοκ στις επιχειρηματικές δραστηριότητές της περισσότερο από τις τραπεζικές συναλλαγές. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν μόνο κατά τις εργάσιμες ώρες, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν προσπαθήσετε να καταθέσετε μια επιταγή την Παρασκευή στις 6 μ.μ.m., πιθανότατα θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τη Δευτέρα το πρωί για να δείτε ότι τα χρήματα χτύπησαν το λογαριασμό σας. Ακόμα κι αν κάνετε την κατάθεσή σας κατά τις εργάσιμες ώρες, η συναλλαγή μπορεί να διαρκέσει μία έως τρεις ημέρες για να επαληθευτεί λόγω του μεγάλου όγκου συναλλαγών που πρέπει να διευθετήσουν οι τράπεζες. Το Blockchain, από την άλλη πλευρά, δεν κοιμάται ποτέ.
Ενσωματώνοντας το blockchain στις τράπεζες, οι καταναλωτές μπορούν να δουν τις συναλλαγές τους να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε μόλις 10 λεπτά,2 βασικά το χρόνο που χρειάζεται για να προστεθεί ένα μπλοκ στο blockchain, ανεξάρτητα από τις αργίες ή την ώρα της ημέρας ή της εβδομάδας. Με το blockchain, οι τράπεζες έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάσσουν κεφάλαια μεταξύ ιδρυμάτων πιο γρήγορα και με ασφάλεια. Στον τομέα των χρηματιστηριακών συναλλαγών, για παράδειγμα, η διαδικασία διακανονισμού και εκκαθάρισης μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες (ή περισσότερο, εάν πραγματοποιείτε συναλλαγές διεθνώς), πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα και οι μετοχές δεσμεύονται για το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Δεδομένου του μεγέθους των σχετικών ποσών, ακόμη και οι λίγες ημέρες που τα χρήματα βρίσκονται υπό διαμετακόμιση μπορούν να επιφέρουν σημαντικό κόστος και κινδύνους για τις τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή τράπεζα Santander και οι ερευνητικοί εταίροι της τοποθετούν τις πιθανές αποταμιεύσεις σε 15 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.3 Η Capgemini, μια γαλλική εταιρεία συμβούλων, εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικά και ασφαλιστικά τέλη κάθε χρόνο4 μέσω εφαρμογών που βασίζονται στο blockchain.
Νόμισμα
Το Blockchain αποτελεί το θεμέλιο για κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Το αμερικανικό δολάριο ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα κεντρικών αρχών, τα δεδομένα και το νόμισμα ενός χρήστη είναι τεχνικά στο καπρίτσιο της τράπεζας ή της κυβέρνησής του. Εάν η τράπεζα ενός χρήστη παραβιαστεί, τα προσωπικά στοιχεία του πελάτη κινδυνεύουν. Εάν η τράπεζα του πελάτη καταρρεύσει ή ζει σε μια χώρα με ασταθή κυβέρνηση, η αξία του νομίσματός του μπορεί να κινδυνεύει. Το 2008, ορισμένες από τις τράπεζες που ξέμειναν από χρήματα διασώθηκαν εν μέρει χρησιμοποιώντας χρήματα φορολογουμένων. Αυτές είναι οι ανησυχίες από τις οποίες το Bitcoin σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά.
Διαδίδοντας τις δραστηριότητές της σε ένα δίκτυο υπολογιστών, το blockchain επιτρέπει στο Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα να λειτουργούν χωρίς την ανάγκη κεντρικής αρχής. Αυτό όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο, αλλά εξαλείφει επίσης πολλά από τα τέλη επεξεργασίας και συναλλαγής. Μπορεί επίσης να δώσει σε χώρες με ασταθή νομίσματα ή χρηματοπιστωτικές υποδομές ένα πιο σταθερό νόμισμα με περισσότερες εφαρμογές και ένα ευρύτερο δίκτυο ατόμων και ιδρυμάτων με τα οποία μπορούν να συνεργαστούν, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η χρήση πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων για λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή ως μέσο πληρωμής είναι ιδιαίτερα βαθιά για όσους δεν έχουν κρατική ταυτότητα. Ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή να έχουν κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν πραγματικές υποδομές για να παρέχουν ταυτοποίηση. Οι πολίτες τέτοιων χωρών ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή μεσιτείας και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τρόπος ασφαλούς αποθήκευσης πλούτου.
Υγειονομικής περίθαλψης
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αξιοποιήσουν το blockchain για να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα ιατρικά αρχεία των ασθενών τους. Όταν δημιουργείται και υπογράφεται ένα ιατρικό αρχείο, μπορεί να γραφτεί στο blockchain, η οποία παρέχει στους ασθενείς την απόδειξη και την εμπιστοσύνη ότι το αρχείο δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτά τα προσωπικά αρχεία υγείας θα μπορούσαν να κωδικοποιούνται και να αποθηκεύονται στο blockchain με ιδιωτικό κλειδί, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα μόνο από ορισμένα άτομα, διασφαλίζοντας έτσι την ιδιωτικότητα.
Αρχεία Ακινήτων
Εάν έχετε περάσει ποτέ χρόνο στο τοπικό γραφείο καταγραφής, θα γνωρίζετε ότι η διαδικασία καταγραφής των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι τόσο επαχθής όσο και αναποτελεσματική. Σήμερα, μια φυσική πράξη πρέπει να παραδοθεί σε έναν κυβερνητικό υπάλληλο στο τοπικό γραφείο καταγραφής, όπου εισάγεται με το χέρι στην κεντρική βάση δεδομένων και το δημόσιο ευρετήριο της κομητείας. Σε περίπτωση διαφοράς περιουσίας, οι αξιώσεις για το ακίνητο πρέπει να συμβιβάζονται με το δημόσιο ευρετήριο. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο δαπανηρή και χρονοβόρα — είναι επίσης γεμάτη με ανθρώπινο λάθος, όπου κάθε ανακρίβεια καθιστά την παρακολούθηση της ιδιοκτησίας ιδιοκτησίας λιγότερο αποτελεσματική. Το Blockchain έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει την ανάγκη σάρωσης εγγράφων και εντοπισμού φυσικών αρχείων σε ένα τοπικό γραφείο εγγραφής. Εάν η ιδιοκτησία ιδιοκτησίας αποθηκεύεται και επαληθεύεται στο blockchain, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εμπιστεύονται ότι η πράξη τους είναι ακριβής και καταγράφεται μόνιμα.
Σε χώρες ή περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και έχουν ελάχιστη έως καθόλου κυβέρνηση ή οικονομική υποδομή, και σίγουρα όχι “Γραφείο Καταγραφέων”, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί η ιδιοκτησία ενός ακινήτου. Εάν μια ομάδα ανθρώπων που ζουν σε μια τέτοια περιοχή είναι σε θέση να αξιοποιήσει το blockchain, θα μπορούσαν να καθοριστούν διαφανή και σαφή χρονοδιαγράμματα ιδιοκτησίας.
Έξυπνες συμβάσεις
Μια έξυπνη σύμβαση είναι ένας κώδικας υπολογιστή που μπορεί να ενσωματωθεί στο blockchain για να διευκολύνει, να επαληθεύσει ή να διαπραγματευτεί μια σύμβαση. Οι έξυπνες συμβάσεις λειτουργούν υπό ένα σύνολο προϋποθέσεων με τις οποίο συμφωνούν οι χρήστες. Όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, οι όροι της συμφωνίας εκτελούνται αυτομάτως.
Ας πούμε, για παράδειγμα, ένας πιθανός ενοικιαστής θα ήθελε να μισθώσει ένα διαμέρισμα χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο συμβόλαιο. Ο ιδιοκτήτης συμφωνεί να δώσει στον ενοικιαστή τον κωδικό της πόρτας του διαμερίσματος μόλις ο ενοικιαστής πληρώσει την εγγύηση. Τόσο ο ενοικιαστής όσο και ο ιδιοκτήτης θα έστελναν τα αντίστοιχα τμήματα της συμφωνίας τους στο έξυπνο συμβόλαιο, το οποίο θα κρατούσε και θα αντάλλαζε αυτόματα τον κωδικό της πόρτας για την εγγύηση την ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης. Αν ο σπιτονοικοκύρης δεν προμηθεύσει τον κωδικό της πόρτας μέχρι την ημερομηνία μίσθωσης, το έξυπνο συμβόλαιο επιστρέφει την εγγύηση. Αυτό θα εξάλειφε τα τέλη και τις διαδικασίες που συνήθως σχετίζονται με τη χρήση συμβολαιογράφου, τρίτου διαμεσολαβητή ή attornies.
Αλυσίδες εφοδιασμού
Όπως και στο παράδειγμα της IBM Food Trust, οι προμηθευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το blockchain για να καταγράψουν την προέλευση των υλικών που έχουν αγοράσει. Αυτό θα επέτρεπε στις εταιρείες να επαληθεύουν την αυθεντικότητα των προϊόντων τους, μαζί με κοινές ετικέτες όπως “Βιολογικό”, “Τοπικό” και “Δίκαιο Εμπόριο”.
Όπως ανέφερε το Forbes, η βιομηχανία τροφίμων υιοθετεί όλο και περισσότερο τη χρήση της αλυσίδας μπλοκ για την παρακολούθηση της διαδρομής και της ασφάλειας των τροφίμων καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού από το αγρόκτημα στον χρήστη.
Ψηφοφορία
Όπως αναφέρθηκε, το blockchain θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση ενός σύγχρονου συστήματος ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία με blockchain έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει την εκλογική νοθεία και να ενισχύσει την προσέλευση ψηφοφόρων, όπως δοκιμάστηκε στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018 στη Δυτική Βιρτζίνια. Η χρήση της αλυσίδας μπλοκ με αυτόν τον τρόπο θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την αλλοίωση των ψήφων. Το πρωτόκολλο blockchain θα διατηρήσει επίσης τη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία, μειώνοντας το προσωπικό που απαιτείται για τη διεξαγωγή εκλογών και παρέχοντας στους αξιωματούχους σχεδόν άμεσα αποτελέσματα. Αυτό θα εξάλειφε την ανάγκη για επανακαταμέτρηση ή οποιαδήποτε πραγματική ανησυχία ότι η απάτη θα μπορούσε να απειλήσει τις εκλογές.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αλυσίδας μπλοκ
Για όλη την πολυπλοκότητά του, οι δυνατότητες της αλυσίδας μπλοκ ως αποκεντρωμένης μορφής τήρησης αρχείων είναι σχεδόν απεριόριστες. Από το μεγαλύτερο απόρρητο των χρηστών και την αυξημένη ασφάλεια έως τα χαμηλότερα τέλη επεξεργασίας και λιγότερα σφάλματα, η τεχνολογία blockchain μπορεί πολύ καλά να δει εφαρμογές πέρα από αυτές που περιγράφονται παραπάνω. Υπάρχουν όμως και ορισμένα μειονεκτήματα.
Πλεονεκτήματα
• Βελτιωμένη ακρίβεια με την αφαίρεση της ανθρώπινης συμμετοχής στην επαλήθευση
• Μείωση κόστους με την εξάλειψη της επαλήθευσης από τρίτους
• Η αποκέντρωση καθιστά δυσκολότερη την παραποίηση
• Οι συναλλαγές είναι ασφαλείς, ιδιωτικές και αποτελεσματικές
• Διαφανής τεχνολογία
• Παρέχει μια τραπεζική εναλλακτική λύση και έναν τρόπο για την ασφάλεια προσωπικών πληροφοριών για πολίτες χωρών με ασταθείς ή υπανάπτυκτες κυβερνήσεις
Μειονεκτήματα
• Σημαντικό τεχνολογικό κόστος που σχετίζεται με την εξόρυξη bitcoin
• Χαμηλές συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο
• Ιστορικό χρήσης σε παράνομες δραστηριότητες
• Κανονισμός
Εδώ είναι τα σημεία πώλησης του blockchain για επιχειρήσεις στην αγορά σήμερα με περισσότερες λεπτομέρειες.
Πλεονεκτήματα του blockchain
Ακρίβεια της αλυσίδας
Οι συναλλαγές στο δίκτυο blockchain εγκρίνονται από ένα δίκτυο χιλιάδων υπολογιστών. Αυτό εξαλείφει σχεδόν κάθε ανθρώπινη συμμετοχή στη διαδικασία επαλήθευσης, με αποτέλεσμα λιγότερο ανθρώπινο λάθος και ακριβές αρχείο πληροφοριών. Ακόμη και αν ένας υπολογιστής στο δίκτυο έκανε ένα υπολογιστικό λάθος, το σφάλμα θα γινόταν μόνο σε ένα αντίγραφο της αλυσίδας μπλοκ. Προκειμένου αυτό το σφάλμα να εξαπλωθεί στo υπόλοιπo blockchain, θα πρέπει να γίνει από τουλάχιστον το 51% των υπολογιστών του δικτύου – ένα σχεδόν αδύνατο για ένα μεγάλο και αυξανόμενο δίκτυο στο μέγεθος του Bitcoin.
Μειώσεις Κόστους
Συνήθως, οι καταναλωτές πληρώνουν μια τράπεζα για να επαληθεύσει μια συναλλαγή, έναν συμβολαιογράφο για να υπογράψει ένα έγγραφο ή έναν υπουργό για την εκτέλεση ενός γάμου. Το Blockchain εξαλείφει την ανάγκη επαλήθευσης από τρίτους και, μαζί με αυτήν, το σχετικό κόστος τους. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιβαρύνονται με ένα μικρό τέλος κάθε φορά που δέχονται πληρωμές χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες, για παράδειγμα, επειδή οι τράπεζες και οι εταιρείες επεξεργασίας πληρωμών πρέπει να επεξεργάζονται αυτές τις συναλλαγές. Το Bitcoin, από την άλλη πλευρά, δεν έχει κεντρική αρχή και έχει περιορισμένα τέλη συναλλαγής.
Αποκέντρωση
Το Blockchain δεν αποθηκεύει καμία από τις πληροφορίες του σε κεντρική τοποθεσία. Αντίθετα, το blockchain αντιγράφεται και εξαπλώνεται σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο μπλοκ στο blockchain, κάθε υπολογιστής στο δίκτυο ενημερώνει το blockchain του ώστε να αντικατοπτρίζει την αλλαγή. Με τη διάδοση αυτών των πληροφοριών σε ένα δίκτυο, αντί να τις αποθηκεύει σε μια κεντρική βάση δεδομένων, το blockchain γίνεται πιο δύσκολο να αλλοιωθεί. Εάν ένα αντίγραφο της αλυσίδας μπλοκ έπεφτε στα χέρια ενός χάκερ, μόνο ένα αντίγραφο των πληροφοριών, και όχι ολόκληρο το δίκτυο, θα διακυβευόταν.
Αποτελεσματικές συναλλαγές
Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω κεντρικής αρχής μπορεί να χρειαστούν έως και λίγες ημέρες για να διευθετηθούν. Εάν επιχειρήσετε να καταθέσετε μια επιταγή το βράδυ της Παρασκευής, για παράδειγμα, ενδέχεται να μην δείτε πραγματικά χρήματα στο λογαριασμό σας μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ώρες, πέντε ημέρες την εβδομάδα, το blockchain λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο. Οι συναλλαγές μπορούν να ολοκληρωθούν σε μόλις δέκα λεπτά και μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς μετά από λίγες μόνο ώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις διασυνοριακές συναλλαγές, οι οποίες συνήθως διαρκούν πολύ περισσότερο λόγω ζητημάτων ζώνης ώρας και του γεγονότος ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιβεβαιώσουν την επεξεργασία πληρωμών.
Ιδιωτικές Συναλλαγές
Πολλά δίκτυα αλυσίδας μπλοκ λειτουργούν ως δημόσιες βάσεις δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να δει μια λίστα με το ιστορικό συναλλαγών του δικτύου. Παρόλο που οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε λεπτομέρειες σχετικά με συναλλαγές, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ταυτοποίησης σχετικά με τους χρήστες που πραγματοποιούν αυτές τις συναλλαγές. Είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι τα δίκτυα αλυσίδας μπλοκ όπως το bitcoin είναι ανώνυμα, ενώ στην πραγματικότητα είναι μόνο εμπιστευτικά.
Δηλαδή, όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί δημόσιες συναλλαγές, ο μοναδικός κωδικός του που ονομάζεται δημόσιο κλειδί, καταγράφεται στο blockchain και όχι στα προσωπικά του στοιχεία. Εάν ένα άτομο έχει πραγματοποιήσει μια αγορά Bitcoin σε ένα ανταλλακτήριο που απαιτεί ταυτοποίηση, τότε η ταυτότητα του ατόμου εξακολουθεί να συνδέεται με τη διεύθυνση blockchain του, αλλά μια συναλλαγή, ακόμη και όταν συνδέεται με το όνομα ενός ατόμου, δεν αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες.
Ασφαλείς συναλλαγές
Μόλις καταγραφεί μια συναλλαγή, η αυθεντικότητά της πρέπει να επαληθεύεται από το δίκτυο blockchain. Χιλιάδες υπολογιστές στο blockchain σπεύδουν να επιβεβαιώσουν ότι οι λεπτομέρειες της αγοράς είναι σωστές. Αφού ένας υπολογιστής επικυρώσει τη συναλλαγή, προστίθεται στο μπλοκ αλυσίδας μπλοκ. Κάθε μπλοκ στο blockchain περιέχει το δικό του μοναδικό hash, μαζί με το μοναδικό hash του μπλοκ πριν από αυτό. Όταν οι πληροφορίες σε ένα μπλοκ επεξεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο, αλλάζει ο κατακερματισμένος κώδικας αυτού του μπλοκ— ωστόσο, ο κώδικας κατακερματισμού στο μπλοκ μετά από αυτό δεν θα το έκανε. Αυτή η ασυμφωνία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αλλαγή των πληροφοριών σχετικά με το blockchain χωρίς προειδοποίηση.
Διαφάνεια
Οι περισσότερες αλυσίδες μπλοκ είναι εξ ολοκλήρου λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας και ο καθένας μπορεί να δει τον κώδικά του. Αυτό δίνει στους ελεγκτές τη δυνατότητα να ελέγχουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin για ασφάλεια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει πραγματική εξουσία για το ποιος ελέγχει τον κώδικα του Bitcoin ή πώς επεξεργάζεται. Εξαιτίας αυτού, ο καθένας μπορεί να προτείνει αλλαγές ή αναβαθμίσεις στο σύστημα. Εάν η πλειοψηφία των χρηστών του δικτύου συμφωνούν ότι η νέα έκδοση του κώδικα με την αναβάθμιση είναι υγιής και αξίζει τον κόπο, τότε το Bitcoin μπορεί να ενημερωθεί.
Τραπεζικές συναλλαγές των μη τραπεζικών
Ίσως η πιο βαθιά πτυχή της αλυσίδας μπλοκ και του Bitcoin είναι η ικανότητα για οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο ή το πολιτιστικό υπόβαθρο, να το χρησιμοποιήσεις. Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, υπάρχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ενήλικες που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή κανένα μέσο αποθήκευσης των χρημάτων ή του πλούτου τους. Σχεδόν όλα αυτά τα άτομα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η οικονομία βρίσκεται στα σπάργανα και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από μετρητά.
Αυτοί οι άνθρωποι συχνά κερδίζουν λίγα χρήματα που πληρώνονται σε φυσικά μετρητά. Στη συνέχεια, πρέπει να αποθηκεύσουν αυτά τα φυσικά μετρητά σε κρυφές τοποθεσίες στα σπίτια τους ή στους τόπους διαμονής τους, αφήνοντάς τους αντικείμενο ληστείας ή περιττής βίας. Τα κλειδιά ενός πορτοφολιού bitcoin μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα κομμάτι χαρτί, ένα φτηνό κινητό τηλέφωνο ή ακόμα και να απομνημονεύονται εάν είναι απαραίτητο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι πιθανό ότι αυτές οι επιλογές είναι πιο εύκολα κρυμμένες από ένα μικρό σωρό μετρητών κάτω από ένα στρώμα.
Οι αλυσίδες μπλοκ του μέλλοντος αναζητούν επίσης λύσεις όχι μόνο για να είναι μια λογιστική μονάδα για την αποθήκευση πλούτου, αλλά και για την αποθήκευση ιατρικών αρχείων, δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και μιας ποικιλίας άλλων νομικών συμβάσεων.
Μειονεκτήματα του blockchain
Ενώ υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο blockchain, υπάρχουν επίσης σημαντικές προκλήσεις για την υιοθέτησή της. Τα οδοφράγματα στην εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain σήμερα δεν είναι μόνο τεχνικά. Οι πραγματικές προκλήσεις είναι πολιτικές και κανονιστικές, ως επί το πλείστον, για να μην αναφέρουμε τις χιλιάδες ώρες (διαβάστε: χρήματα) του προσαρμοσμένου σχεδιασμού λογισμικού και του προγραμματισμού back-end που απαιτούνται για την ενσωμάτωση της αλυσίδας μπλοκ στα τρέχοντα επιχειρηματικά δίκτυα. Εδώ είναι μερικές από τις προκλήσεις που στέκονται εμπόδιο στην ευρεία υιοθέτηση της αλυσίδας μπλοκ.
Κόστος Τεχνολογίας
Παρόλο που το blockchain μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στους χρήστες από τα τέλη συναλλαγής, η τεχνολογία απέχει πολύ από το να είναι δωρεάν. Το σύστημα “απόδειξης εργασίας” που χρησιμοποιεί το bitcoin για την επικύρωση συναλλαγών, για παράδειγμα, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος. Στον πραγματικό κόσμο, η ισχύς από τα εκατομμύρια των υπολογιστών στο δίκτυο bitcoin είναι κοντά σε αυτό που καταναλώνει η Δανία ετησίως. Υποθέτοντας ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι $ 0.03 ~ $ 0.05 ανά κιλοβατώρα, το κόστος εξόρυξης χωρίς έξοδα υλικού είναι περίπου $ 5.000 ~ $ 7.000 ανά νόμισμα.10
Παρά το κόστος εξόρυξης bitcoin, οι χρήστες συνεχίζουν να αυξάνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για να επικυρώσουν τις συναλλαγές στο blockchain. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι ανθρακωρύχοι προσθέτουν ένα μπλοκ στο blockchain bitcoin, ανταμείβονται με αρκετό bitcoin για να κάνουν το χρόνο και την ενέργειά τους να αξίζουν τον κόπο. Όσον αφορά τις αλυσίδες μπλοκ που δεν χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, ωστόσο, οι ανθρακωρύχοι θα πρέπει να πληρώνονται ή να τους δοθούν με άλλο τρόπο κίνητρα για την επικύρωση συναλλαγών.
Αρχίζουν να προκύπτουν ορισμένες λύσεις σε αυτά τα ζητήματα. Για παράδειγμα, τα αγροκτήματα εξόρυξης bitcoin έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, περίσσεια φυσικού αερίου από περιοχές ρωγμάτωσης ή ενέργεια από αιολικά πάρκα.
Ταχύτητα αναποτελεσματικότητας
Το Bitcoin είναι μια τέλεια μελέτη περίπτωσης για τις πιθανές ανεπάρκειες της αλυσίδας μπλοκ. Το σύστημα “απόδειξης εργασίας” του Bitcoin διαρκεί περίπου δέκα λεπτά για να προσθέσει ένα νέο μπλοκστο blockchain. Με αυτόν τον ρυθμό, εκτιμάται ότι το δίκτυο αλυσίδας μπλοκ μπορεί να διαχειριστεί μόνο περίπου επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS). Αν και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum αποδίδουν καλύτερα από το bitcoin, εξακολουθούν να περιορίζονται από το blockchain. Η μάρκα Legacy Visa, για το πλαίσιο, μπορεί να επεξεργαστεί 24.000 TPS.
Οι λύσεις σε αυτό το ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Υπάρχουν επί του παρόντος blockchains που διαθέτουν πάνω από 30.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.
Παράνομη δραστηριότητα
Ενώ η εμπιστευτικότητα στο δίκτυο blockchain προστατεύει τους χρήστες από τις παραβιάσεις και διατηρεί το απόρρητο, επιτρέπει επίσης παράνομες συναλλαγές και δραστηριότητες στο δίκτυο blockchain. Το πιο αναφερόμενο παράδειγμα της αλυσίδας μπλοκ που χρησιμοποιείται για παράνομες συναλλαγές είναι πιθανώς το Silk Road, μια διαδικτυακή αγορά ναρκωτικών “dark web” που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013, όταν έκλεισε από το FBI.
Ο ιστότοπος επέτρεψε στους χρήστες να περιηγηθούν στον ιστότοπο χωρίς να παρακολουθούνται χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης Tor και να κάνουν παράνομες αγορές σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα. Οι ισχύοντες κανονισμοί των ΗΠΑ απαιτούν από τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες τους όταν ανοίγουν έναν λογαριασμό, επαληθεύουν την ταυτότητα κάθε πελάτη και επιβεβαιώνουν ότι οι πελάτες δεν εμφανίζονται σε καμία λίστα γνωστών ή ύποπτων τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό το σύστημα μπορεί να θεωρηθεί τόσο ως υπέρ όσο και ως απάτη. Δίνει σε οποιονδήποτε πρόσβαση σε οικονομικούς λογαριασμούς, αλλά επιτρέπει επίσης στους εγκληματίες να συναλλάσσονται ευκολότερα. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι οι καλές χρήσεις των κρυπτονομισμάτων, όπως η τραπεζική στον μη τραπεζικό κόσμο, υπερτερούν των κακών χρήσεων του κρυπτονομίσματος, ειδικά όταν οι περισσότερες παράνομες δραστηριότητες εξακολουθούν να επιτυγχάνονται μέσω μη ανιχνεύσιμων μετρητών.
Κανονισμοί
Πολλοί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κυβερνητική ρύθμιση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να τελειώσει κάτι σαν το Bitcoin καθώς το αποκεντρωμένο δίκτυό του μεγαλώνει, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να καταστήσουν παράνομη την κατοχή κρυπτονομισμάτων ή τη συμμετοχή στα δίκτυά τους. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η ανησυχία έχει μειωθεί καθώς μεγάλες εταιρείες όπως η PayPal αρχίσουν να επιτρέπουν την ιδιοκτησία και τη χρήση κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα της.
Τι ακολουθεί για το Blockchain
Προτάθηκε για πρώτη φορά ως ερευνητικό πρόγραμμα το 1991, το blockchain εγκαθίσταται άνετα στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Όπως και οι περισσότεροι millennials της ηλικίας του, το blockchain έχει δει το δίκαιο μερίδιο του δημόσιου ελέγχου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να εικάζουν για το τι είναι ικανή να κάνει η τεχνολογία και πού κατευθύνεται τα επόμενα χρόνια. Με πολλές πρακτικές εφαρμογές για την τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται και διερευνάται, το blockchain κάνει τελικά ένα όνομα για τον εαυτό του σε ηλικία είκοσι επτά ετών, σε μεγάλο βαθμό λόγω του bitcoin και του κρυπτονομίσματος. Ως λέξη-κλειδί στη γλώσσα κάθε επενδυτή στο κόσμο, το blockchain πρόκειται να κάνει τις επιχειρηματικές και κυβερνητικές λειτουργίες πιο ακριβείς, αποτελεσματικές, ασφαλείς και φθηνές με λιγότερους μεσάζοντες.
Καθώς ετοιμαζόμαστε να κατευθυνθούμε στην τρίτη δεκαετία της αλυσίδας μπλοκ, το ερώτημα δεν είναι πλέον το “αν” οι εταιρίες θα υιοθετήσουν αυτή την τεχνολογία, το ερώτημα είναι το “πότε”.
Πηγή: Investopedia