NFT

Γιατί τα crypto είναι σε πτώση ενώ τα NFT έχουν πάρει φωτιά;

Ενώ το Bitcoin, το Ethereum και πολλά άλλα μεγάλα νομίσματα είναι στην ανάκαμψη σήμερα, το 2022 ξεκίνησε δύσκολα για την αγορά των crypto. Το Bitcoin έχει πέσει κατά 16% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ethereum έχει χάσει το 20% της αξίας του στο ίδιο διάστημα και το Solana έχει πέσει κατά 27% μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες. Για μερικούς, αυτό είναι ένα πιθανό σημάδι ότι έρχεται το λεγόμενο crypto winter.

Ωστόσο βλέπουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα στην αγορά των NFT. Οι NFT συλλογές παίρνουν έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες στην πλατφόρμα αγοροπωλησιών NFT, OpenSea, που έχει ήδη συγκεντρώσει μέχρι στιγμής μέσα στον Ιανουάριο ένα όγκο συναλλαγών αξίας $2,29 δισεκατομμυρίων σε Ethereum. Το μηνιαίο ρεκόρ όλων των εποχών του OpenSea ήταν κοντά στα $3,4 δισεκατομμύρια τον περασμένο Αύγουστο. Με αυτό το ρυθμό, ο Ιανουάριος θα μπορούσε να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

Τον τελευταίο χρόνο, καθώς η αγορά των NFT έχει επεκταθεί και ωριμάσει ραγδαία, συνήθως την βλέπαμε να κινείται παράλληλα με την αγορά των crypto-νομισμάτων. Όταν οι τιμές των crypto-νομισμάτων έπεσαν ραγδαία τον περασμένο Μάιο, όπως επίσης και το καλοκαίρι που ήταν πτωτικά, η δυναμική των NFT φάνηκε να έχει σταματήσει. Και όταν οι τιμές των crypto-νομισμάτων ανέκαμψαν στα τέλη του καλοκαιριού, η αγορά των NFT έφτασε σε νέα ρεκόρ.

Αλλά αυτή τη φορά, η αγορά των NFT όχι μόνο διατήρησε το επίπεδο της δυναμικής που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, αλλά έχει εκτοξευθεί σε δυνητικά μεγαλύτερα ύψη. Ενώ δεν αντικατοπτρίζει ολόκληρη την αγορά των NFT και έχει μεγάλους ανταγωνιστές, όπως την Rarible, την Mintable ή την LooksRare, το OpenSea παρέχει με μεγάλη ακρίβεια τα στατιστικά της αγοράς όπως και τα στατιστικά ενδιαφέροντος για το χώρο.

Ο Dragos Dunica, συνιδρυτής και υπεύθυνος δεδομένων της blockchain πλατφόρμας ανάλυσης DappRadar, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ορισμένοι κάτοχοι crypto-νομισμάτων εκμεταλλεύονται την φαινομενικά αυξανόμενη ισχύ παραμονής των κορυφαίων ανταλλακτηρίων NFT εν μέσω της “καταθλιπτικής” αγοράς των crypto.

“Τα NFTs συνεχίζουν να αποδίδουν καλά όχι απαραίτητα λόγω της πτώσης των crypto, αλλά αναμφισβήτητα και εν μέρει εξαιτίας αυτού”, ανέφερε. “Οι επενδυτές λαμβάνουν επί του παρόντος έκπτωση για την πιο hyped ψηφιακή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, τουλάχιστον με όρους fiat και καθώς τα NFTs διατηρούν την ανοδική τους τάση, αυτή η έκπτωση μπορεί να μετατραπεί σε μια τακτοποιημένη απόδοση της επένδυσης καθώς οι τιμές των crypto-νομισμάτων αυξάνονται επίσης”.

Ενώ ορισμένες NFT συλλογές έχουν χάσει την αξία τους σε fiat καθώς η τιμή του ETH πέφτει, άλλες συλλογές έχουν αυξηθεί. Δημοφιλή NFT project όπως το Bored Ape Yacht Club και τα Doodles έχουν δει μεγάλη άνοδο τον τελευταίο καιρό. Πιο συγκεκριμένα και τα δύο αυτά project έχουν σημειώσει μια άνοδο στον μέσο όρο της τιμής ανά έργο σε ETH. Αντίστοιχα, οι NFT συλλογές που μόλις μπήκαν στην αγορά και είναι φθηνότερα, διατηρούν καλύτερο ρυθμό με την αποτίμηση του δολαρίου αντί να ακολουθούν την πτωτική τάση της αγοράς των crypto.

Ο Dunica επεσήμανε ότι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να συμπιέζουν τις τιμές των crypto-νομισμάτων τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων της FED για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και της όλης κατάστασης στο Καζακστάν, μια ηγετική χώρα για την εξόρυξη του Bitcoin.

Από την άλλη, ενώ τα παράπονα για τον περιβαλλοντικό φόρο εξακολουθούν να υφίστανται και οι αντιδράσεις στην κοινότητα των video games αυξάνονται, τα NFTs είναι αναμφισβήτητα πιο πολυσυζητημένα από ποτέ. Το DappRadar δήλωσε ότι υπήρχαν $23 δισεκατομμύρια σε συνολικό όγκο συναλλαγών στα NFT για το 2021, από περίπου $100 εκατομμύρια το 2020, ενώ ο Dunica αναφέρει την άνοδο του blockchain gaming, το hype γύρω από το metaverse και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των διασημοτήτων πάνω σε αυτά.

“Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η αγορά των NFT εξελίσσεται και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς προς την κορύφωσή της”, δήλωσε, “καθιστώντας την μια δελεαστική επενδυτική προοπτική, ανεξάρτητα από το πώς είναι σήμερα οι τιμές των crypto-νομισμάτων”.

Ενώ αυτή μπορεί να είναι η πιο προφανής περίπτωση απόκλισης μεταξύ των crypto αγορών και των NFT, τα δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Nansen (που φαίνονται παρακάτω) δείχνουν μικρότερες τέτοιες διακυμάνσεις το περασμένο φθινόπωρο.

Πίνακας σύγκρισης τιμής ETH με όγκο αγοράς των Ethereum NFT
Πηγή: Nansen

Καθώς οι κορυφαίες συλλογές NFT αποδεικνύουν όλο και περισσότερο τη δύναμη τους, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους επενδυτές να μεταφέρουν τα crypto τους σε ένα άλλο συμβολικό περιουσιακό στοιχείο με σταθερότερη ισχύ διατήρησης. Αυτό εξακολουθεί βέβαια να είναι ένα στοίχημα, καθώς η αγορά των NFT ήταν τόσο διάσημη κατά καιρούς όσο η αγορά των crypto, αλλά αυτή τη στιγμή ορισμένες κορυφαίες συλλογές λειτουργούν σαν ένα μέσο διατήρησης αξίας, όπως και με την παραδοσιακή τέχνη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η τρέχουσα απόκλιση μεταξύ της συναλλακτικής δράσης των NFT και των τιμών των crypto-νομισμάτων θα μπορούσε να μην σημαίνει και κάτι. Όπως προτείνει ο Διευθυντής Προϊόντων της Nansen, Paul Harwood, η τιμή του Ethereum και η αγορά των NFT αυξάνονται και τα δύο όταν τα εξετάζουμε σε μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα.

“Πρόσφατα, ο όγκος πωλήσεων των NFT έχει αυξηθεί καθώς μειώνεται η τιμή του Ethereum. Σε αυτό το πλαίσιο, τα NFTs με καλές επιδόσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς έχουν την δυναμική για να ξεπεράσουν το υποκείμενο crypto-νόμισμα που χρησιμοποιείται για αυτές τις συναλλαγές”, δήλωσε ο Harwood. “Παρά την πρόσφατη αυτή δραστηριότητα, η τιμή του Ethereum στο μακροπρόθεσμο σχεδιάγραμμα και η δραστηριότητα στην αγορά των NFT παραμένουν και τα δύο ανοδικά”.

Back to top button