Πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το Bitcoin;
Το Bitcoin χρησιμοποιεί λιγότερο από το μισό της ενέργειας που καταναλώνει το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.
Καθώς νέοι miners συμμετέχουν στη διαμάχη και το δίκτυο του Bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ενέργειας.
Είναι εύκολο να διαβάσετε τα πρωτοσέλιδα και να υποθέσετε ότι το Bitcoin και μάλιστα κάθε άλλο crypto-νόμισμα, πρέπει να συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk τουίταρε τις ανησυχίες του ότι “το crypto-νόμισμα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα … αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλο αντίτυπο προς το περιβάλλον.” Λίγο αργότερα, η αξία του Bitcoin έπεσε κατά 15%. Η αυξανόμενη παγκόσμια πίεση στους Bitcoin miners να χρησιμοποιούν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια έχει οδηγήσει στη δημιουργία πρωτοβουλιών όπως το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin και ώθησε τους προσεκτικούς επενδυτές να αναζητήσουν “πιο πράσινα” crypto-νομίσματα.
Από τα μέσα Ιουλίου, μια συναλλαγή Bitcoin απαιτούσε 1719,51 κιλοβατώρες (kWh) – όπου kWh είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί μια συσκευή 1.000 watt σε πάνω από μία ώρα. Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, αυτό είναι περίπου 59 ημέρες ενέργειας που καταναλώνεται από ένα μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο, 240.000 Bitcoin συναλλαγές αποστέλλονται μέσω του δικτύου.
Πώς χρησιμοποιεί την ισχύ το Bitcoin;
Συχνά αναφέρεται και ως ψηφιακός χρυσός, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς κάτι χωρίς φυσική υπόσταση να είναι τόσο απαιτητικό στο να χρησιμοποιήσει πόρους. Το Bitcoin δίκτυο βασίζεται σε χιλιάδες miners που εκτελούν μηχανήματα έντασης ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για να επαληθεύσουν και να προσθέσουν συναλλαγές στο blockchain. Αυτό το σύστημα είναι γνωστό ως “proof of work”.
Η κατανάλωση της ενέργειας του Bitcoin εξαρτάται από τον χρόνο λειτουργίας των miners στο δίκτυό του ανά πάσα στιγμή. Αυτοί οι miners πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν το δικαίωμα να προσθέσουν το επόμενο block στο blockchain και να κερδίσουν ανταμοιβές. Η ανταγωνιστική δομή έχει ως αποτέλεσμα πολλή χαμένη ενέργεια, καθώς μόνο ένας miner μπορεί να προσθέσει ένα νέο block κάθε 10 λεπτά.
Για να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων miners, πολλές μεγαλύτερες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλιμακωθούν ή να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν τώρα δεκάδες εγκαταστάσεις εξόρυξης σε όλο τον κόσμο που έχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εξέδρες που λειτουργούν συνεχώς. Ένα από τα υποπροϊόντα αυτών των εργασιών βιομηχανικής κλίμακας είναι η θερμότητα. Οι συγκεκριμένα για mining εφαρμογές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (ASIC), ο κορυφαίος τύπος εξειδικευμένου εξοπλισμού πληροφορικής που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη crypto-νομισμάτων, παράγουν μεγάλη θερμότητα κατά την εκτέλεση των hashing λειτουργιών και πρέπει να διατηρούνται δροσεροί για να μην γίνουν λιγότερο αποδοτικοί ή να καούν. Οι μικρότερες λειτουργίες μπορεί να χρειάζονται μόνο ανεμιστήρες και ένα δροσερό κλίμα για να διατηρήσουν τις θερμοκρασίες υπό έλεγχο, αλλά οι μεγάλες εγκαταστάσεις εξόρυξης απαιτούν βιομηχανικά συστήματα ψύξης. Αυτό αυξάνει περαιτέρω την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται.
Γιατί η κατανάλωση ενέργειας είναι πρόβλημα;
Ενώ η εξορυκτική βιομηχανία κατευθύνεται προς καθαρότερη ενέργεια, ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το δίκτυο Bitcoin εξακολουθεί να παράγεται από μη ανανεώσιμες πηγές, όπως οι μονάδες παραγωγής ενέργειας καύσης άνθρακα. Είναι κατανοητό ότι η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότεροι υπολογιστές εξόρυξης συμμετέχουν στο δίκτυο, τόσο μεγαλύτερη ζήτηση θα υπάρχει για τη δημιουργία και κατανάλωση ενέργειας.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις γύρω από το Bitcoin αποτελούν εδώ και καιρό ανησυχία, ειδικά τώρα που έχουμε δει το δίκτυο να τετραπλασιαστεί από την τελευταία του κορυφή το 2017 και το δίκτυο ακόμα ωριμάζει. Στο σημερινό του επίπεδο, το Bitcoin καταναλώνει 81,51 τεραβατώρες (TWh) ετησίως. Εάν ήταν χώρα, θα κατατασσόταν ως νούμερο 39 για την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μπροστά από την Αυστρία και τη Βενεζουέλα.
Κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του περιβαλλοντικού/ανθρακούχων αποτυπώματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι miners του Bitcoin απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά για να κατανοήσουμε τις οικολογικές επιπτώσεις, πρέπει να υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πού θα προμηθευτούν οι miners την ενέργειά τους. Το ίδιο το Bitcoin δεν παράγει εγγενώς επιπλέον εκπομπές άνθρακα, επειδή οποιαδήποτε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί τεχνικά να τροφοδοτεί το δίκτυο. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, ερευνητές στο Cambridge Center of Alternative Finance (CCAF) διαπίστωσαν ότι το 62% των παγκόσμιων miners βασίζονταν στην υδροηλεκτρική ενέργεια, το 38% χρησιμοποίησε άνθρακα και το 39% χρησιμοποίησε κάποιο συνδυασμό αιολικής, ηλιακής ή γεωθερμικής ενέργειας. Αλλά εκτιμάται ότι μόνο το 39% της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin είναι ουδέτερο ως προς τον άνθρακα.
Ενώ άλλες βιομηχανίες χρειάζονται συγκεκριμένα περιβάλλοντα και συνθήκες, το Bitcoin μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πηγές ενέργειας που είναι απρόσιτες για άλλους. Στις κινεζικές επαρχίες Yunnan και Sichuan, μεγάλες ποσότητες υπερβολικής υδροηλεκτρικής ενέργειας συγκομίστηκαν για να τροφοδοτούν τα αναπτυσσόμενα εργοστάσια εξόρυξης στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, αυτές οι επαρχίες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για το 50% όλων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως. Αλλά τον Ιούνιο, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην εξόρυξη crypto-νομισμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εξορυκτικές δραστηριότητες να μεταναστεύσουν σε χώρες όπως το Καζακστάν, οι οποίες βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.
Πώς συγκρίνεται το Bitcoin με τις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές
Ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Bitcoin μπορεί να φαίνεται πολύ, ωχριά σε σύγκριση με την ενέργεια που καταναλώνουν οι παραδοσιακές τράπεζες. Ολόκληρο το οικοσύστημα του Bitcoin λέγεται ότι χρησιμοποιεί λιγότερο από το μισό των ενεργειακών τραπεζικών συστημάτων που απαιτούνται. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη όταν λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος αριθμός φυσικών υποκαταστημάτων, εγκαταστάσεων εκτύπωσης, ΑΤΜ, κέντρων δεδομένων, μηχανημάτων καρτών και ασφαλών οχημάτων μεταφοράς που απαιτούνται για την υποστήριξη του νομισματικού fiat συστήματος.
Το μέλλον της χρήσης της ενέργειας του Bitcoin
Υπήρξε μια αξιοσημείωτη ώθηση το 2021 για να γίνει η εξόρυξη Bitcoin, και μάλιστα άλλη εξόρυξη crypto-νομισμάτων, πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Το Crypto Climate Accord υποστηρίζει ότι η βιομηχανία των crypto-νομισμάτων αναζητά νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και έχει ως στόχο να παρέχει στις εταιρείες crypto-νομισμάτων “μια εργαλειοθήκη τεχνολογικών λύσεων ανοιχτού κώδικα” για να βοηθήσει τον κλάδο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030.
Τέλος, μπορεί να υπάρχουν λιγότεροι λόγοι ανησυχίας από τους ανησυχητικούς τίτλους που διακηρύσσουν. Οι Bitcoin miners είναι απίθανο να αυξηθούν στην ίδια κλίμακα με πριν από μερικά χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση του Bitcoin κατά το ήμισυ, η οποία είναι ενσωματωμένη στο blockchain του Bitcoin και μειώνει τις ανταμοιβές block που λαμβάνουν οι miners κάθε τέσσερα χρόνια. Έτσι, αν η αξία του Bitcoin δεν συνεχίσει να αυξάνεται για να αντισταθμίσει την πτώση, οι miners θα πρέπει να στραφούν προς πιο αποδοτικό εξοπλισμό και φθηνότερες πηγές ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και να διατηρήσουν βιώσιμες τις μεγάλης κλίμακας εξορυκτικές δραστηριότητες.