Η Ελβετική τράπεζα εκδίδει σε NFT πίνακες του Πικάσο για $6K το καθένα
Η ελβετική τράπεζα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Sygnum εκδίδει NFTs που αντιπροσωπεύουν κλασματική ιδιοκτησία σε έναν πίνακα του Πικάσο.
Η Ελβετική Τράπεζα, Sygnum, με επίκεντρο τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συνεργάστηκε με την εταιρεία επενδύσεων τέχνης Artemundi για να προσφέρει κλασματικές μετοχές ιδιοκτησίας σε έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο για $6.000 το καθένα.
Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία πάνω από τον πίνακα του Πικάσο, “Fillette au béret,” αξίας $3.68 εκατομμύρια, θα συμβολιστεί και θα εκδοθεί μέσω της τεχνολογίας blockchain, επιτρέποντας σε μια μεγάλη ποικιλία επενδυτών να αποκτήσουν έκθεση στο έργο τέχνης.
Τα Non-Fungible Tokens (NFTs) μπορούν να αγοραστούν αποκλειστικά από εξελιγμένους και θεσμικούς επενδυτές μέσω της Sygnum Bank, ενώ οι δευτερογενείς συναλλαγές πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο SygnEx, την ψηφιακή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Οι συναλλαγές θα διακανονίζονται σε ελβετικά φράγκα (CHF) χρησιμοποιώντας το εγγενές CHF stablecoin της Sygnum, DCHF. Η κλασματική ιδιοκτησία πάνω από τον πίνακα θα αναγνωριστεί από το ελβετικό δίκαιο.
Ο πίνακας του 1964 απεικονίζει ένα παιδί με μπερέ με έντονα χρωματιστά ρούχα και πωλήθηκε για τελευταία φορά για $2,48 εκατομμύρια το 2016. Ο φυσικός πίνακας δεν θα πωληθεί, με το έργο τέχνης να αναμένεται να παραμείνει σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας όταν δεν δανείζεται σε μουσεία για έκθεση.
Ο συνιδιοκτήτης της Artemundi, Χαβιέρ Λουμπρέρας, τόνισε την επαναστατική χρησιμότητα που προσφέρει η κλασματική ιδιοκτησία μέσω των NFTs δηλώνοντας:
“Καλλιτεχνικά, πολιτιστικά αντικείμενα παγκόσμιας απήχησης, που κάποτε προορίζονταν για μια ελίτ ομάδα συλλεκτών ή μουσείων, μπορούν πλέον να ανήκουν με ασφάλεια και άμεσα χωρίς το βάρος των υψηλών φραγμών εισόδου”.
“Η αγορά τέχνης είναι παράλογα αδιαφανής και αναποτελεσματική, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά σύντομα θα είναι κειμήλια μιας άλλης εποχής”, πρόσθεσε.
Ο Πικάσο στο blockchain
Η Sygnum δεν είναι η πρώτη εταιρεία που θέλει να συμβολίσει το έργο του Πικάσο.
Τον Ιούνιο, ο οίκος δημοπρασιών Soethby’s ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με τη Mira Imaging με σχέδια να δημοπρατήσει το έργο του Πικάσο “Le peintre et son modèle” μαζί με ένα Non-Fungible Token με βάση το Ethereum που δημιουργήθηκε με τη σάρωση “κάθε μικρού μεγέθους” της επιφάνειας του πίνακα για τη δημιουργία μιας “μοναδικής κρυπτογραφημένης υπογραφής” που αντιπροσωπεύει το έργο.
Χρησιμοποιώντας σαρωτή looking glass, το NFT θα μπορούσε να σαρωθεί για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του έργου. Ωστόσο, η προσφορά NFT ακυρώθηκε από τον Sotehby’s, με τον πίνακα να πωλείται για $3,12 εκατομμύρια χωρίς ένα αντίστοιχο Non-Fungible.
Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε επίσης το έργο “The Burned Picasso” από την καλλιτεχνική κολεκτίβα Unique.One Community.
Μετά την προβολή ενός σκίτσου του Πικάσο σε μια γκαλερί στο Ντένβερ, ένα NFT που αντιπροσωπεύει το έργο τέχνης κόπηκε στα τέλη Ιουνίου, με τη φυσική μορφή της εικόνας να αποτεφρώνεται.
Η δημοπρασία NFT θα είναι ζωντανή για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τιμή εκκίνησης τα 0,25 ETH (περίπου $500). Ο νικητής της δημοπρασίας θα λάβει επίσης τα καμένα υπολείμματα πρωτότυπων έργων τέχνης.
Το 2018, ο John McAfee συνεργάστηκε με την πλατφόρμα DLT Maecenas και το ανταλλακτήριο crypto-νομισμάτων Ethershift για να δημοπρατήσει ένα ERC-721token που αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ενός έργου τέχνης του Πικάσο.
Πηγή: Cointelegraph