Bitcoin

Bitcoin και δολάριο πέφτουν ενώ ο S&P 500 κάνει ράλι την ώρα που ο πληθωρισμός είναι στα ύψη 3 δεκαετιών

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι βασικές δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 3,42% από έτος σε έτος για πρώτη φορά από το 1991.

Το Bitcoin (BTC) και το αμερικανικό δολάριο σημείωσαν πτώση, ενώ ο S&P 500 ανανέωσε το ρεκόρ του στο άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέβηκε στα υψηλότερα του επίπεδα των τελευταία σχεδόν τριών δεκαετιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε το Αμερικανικό Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης, η Βασική Δαπάνη Προσωπικής Κατανάλωσης (PCI) των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,5% τον Μάιο, κάτω από την εκτίμηση για 0,6%.

Ωστόσο, οι δαπάνες αυξήθηκαν 3,4% από την αρχή της χρονιάς, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τον βασικό PCI ως τη μέτρηση αναφοράς για τη μέτρηση του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα ανεχθεί πληθωρισμό άνω του 2% μέχρι να εξασφαλίσει ισχυρότερη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Οι προοπτικές υψηλότερου πληθωρισμού τροφοδότησαν ευμετάβλητα ράλι σε όλες τις αγορές κινδύνου το 2020, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.

Το Bitcoin και ο S&P 500 πέφτουν ενάντια στις επεκτατικές πολιτικές της Fed.
Πηγή: Προβολή συναλλαγών

Οι επενδυτές τα θεώρησαν καλύτερα ασφαλή καταφύγια, καθώς η Fed επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και διατήρησε το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ.

Ωστόσο, η πολιτική της κεντρικής τράπεζας κατέληξε να ωθήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων χαμηλότερα, ενώ έβλαψε τη ζήτηση του δολαρίου παγκοσμίως, μετατοπίζοντας έτσι τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin.

Αλλά το εμβληματικό crypto-νόμισμα βυθίστηκε μετά τις τελευταίες μετρήσεις PCI, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επενδυτές επέλεξαν να αγνοήσουν το αφήγημα ασφαλούς καταφυγίου σχετικά με τους κινδύνους σχετικά με την τελευταία απαγόρευση των crypto-νομισμάτων της Κίνας και εν μέσω εικασιών ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρούς κανονισμούς στον τομέα των crypto-νομισμάτων, συνολικά.

Η συναλλαγματική ισοτιμία BTC/USD διολίσθησε στο ενδοημερήσιο χαμηλό των $32.350 λίγο μετά το καμπανάκι ανοίγματος της Νέας Υόρκης την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, ο Χρυσός, ο κορυφαίος αντίπαλος ασφαλούς καταφυγίου του Bitcoin, κατέγραψε κέρδη νωρίς το πρωί μετά από υψηλότερες μετρήσεις CPI, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του August Comex Gold να διαπραγματεύονται 0,73% υψηλότερα στα $1.789,70 η ουγγιά στην πρωινή συνεδρίαση.

Το Bitcoin βυθίζεται παρά τα υψηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Πηγή: TradingView.com

Οι επενδυτές “αγκάλιασαν” επίσης το λεγόμενο ασφαλέστερο ασφαλές καταφύγιο, το δολάριο ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης greenback έναντι ενός καλαθιού ξένων νομισμάτων σημείωσε πτώση 0,33% στις 91.525 συναλλαγές νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αργότερα ανέκαμψε στο 91.749.

Ο Alexander Vasiliev, συνιδρυτής και CCO της Mercuryo, δήλωσε ότι η ζήτηση για το δολάριο μεταξύ εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών θα παραμείνει ασθενέστερη έναντι των προοπτικών υψηλότερου πληθωρισμού. Αντίθετα, θα προτιμούσαν αντιστάθμιση σε περιουσιακά στοιχεία με χαμηλότερο δυναμικό απόσβεσης. Εξήγησε:

Ενώ το Bitcoin έχει κερδίσει το επιχείρημα του εάν είναι το κατάλληλο περιουσιακό στοιχείο από αυτή την άποψη, η τιμή του που καταρρέει επί του παρόντος θα ευνοήσει τον χρυσό πολύ περισσότερο σε μια τέτοια στιγμή και ως εκ τούτου, οι επενδυτές μπορεί να ευνοήσουν το χρυσό περισσότερο από το Bitcoin. Ο αντίκτυπος των τιμών αυτών των στοιχείων πληθωρισμού στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα είναι πιο ορατός τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Το Bitcoin βυθίστηκε επίσης καθώς η εστίαση των επενδυτών μετατοπίστηκε προς τις αγορές μετοχών της Wall Street μετά την τελευταία συμφωνία τόνωσης του Προέδρου Joe Biden αξίας $1T. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,27% στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στις 4.280,55. Ο τεχνολογικά επικεντρωμένος Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,1%.

Τα μικτά σήματα της Fed και το Bitcoin

Ο Francesco Sandrini, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στον διαχειριστή κεφαλαίων Amundi, δήλωσε ότι οι ενδείξεις πληθωρισμού θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ, οι αγορές θα δυσκολευτούν να βρουν εμπιστοσύνη όσον αφορά τον τρόπο προστασίας τους από τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή, ειδικά καθώς οι αξιωματούχοι της Fed στέλνουν ανάμικτα μηνύματα σχετικά με το αν ο πληθωρισμός πρέπει να οδηγήσει σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Fed Jay Powell χαρακτήρισε τις πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις από μετοχές και ομόλογα, ως “παροδικές” στη φύση τους. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, ο James Bullard δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η τελευταία σειρά οικονομικών προβλέψεων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς πήρε μια αυστηρή στάση, καθώς πρότεινε αυξήσεις των διπλών επιτοκίων το 2023. Ως αποτέλεσμα, το Bitcoin είχε πτωτική πορεία.

«Παραμένουμε αβέβαιοι για το τι ακριβώς θα συμβεί στον πληθωρισμό τα επόμενα 5 χρόνια», σημείωσε η CoinShares, μια εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου.

“Αλλά βλέπουμε την προσθήκη του Bitcoin και άλλων πραγματικών περιουσιακών στοιχείων ως συνετό μέτρο για την προστασία των χαρτοφυλακίων από τον κίνδυνο εκτός ελέγχου πληθωρισμού”, πρόσθεσε η εταιρεία.

Ο Vasiliev σημείωσε ότι το ισχυρό αντιπληγικό αφήγημα θα διατηρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το Bitcoin τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας:

Πιστεύω ότι η ανάκαμψη στα $40.000 είναι ο στόχος, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να σπάσουν το προηγούμενο ATH των $64.000 στο μεσο-μακροπρόθεσμο.

Πηγή: Cointelegraph

Back to top button