Bitcoin

Το Μεξικό ίσως και να μην ακολουθήσει τα βήματα του Ελ Σαλβαδόρ σχετικά με το Bitcoin… προς το παρόν

Μια προειδοποίηση από τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας φαινόταν να στοχεύει συγκεκριμένα τον Ricardo Salinas Pliego, ο οποίος την Κυριακή δήλωσε ότι θα διερευνήσει την τράπεζά του που δέχεται Bitcoin.

Οι αρχές πίσω από τη δημοσιονομική ρύθμιση στο Μεξικό έχουν προειδοποιήσει κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που χειρίζονται crypto-νομίσματα, αναφέροντας ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να μην θεωρούνται νόμιμο χρήμα στη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών του Μεξικού, της Τράπεζας του Μεξικού και της Εθνικής Επιτροπής Τραπεζών και Κινητών Αξιών εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία φέρουν εγγενείς κινδύνους ως μέσο ανταλλαγής και αποθήκευσης αξίας. Πρόσθεσαν ότι οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα το Μεξικό “δεν είναι εξουσιοδοτημένο να εκτελεί και να προσφέρει στις δημόσιες λειτουργίες με εικονικά περιουσιακά στοιχεία”, αναφέροντας συγκεκριμένα Bitcoin (BTC), Ether (ETH) και XRP.

Οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας και η κεντρική τράπεζα φαίνεται να στοχεύουν τον Ricardo Salinas Pliego σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωσή του για το Bitcoin. Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στο Μεξικό δήλωσε την Κυριακή ότι διερευνά την πιθανότητα η τράπεζά του, Banco Azteca, να δεχθεί Bitcoin σε μια προφανή προσπάθεια προώθησης ευρείας υιοθέτησης.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Arturo Herrera δήλωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα στο Μεξικό απαγορεύεται να χρησιμοποιούν crypto-νομίσματα, μια πολιτική που είναι απίθανο να αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Οι αρχές πρόσθεσαν ότι θα ακολουθήσουν την εξέλιξη του crypto-νομίσματος καθώς και τις πιθανές χρήσεις της υποκείμενης τεχνολογίας του, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως ευμετάβλητα, κερδοσκοπικά και λιγότερο αποτελεσματικά μέσα ανταλλαγής από τα fiat.

Ενώ το Μεξικό ακολουθεί μια φαινομενικά ισχυρή στάση κατά των crypto-νομισμάτων, οι γείτονές του έχουν κάνει το αντίθετο προωθώντας τα crypto-νομίσματα ως έγκυρο νόμισμα και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να αποδεχτούν το Bitcoin. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε νομοθεσία δηλώνοντας ότι το Bitcoin θα γίνει αποδεκτό ως νόμιμο χρήμα, ενώ ο βουλευτής της Παραγουάης Carlos Rejala δήλωσε ότι θα παρουσιάσει παρόμοιο νομοσχέδιο στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας του στις 14 Ιουλίου.

Αν και τουλάχιστον δύο νομοθέτες στο Μεξικό προώθησαν προτείνοντας ένα νομικό πλαίσιο για τα crypto-νομίσματα μετά την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ, η ανακοίνωση των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών τη Δευτέρα δείχνει ότι ορισμένες αρχές εξακολουθούν να διστάζουν σχετικά με την ιδέα. Πέρυσι, ο επικεφαλής της μονάδας οικονομικών πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών του Μεξικού ανέφερε ότι τα καρτέλ αύξησαν τη χρήση crypto-νομισμάτων για να ξεπλύνουν τα κεφάλαια τους και δήλωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου της χώρας δεν διαθέτουν τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρημάτων όταν εμπλέκονται crypto-νομίσματα.

Πηγή: Cointelegraph

Back to top button