Business ειδήσεις

Το δικαστήριο αρνείται στην SEC την πρόσβαση στις νομικές συμβουλές της Ripple

Η νομική μάχη της Ripple με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ συνεχίζεται.

 Η Ripple σημείωσε άλλη μια νίκη στη συνεχιζόμενη νομική της μάχη κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το δικαστήριο αρνήθηκε στην SEC την πρόσβαση στις νομικές συμβουλές της Ripple.

 Η δικαστής Sarah Netburn του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης αποφάσισε την Κυριακή να αρνηθεί την πρόταση της SEC να υποχρεώσει την Ripple να προσκομίσει υπομνήματα σχετικά με τις πωλήσεις XRP με τους δικηγόρους της εταιρείας.

 Σύμφωνα με την SEC, η Ripple θα μπορούσε να γνωρίζει ότι η XRP θα μπορούσε να είναι μια ασφάλεια από τους νομικούς συμβούλους της πριν προχωρήσει στην πώληση των token της το 2013. Η SEC κατέθεσε τη πρόταση της στις 7 Μαΐου για να υποχρεώσει την Ripple να παράγει όλες τις επικοινωνίες που συζητούν οποιεσδήποτε νομικές συμβουλές ζήτησε ή έλαβε η Ripple σχετικά με το αν οι προσφορές και οι πωλήσεις του XRP θα υπόκεινται σε ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών.

 Στην τελευταία απόφαση, ο Netburn αναφέρθηκε στο προνόμιο δικηγόρου-πελάτη που έχει ως στόχο να «ενθαρρύνει την πλήρη και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ των δικηγόρων και των πελατών τους και, ως εκ τούτου, να προωθήσει ευρύτερα δημόσια συμφέροντα όσον αφορά την τήρηση του νόμου και την απονομή της δικαιοσύνης». Ο δικαστής σημείωσε ότι η Ripple δεν έχει παραιτηθεί από το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη παρά το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι είναι σε θέση να την παραιτηθούν υπό ορισμένες συνθήκες.

 Η απόφαση δίνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στον κανόνα της δίκαιης ειδοποίησης, ο οποίος απαιτεί από τα δικαστήρια να ερμηνεύουν διφορούμενους ποινικούς νόμους υπέρ του εναγόμενου. Υποστηρίζοντας αυτή την υπεράσπιση, η Ripple ισχυρίζεται ότι η SEC δεν παρείχε στους συμμετέχοντες στην αγορά δίκαιη ειδοποίηση ότι η ρυθμιστική αρχή θεώρησε το XRP ως χρεόγραφα.

 «Προς υποστήριξη, επικαλείται την οκταετή καθυστέρηση της SEC να συνεχίσει την επιβολή μέτρων κατά της Ripple για τις εικαζόμενες παραβιάσεις τίτλων της — ακόμη και μετά την εισαγωγή της XRP σε πάνω από 200 ανταλλακτήρια crypto-νομισμάτων, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές πωλήσεων XRP δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Ripple είχε συνάψει διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την FinCEN που περιέγραφε το XRP ως «μετατρέψιμο εικονικό νόμισμα» “”Έγραψε ο Netburn.

 Ο δικαστής σημείωσε ότι η SEC μπορεί να ανανεώσει την αίτηση πρότασής της εάν η Ripple «εγείρει τις πεποιθήσεις της ή βασίζεται στις προνομιακές επικοινωνίες της προς υποστήριξη της δίκαιης υπεράσπισής της».

 Η τελευταία απόφαση είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μάχη της SEC κατά της Ripple μετά την κατάθεση αγωγής από τη ρυθμιστική αρχή κατά της Ripple Labs, του Διευθύνοντος Συμβούλου Brad Garlinghouse και του εκτελεστικού προέδρου Chris Larsen τον Δεκέμβριο του 2020, υποστηρίζοντας ότι το XRP ήταν μια μη καταχωρημένη προσφορά χρεογράφων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ripple έχει καταφέρει να επιτύχει μια σειρά νομικών νικών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο εσωτερικό ιστορικό συζητήσεων της SEC σχετικά με τα crypto-νομίσματα τον Απρίλιο. Το δικαστήριο αρνήθηκε επίσης στην SEC τη δυνατότητα να αποκαλύψει τα οικονομικά αρχεία των Garlinghouse και Larsen.

 Την περασμένη εβδομάδα, ο Garlinghouse επιβεβαίωσε τα σχέδια της Ripple να δημοσιοποιηθεί αφού η εταιρεία επιλύσει την υπόθεσή της με την SEC, δηλώνοντας ότι η πιθανότητα αυτού του σεναρίου ήταν “πολύ υψηλή σε κάποιο σημείο”.

Πηγή: Cointelegraph

Back to top button