Blockchain ειδήσεις

Τι είναι τα NFTs

Και για ποιο λόγο κοστίζουν τόσο πολύ;;;

            Από την αρχή της χρονιάς, η αγορά των NFTs έγινε όλο και μεγαλύτερη, φτάνοντας τα $2 δισεκατομμύρια. Αντίστοιχα επίσης όλο και πιο πολλές εταιρείες υιοθετούν αυτό το είδους τεχνολογίας, ώστε να προλάβουν μερίδιο αγοράς και να εδραιωθούν. Τι είναι όμως τα NFTs;

NFT (Non-Fungible Token) είναι ένας νέος και επαναστατικός τρόπος επικύρωσης ιδιοκτησίας. Γιατί επαναστατικός; Γιατί βασίζετε στην αλυσίδα του Ethereum (ETH) και μέσω της τεχνολογίας blockchain το καθιστά αξιόπιστο, ασφαλές μα προπάντων μοναδικό. Η σημασία της λέξεως Non-Fungible είναι “μοναδικός”, που αυτό υποδηλώνει και τη μοναδική του ταυτότητα, χαραγμένη μέσα στον κώδικά του (proof of ownership), επομένως δεν μπορεί να αντιγραφτεί. Άρα, έχουμε ένα περιουσιακό στοιχείο σε ηλεκτρονική μορφή, μπορεί να αποθηκευτεί και μεταφερθεί εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Πως μπορώ όμως να χρησιμοποιήσω ένα NFT;

Τέχνη

Το πρώτο πράγμα που θα εμφανιστεί στις μπάρες αναζήτησης σας στο διαδίκτυο σχετικά με τα NFTs, είναι η τέχνη. Λόγο της μοναδικότητας, και της περιορισμένης αρίθμησης σε κυκλοφορία, το proof of ownership είναι συνώνυμο με την τέχνη. Καλλιτέχνες απ’ όλο το κόσμο έχουν πλέον τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν σε NFT αγορές τα έργα τους, είτε αυτό είναι μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή ακόμα και μουσική. Οι καλλιτέχνες μπορούν να κοστολογήσουν τα έργα τους απευθείας, είτε ακόμη και να βγάλουν σε δημοπρασία που εκεί η τιμή στα αριστουργήματά τους μπορεί να αγγίξουν υψηλά ποσά.

THE FIRST 5000 DAYS του καλλιτέχνη Beeple
Τιμή που πουλήθηκε στη δημοπρασία : $69,346,250

Φιλανθρωπία

Η τιμή ενός NFT επηρεάζεται προφανώς και από τον αριθμό κυκλοφορίας στην αγορά, επομένως για αυτό το λόγο, ο CEO του Twitter, Jack Dorsey έβγαλε σε δημοπρασία το πρώτο του tweet για $2,9 εκατομμύρια, μέσω της πλατφόρμας Valuable. Με τα έσοδα της δημοπρασίας ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, έκανε συνεισφορά στο ταμείο της Give Directly υπέρ της Αφρικής σε Bitcoin.

Το πρώτο tweet του Jack Dorsey που πουλήθηκε για $2,9 εκατομμύρια
Η δωρεά στο ταμείο της Give Directly

Φυσικά Αντικείμενα

Παρά την ειρωνεία εδώ πέρα, κάποια NFTs έχουν και υλική υπόσταση πέρα από την ηλεκτρονική τους μορφή (κάτι που καταρρίπτει τον λόγο ύπαρξης τους). Έρχονται σε αυτόνομες LCD μονάδες, με το αρχείο τους αποθηκευμένο στην εγκατεστημένη μνήμη, ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να παρουσιάσει το έκθεμά του.

BULL RUN του Beeple
Κυκλοφόρησαν 271 αντίτυπα
Τιμή: $969

Κτηματομεσιτικά

Είναι αλήθεια, ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν στα περιουσιακά τους στοιχεία κάποια ακίνητα που τα επισκέπτονται μια φορά το μήνα, άλλοι μια φορά το χρόνο, τώρα με τα ακίνητα NFTs μπορείς και να μην τα επισκεφτείς και ποτέ. Ο λόγος, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν, για παράδειγμα αυτό το ακίνητο στον Άρη της Krista Kim, δεν μπορεί  κάποιος να το επισκεφτεί, ωστόσο πουλήθηκε για $512,000.

Mars House της Kristina Kim
Τιμή: $512,000

Δάνειο

Σε περίπτωση που έχετε στην κατοχή σας κάποιο NFT το οποίο είχατε κάποτε αγοράσει για $10 και τώρα η τιμή του είναι 1000Χ πάνω τότε σίγουρα κάποιες διαδικτυακές τράπεζες που δέχονται τα crypto, θα είναι πρόθυμοι να σας το κρατήσουν για εγγύηση και αφότου γίνει η αποπληρωμή θα σας επιστραφεί πίσω.

Domains

Ίσως να το χαρακτήριζε κανείς σαν μορφή επένδυσης, τα domains δεν είναι άλλα από τα ονόματα των site τα οποία κλείνουν τα δικαιώματα και ανάλογα τον χώρο και την περίοδο, έχει την ανάλογη αξία. Για παράδειγμα το carinsurance.com πουλήθηκε το 2010 για $49,700,000. Ακριβώς το ίδιο πράγμα συναντάμε και εδώ, αλλά σε NFT.

Η ύπαρξη των ΝFT είναι αμφιλεγόμενη, όπως και το Bitcoin προτού γίνει ο ηγέτης των crypto που είναι σήμερα, συνάντησε μεγάλη λογοκρισία, όπως και ακόμα δέχεται. Ωστόσο η χρησιμότητά τους από την άλλη, είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Είναι πλέον ξεκάθαρο το γεγονός ότι ακόμα και οι κυβερνήσεις υιοθετούν την τεχνολογία blockchain και συνεπώς και τα crypto-νομίσματα. Οδεύουμε σε μια ψηφιακή περίοδο που τα πάντα πλέον παίρνουν ηλεκτρονική υπόσταση, επομένως το ερώτημα για τα NFT να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, δεν είναι το αν, αλλά το πότε.

Πηγή: MoneyPro

Back to top button