Business ειδήσεις

Τι είναι τα Ανταλλακτήρια Crypto-νομισμάτων;

Ένα crypto ανταλλακτήριο είναι μια πλατφόρμα στην οποία μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε crypto-νομίσματα. Μπορείτε να κάνετε ανταλλαγές και να ανταλλάξετε ένα crypto-νόμισμα με ένα άλλο, μετατρέποντας το Bitcoin σε Litecoin, για παράδειγμα  ή για να αγοράσετε crypto-νομίσματα χρησιμοποιώντας κανονικά χρήματα, όπως το Ευρώ. Τα ανταλλακτήρια αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες τιμές της αγοράς των crypto-νομισμάτων που προσφέρουν. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε τα crypto-νομίσματα σε Ευρώ ή σε κάποιο άλλο fiat νόμισμα σε ένα ανταλλακτήριο, να αφήσετε ως μετρητά μέσα στο λογαριασμό σας (αν θέλετε να κάνετε συναλλαγές ξανά σε crypto-νομίσματα αργότερα) ή να κάνετε ανάληψη στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Δεν υπάρχει το καλύτερο ανταλλακτήριο crypto-νομισμάτων για όλους τους χρήστες, σύμφωνα με τον Tyrone Ross, οικονομικό σύμβουλο και διευθύνων σύμβουλο της Onramp Invest, μιας crypto επενδυτικής πλατφόρμας για οικονομικούς συμβούλους. Αντ ‘αυτού, λέει ότι το καλύτερο είναι να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας πρώτα όσον αφορά τα crypto-νομίσματα και έτσι η εύρεση του ανταλλακτηρίου θα ευθυγραμμιστεί με τους στόχους σας. Για παράδειγμα, ίσως ψάχνετε για ένα συγκεκριμένο νόμισμα ή θέλετε να συνεχίσετε να μαθαίνετε περισσότερα καθώς επενδύετε σε crypto-νομίσματα.

“Ψάχνω για κάτι σαν την Casa, επειδή η Casa κάνει όλη τη δουλειά για μένα και δεν χρειάζεται να ανησυχώ για ένα δημόσιο και ιδιωτικό κλειδί; Θα πάω στην Gemini, επειδή η Gemini έχει αυτό το περίεργο νόμισμα που θέλω και δεν το έχει άλλος στην αγορά και θα μου επιτρέψουν να το αγοράσω; Ή θα πάω στην Coinbase επειδή η Coinbase έχει αυτά τα ωραία εργαλεία εκμάθησης που μου επιτρέπουν να μαθαίνω και να έχω κέρδος με τα crypto-νομίσματα;”

Τι να αναζητήσετε σε ένα ανταλλακτήριο

Ασφάλεια

Το crypto-νομίσματα δεν υποστηρίζονται από κανένα κεντρικό ίδρυμα και τα crypto-νομίσματά σας δεν προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα χρήματα στην τράπεζα ή οι παραδοσιακές επενδύσεις στα χρηματιστήρια για παράδειγμα. Ορισμένα ανταλλακτήρια λοιπόν, όπως η Coinbase και η Gemini, διατηρούν τυχόν υπόλοιπα σε δολάρια που κρατάνε οι χρήστες τους μέσα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ασφαλισμένους με FDIC. Αλλά η ασφάλιση FDIC δεν ισχύει και για τα υπόλοιπα crypto-νομισμάτων.

Για αυτό λοιπόν, είτε σκοπεύετε να διατηρήσετε τα crypto-νομίσματά σας σε ένα ανταλλακτήριο είτε να τις έχετε εκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, πριν το μετακινήσετε στο πορτοφόλι σας, η ασφάλεια του ανταλλακτηρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Για παράδειγμα, να εξετάστε πόσα από τα περιουσιακά στοιχεία της του ανταλλακτηρίου είναι αποθηκευμένα off line (cold storage).

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε μέτρα ασφαλείας στο διαδίκτυο με τα οποία μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με άλλες πλατφόρμες, όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, θα πρέπει να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας χρησιμοποιώντας μια πρόσθετη μέθοδο, όπως η εισαγωγή ενός κωδικού που λαμβάνετε μέσω SMS, κάθε φορά που συνδέεστε ή ταυτοποίηση με βιομετρικό σκανάρισμα.

Προσβασιμότητα

Η τοποθεσία σας ενδέχεται να σας εμποδίσει να αγοράσετε και να πουλήσετε crypto-νομίσματα σε ορισμένα ανταλλακτήρια λόγω κρατικών ή εθνικών κανονισμών. Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, για παράδειγμα, έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε crypto-νομίσματα είτε αγορά, είτε πώληση. Τόσο Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια κρατική παρέμβαση.

Εάν θέλετε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τους γεωγραφικούς περιορισμούς στις ανταλλαγές σας, καθώς και σχετικούς παράγοντες προσβασιμότητας, όπως τα εθνικά νομίσματα που γίνονται αποδεκτά, υπάρχουν πληροφορίες στον ιστότοπό του ανταλλακτηρίου ή εντός των όρων παροχής υπηρεσιών.

Χρεώσεις

Τα τέλη είναι ένα άλλο ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, αλλά μην βγάλετε από την λίστα σας ένα ανταλλακτήριο επειδή έχει υψηλές χρεώσεις. “Όσο πιο εύκολα το κάνουν για να αγοράσετε, τόσο υψηλότερα θα είναι και τα τέλη που θα πληρώσετε”, λέει ο Spencer Montgomery, ιδρυτής της Uinta Crypto Consulting, ενός προγράμματος για νέους επενδυτές που μαθαίνουν για τα crypto-νομίσματα. Οι υψηλότερες χρεώσεις μπορεί επίσης να είναι ένα αξιόλογο deal για τις πρόσθετες υπηρεσίες προστασίας και την ασφάλισης που παρέχουν τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια.

Ρευστότητα

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε τα crypto-νομίσματά σας, το ανταλλακτήριο που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει ένα αρκετό μεγάλο όγκο συναλλαγών για να διασφαλίσει ότι οι κινήσεις σας θα είναι σχετικά ρευστές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τις κλείσετε(πώληση) όταν θέλετε. Σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος έχει σημασία. Τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια είναι επίσης και εκείνα με τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών.

Προσφερόμενα κέρματα

Δεν προσφέρουν όλα τα ανταλλακτήρια κάθε ένα από τα χιλιάδες crypto-νομίσματα που υπάρχουν στην αγορά

Για παράδειγμα εάν ενδιαφέρεστε για ένα δημοφιλές νόμισμα όπως το Bitcoin ή το Ethereum, πιθανότατα θα το βρείτε σε οποιαδήποτε ανταλλακτήριο και αν σκεφτείτε. Ωστόσο άλλα νεοσύστατα altcoins, νομίσματα με πολύ μικρό ανώτατο όριο αγοράς ή meme νομίσματα μπορεί να απαιτούν λίγο περισσότερα ψάξιμο και έρευνα στην αγορά ή αναμονή μέχρι να γίνουν γνωστά και έχουν ζήτηση και κάνουν είσοδο και στα μεγάλα ανταλλακτήρια.

Εκπαιδευτικά εργαλεία

Μια μεγάλη πολυτέλεια για τους αρχάριους των crypto-νομισμάτων όταν πρόκειται για την επιλογή ενός ανταλλακτηρίου, είναι η ευκαιρία του να μάθουν περισσότερα για διάφορα νομίσματα, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως και για την blockchain τεχνολογία, λέει ο Tyrone Ross.

“Τι είναι αυτό που κάνουν για να διασφαλίσουν ότι σας ενημερώνουν συνεχώς από την άποψη εκπαίδευσης;” ρωτά.

H Coinbase, για παράδειγμα, προσφέρει ανταμοιβές για την εκμάθηση νέων νομισμάτων μέσω του προγράμματος Coinbase Earn. Σε αντάλλαγμα για την παρακολούθηση βίντεο και την ολοκλήρωση κουίζ που σχετίζονται με διαφορετικά νομίσματα, η Coinbase θα σας ανταμείψει με ένα μικρό μέρος του crypto-νομίσματος, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να κρατήσετε ή να το μετατρέψετε σε κάτι άλλο. Άλλοι προσφέρουν μαθήματα μέσω άρθρων και κειμένων για να σας βοηθήσουν να μάθετε για τις αγορές crypto-νομισμάτων, την ιστορία τους και τις καινοτομία της τεχνολογίας τους, όπως η Cryptopedia της Gemini ή η Binance Academy από την Binance.

Κατακλείδα

Υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που μπορείτε να λάβετε υπόψη με βάση τις δικές σας προτιμήσεις, όπως η υποστήριξη πελατών, εάν η πλατφόρμα υποστηρίζει ελληνικά ή ακόμα και αν η ίδια η υποστήριξη μιλάει ελληνικά, αν σας αρέσει η εφαρμογή της πλατφόρμας για τα κινητά και πόσο εύκολη είναι η συνολική χρήση του ανταλλακτηρίου. Αλλά όπως ακούμε από ειδικούς ξανά και ξανά όταν μιλάμε για τον κόσμο των crypto, το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε πριν επενδύσετε με τα χρήματά σας σε κάποιο crypto-νόμισμα, είναι ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Κακά τα ψέματα, ενστικτωδώς είμαστε “ρυθμισμένοι” στο να ακολουθήσουμε την πρώτη μας σκέψη ή να ακολουθήσουμε την άποψη του διπλανού που έχει έστω και λίγο παραπάνω από εμάς εμπειρία και γνώση σε αυτό το χώρο. Κάντε την έρευνά σας, σκεφτείτε τις δομές των χρεώσεων και τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία είστε άνετοι, ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβετε για να αποθηκεύσετε τα crypto-νομίσματά σας και ποιοι είναι οι στόχοι σας.

“Πίστευε και μη, ερεύνα!”

Πηγή: MoneyPro

Back to top button