Business ειδήσεις

Πως να κερδίσεις παθητικό εισόδημα από τα crypto-νομίσματά σου

Να δουλεύεις για το χρήμα ή το χρήμα να δουλεύει για εσένα, ιδού η απορία.

Τί σημαίνει να είναι κανείς οικονομικά ελεύθερος; Αν σημαίνει να βγάζεις πολλά χρήματα αλλά προπάντων να κάνεις και αυτό που αγαπάς τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα ένα αρκετά εμβληματικό πρόσωπο. Αυτός φυσικά δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Steve Jobs, ο Picasso του 21ου αιώνα. Ο άνθρωπος που μας έφερε τις πιο επαναστατικές ιδέες πάνω από στο χώρο της τεχνολογίας, καθώς ήταν βέβαια και ένα από τα μυαλά που κρυβόταν πίσω από την Apple, μια εταιρεία που σήμερα ξεπερνά τα $2 τρισεκατομμύρια σε κεφαλαιοποίηση. Παρόλο που το Forbes τον είχε κατατάξει στη 39η θέση για το 2011, ο ετήσιος μισθός του δεν ξεπερνούσε το $1. Πως κατάφερε να βρίσκεται μέσα σε αυτή τη λίστα έχοντας καθαρή αξία πάνω από $7 δισεκατομμύρια μόνο με $1 το χρόνο; Πέρα από το μήνυμα του ότι πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, ακόμα και αν βγάζεις μόνο $1 από αυτό και φυσικά τη φορολογική σκοπιμότητα, ο Jobs βασιζόταν στο παθητικό του εισόδημα, χάρης των μερισμάτων στον όγκο των μετοχών που είχε στην κατοχή του. Βάση των διασπάσεων των διασπάσεων των μετοχών του, σήμερα η αρχική του θέση ανέρχεται στα $20 δισεκατομμύρια.

Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν έχει την δική του ερμηνεία στο τι σημαίνει να είναι κάποιος οικονομικά ανεξάρτητος, σε ένα πράγμα όμως μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε. Στο ότι για να φτάσεις σε αυτόν τον απώτερο σκοπό, πρέπει να ξεκινήσεις από το βασικό και αυτό είναι το παθητικό εισόδημα. Μετοχές, ακίνητα, πνευματικά δικαιώματα είναι μερικοί από τους τρόπους για να ξεκινήσεις με το παθητικό εισόδημα, ωστόσο τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχουν την ίδια απόδοση στο κεφάλαιο επένδυσης φυσικά από τα crypto-νομίσματα. Για παράδειγμα, στην πάροδο της τελευταίας 10ετίας, το κεφάλαιο επένδυσης πάνω στο Bitcoin, υπερδιπλασιάζεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά 196,72%, έναντι του χρυσού που ανεβαίνει κατά μέσο όρο 1,97%, τον S&P500 κατά 11,22% ή ακόμη και την Tesla κατά 58%. Επομένως, πέρα από την απόδοση τους, πως μπορώ να εκμεταλλευτώ τα crypto-νομίσματά μου στο έπακρον;

Πηγή: CaseBitcoin/Twitter

Κεντρική Πλατφόρμα Δανεισμού

Ουσιαστικά είναι πλατφόρμες δανεισμού που προσφέρουν στο κοινό τους δάνεια όπως και κάποιο λογαριασμό για να κάνουν καταθέσεις. Όσοι καταθέτουν τα crypto-νομίσματά τους, λαμβάνουν τον τόκο της κατάθεσής τους, ακριβώς όπως και οι τράπεζες, με τη μόνη διαφορά πως μια τράπεζα στην Ελλάδα θα σου δώσει μια απόδοση από 0,1-1% και τα κεφάλαια δεσμευμένα μπορεί και για πάνω από 12 μήνες, ενώ σε αυτές τις πλατφόρμες δανεισμού, έχεις μια τεράστια γκάμα επιλογών σε crypto-νομίσματα, άμεση επαφή με τα κεφάλαια συνεπώς και άμεση μεταφορά όταν ο χρήστης το θελήσει. Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες δανεισμού, μια από τις ποιο γνωστές είναι η Celsius Network στην Αμερική με 4-10% στα tokens και η Nexo στην Ευρώπη που προσφέρει 8% στα tokens και 12% στα stablecoins.

DeFi Δανεισμός

Αντί για μια κεντρική πλατφόρμα δανεισμού που ταιριάζει με τους δανειστές και τους δανειολήπτες, έχετε ένα σύνολο έξυπνων συμβάσεων. Έξυπνες συμβάσεις που θα προσαρμόσουν τα επιτόκια με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβετε για τις DeFi είναι φυσικά το γεγονός ότι ο χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο των κλειδιών του ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχουν πλατφόρμες που να μπορούν να τον περιορίσουν από το να κερδίζει αυτούς τους τόκους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πορτοφόλι Web 3.0 που μπορεί να συνδεθεί με αυτά τα δανειοδοτικά dApps (decentralized apps) και μπορείτε να αρχίσετε εύκολα να κερδίζετε τόκους. Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει επίσης να γνωρίζεται, είναι ότι εάν αυτές οι πλατφόρμες δεχτούν κάποιο χακάρισμα, και συνεπώς και απώλεια στα tokens σας, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος να κάνει κάτι για αυτό.

Πηγή: defirate

Liquidity Mining / Yield Farming

Το liquidity mining είναι η πρακτική παροχής ρευστότητας σε ένα πρωτόκολλο το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της αποκεντρωμένης ανταλλαγής διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα μπορείτε να προμηθεύσετε USDC σε ένα pool με USDC-ETH και έτσι στη συνέχεια, ο χρήστης θα είναι αυτό που ονομάζουμε “πάροχος ρευστότητας” ή token LP. Αυτά τα tokens αντιπροσωπεύουν στη συνέχεια το μερίδιό σας στο pool και θα αυξήσουν την αξία τους βάση των χρεώσεων που γίνονται με τις συναλλαγές. Αυτές οι χρεώσεις ποικίλλουν ανάλογα με το ποσό του όγκου συναλλαγών που γίνονται μέσα σε αυτά τα pools. Το yield farming μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκο για να εμπλακείτε. Ωστόσο, υπάρχουν πρωτόκολλα και πλατφόρμες που σας επιτρέπουν να το αυτοματοποιήσετε. Είναι “high risk/high return” πρωτόκολλα που ξεχωρίζουν από τα ποσοστά στον τόκο που καμιά φορά ξεπερνούν τα 1000%. Μια από τις πιο γνωστές πλατφόρμες για yield farming είναι η Yearn Finance.

Staking

Τέλος, ίσως και ο πιο γνωστός τρόπος να αποκτήσει κάποιος παθητικό εισόδημα από τα crypto του είναι το staking. Με το staking, ο χρήστης κλειδώνει τα tokens του για να βοηθήσει στη διατήρηση της αποκεντρωμένης συναίνεσης που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των blockchains. Το κύριο πλεονέκτημα του staking είναι ότι ο χρήστης όχι μόνο βοηθάει να λάβει μέρος στην εξασφάλιση του δικτύου, αλλά κερδίζει ταυτόχρονα και μάλιστα αξιοπρεπείς αποδόσεις στο token που έχει κάνει stake ή στο token το οποίο είναι πιο ανοδικό. Όταν πρόκειται για το staking, έχετε μια σειρά από διαφορετικές επιλογές. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν πρόκειται για καθαρό proof of stake ή για proof of stake του blockchain. Όταν πρόκειται για την προσαύξηση σε αυτά τα blockchains, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

– Υποστήριξη πορτοφολιού

– Πολυπλοκότητα του stake

– Πληρωμή στους όρους

– Περίοδοι κλειδώματος

– Την επιστροφή του staking

Ένα αρκετά γνωστό ανταλλακτήριο που παρέχει και staking επιλογές, είναι αυτό της Binance.

Σε καμία περίπτωση οι προαναφερθέν τρόποι εκμετάλλευσης των crypto-νομισμάτων ενώ κάθονται στο πορτοφόλι σας δεν είναι επενδυτική καθοδήγηση, κάθε άλλο αυτό το άρθρο έχει μορφωτικό χαρακτήρα. Όσον αφορά την οικονομική ελευθερία όμως και το παθητικό εισόδημα, σύμφωνα με τον Warren Buffett “Αν δεν βρεις τρόπο να βγάζεις χρήματα ενώ κοιμάσαι, θα δουλεύεις μέχρι να πεθάνεις”, πράγμα που αντικατοπτρίζει την σκληρή αλήθεια του παθητικού εισοδήματος, έναντι του μισθού.

Πηγή: MoneyPro

Back to top button