Bitcoin

Ποιο νέο “πράσινο” crypto-νόμισμα πρόκειτε η Tesla να χρησιμοποιήσει ως μέσο συναλλαγής;

Ο Elon Musk αποκάλυψε ότι η Tesla θα σταματήσει όλες τις συναλλαγές μέσω BTC λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών, με την εταιρεία να εξετάζει πιο ενεργειακά αποδοτικά crypto-νομίσματα.

Στις 13 Μαΐου, ο Elon Musk σόκαρε τις αγορές crypto-νομισμάτων αποκαλύπτοντας ότι η Tesla δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές μέσω BTC για αυτοκίνητα μέχρι η εξόρυξη του Bitcoin να γίνει πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Ο Musk σημειώνει ότι ενώ η Tesla περιμένει το Bitcoin να κινηθεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εταιρεία θα εξετάσει “άλλα crypto-νομίσματα” που χρησιμοποιούν λιγότερο από το 1% της ενέργειας του Bitcoin ανά συναλλαγή.

Το tweet έστειλε μεγάλο μέρος της κοινότητας των crypto-νομισμάτων σε μια φρενίτιδα κερδοσκοπίας σχετικά με το τι άλλα crypto περιουσιακά στοιχεία μπορεί να εξερευνά η Tesla.

Ο social media influencer “The Cryptic Poet”, είπε στους 45.000 οπαδούς του στο Twitter ότι προβλέπει ότι η Tesla “είτε θα χρησιμοποιήσει το ETH είτε το XRP”, ωστόσο ο χρήστης “Massimo” επεσήμανε ότι αν η Tesla χρησιμοποιήσει το ETH στην τρέχουσα κατάστασή της – η οποία χρησιμοποιεί το Proof-of-Work όπως το Bitcoin – θα μπορούσε κάλλιστα να “μείνει με το BTC”.

Σύμφωνα με ανάλυση των κέντρων δεδομένων TRG, το Bitcoin εκτιμάται ότι είναι κατά μέσο όρο περίπου 700 κιλοβατώρες, ή KWh, ανά συναλλαγή. Ενώ χρησιμοποιεί περίπου τόση ενέργεια κάθε χρόνο όσο και ολόκληρη η Ολλανδία, σύμφωνα με την Digiconomist,το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του είναι κοντά στα επίπεδα της Σιγκαπούρης, πιθανώς λόγω της χρήσης φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας για ένα σημαντικό ποσοστό εξόρυξης. (Σημείωση: οι εκτιμήσεις της κατανάλωσης ενέργειας ανά συναλλαγή είναι αμφιλεγόμενες, επομένως χρησιμοποιούνται απλά εδώ ως ένα πολύ τραχύ συγκριτικό εργαλείο).

Ethereum και PoS (Proof of Stake)

Το Ethereum καταναλώνει περίπου 62,56 KWh, ανά συναλλαγή. Το δίκτυο Ethereum είναι προς το παρόν ασφαλισμένο χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο συναίνεσης με το Bitcoin — Απόδειξη εργασίας ή PoW. Η Digiconomist εκτιμά ότι το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του δικτύου του Ethereum είναι συγκρίσιμο με αυτό της χώρας Σουδάν.

Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά πρόκειται να επιλυθούν με την επικείμενη μετάβαση του δικτύου στο ETH 2.0, το οποίο θα εισαγάγει το Proof-of-Stake, ή PoS. Σύμφωνα με την Nimbus, η συναίνεση του PoS εκτιμάται ότι είναι 99% πιο ενεργειακά αποδοτική από την PoW.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο συνεργάτης του Rocket Pool Joe Clapis απέδειξε το νόημα τρέχοντας 10 επικυρωτές Eth2 για 10 ώρες στο μπροστινό γκαζόν του χρησιμοποιώντας ένα power bank και έναν σκληρό δίσκο συνδεδεμένο με ένα Raspberry Pi.

Αλλά όλες οι αλυσίδες Proof-of-Stake είναι αναμφισβήτητα 99% πιο αποτελεσματικές από το Bitcoin, οπότε η Tesla θα μπορούσε λίγο πολύ να επιλέξει οποιαδήποτε από αυτές, από το Solana έως το Cardano και όλα τα ενδιάμεσα.

Ripple

Το Ripple (XRP) θα μπορούσε να είναι η επιλογή της Tesla στο άμεσο μέλλον (ανάλογα με την αγωγή της SEC), καθώς όλα τα XRP tokens είχαν προ-εξορυχθεί και οι συναλλαγές της XRP επιβαρύνονται με μικρή ποσότητα ενέργειας μόλις 0,0079 KWh σύμφωνα με τα κέντρα δεδομένων TRG. Το Ripple δημοσιεύει τακτικά αναρτήσεις ιστολογίου και κυκλοφορίες που διαλαλούν πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι σε σύγκριση με τις αλυσίδες block Proof-of-Work.

Stellar

Το Stellar Lumens (XLM) ακολουθεί επίσης το μοντέλο του XRP καθώς όλα τα token του κόπηκαν στη γένεση. Το δίκτυο χρησιμοποιεί επίσης το Πρωτόκολλο Αστρικής Συναίνεσης, ή SCP, για να βασιστεί για τον έλεγχο ταυτότητας των συναλλαγών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απαιτεί λιγότερη ενέργεια από τα μοντέλα πονταρίσματος PoW και PoS.

Algorand

Ο Algorand μπορεί να είναι υποψήφιος. Όχι μόνο τρέχει στο Pure Proof-of-Stake, αλλά η ομάδα ανακοίνωσε ότι η αλυσίδα block της είχε γίνει πλήρως ουδέτερη ως προς τον άνθρακα στις 22 Απριλίου. Η Algorand έχει επίσης συνεργαστεί με την ισπανική εταιρεία fin tech, ClimateTrade, η οποία κατασκευάζει μια αγορά CO2 που επιτρέπει στις εταιρείες να παρακολουθούν τις εκπομπές τους επιδιώκοντας ευρείς βιώσιμους στόχους. Οι επιχειρήσεις θα συνεργαστούν για να εφαρμόσουν ένα μαντείο βιωσιμότητας για να καταστήσουν το δίκτυο αρνητικό στον άνθρακα.

Dogecoin

Το μακροχρόνιο αγαπημένο Dogecoin του Elon Musk θα μπορούσε να είναι το μαύρο άλογο (μαύρο σκυλί;) σε αυτόν τον αγώνα. Το meme νόμισμα στην πραγματικότητα βασίζει σε μεγάλο μέρος την εξόρυξή του στο δίκτυο του Litecoin, το οποίο χρησιμοποιεί PoW. Αλλά ενώ η εξόρυξη Bitcoin χρησιμοποιεί τον εξαιρετικά περίπλοκο αλγόριθμο SHA-256, το Dogecoin και το Litecoin εξορύσσονται χρησιμοποιώντας scrypt, το οποίο είναι ενεργειακά αποδοτικό και ταχύτερο (αν και σημαντικά λιγότερο ασφαλές). Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ τα κέντρα δεδομένων TRG τοποθετούν τη χρήση ενέργειας του LTC στα 18.522 KWh ανά συναλλαγή, το Dogecoin εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί μόλις 0,12 KWh ανά συναλλαγή.

Ο Musk μπορεί να εξετάζει τέτοιες εκτιμήσεις όταν έκανε δημοσκόπηση στο Twitter αυτή την εβδομάδα, ρωτώντας αν η Tesla θα έπρεπε να αρχίσει να δέχεται πληρωμές μέσω Dogecoin.

Πηγή: Cointelegraph

Back to top button