Bitcoin

Πλαστά πιστοποιητικά Covid και κλεμμένα εμβόλια πωλούνται στο Darkweb για Bitcoin

Στο darkweb πωλούν πιστοποιητικά και εμβόλια για crypto-νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Ether.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID-19, κλεμμένα εμβόλια και πλαστές υπογραφές γιατρών πωλούνται στο darkweb για Bitcoin.

Σύμφωνα με μια έκθεση την Πέμπτη από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Coinfirm, οι πωλητές πωλούν τα πιστοποιητικά και τα εμβόλια για crypto-νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων Bitcoin, Ether, Dash, Litecoin, Tron, Monero και Zcash.

Η εταιρεία λέει ότι αυτά τα συγκεκριμένα crypto-νομίσματα επιλέγονται είτε λόγω της πανταχού παρουσίας τους στο παγκόσμιο εμπόριο crypto-νομισμάτων είτε λόγω της ανωνυμίας που παρέχεται ως νομίσματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ένας συγκεκριμένος πωλητής στο darkweb, γνωστός ως “Κατάστημα Εμβολίων COVID-19”, φαίνεται να πωλεί εμβόλια χύμα που κυμαίνονται από AstraZeneca, Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, Moderna και Sputnik V, ανέφερε το Coinfirm.

Screenshot από το online κατάστημα “εμβολίων COVID-19”
Πηγή: Coinfirm

Εκτός από την παράνομη πώληση εμβολίων, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι πωλούνται πιστοποιητικά COVID-19, τα οποία αποτελούν μέρος μιας “πιθανής διαφθοράς στον τομέα της υγείας” από πολλούς προμηθευτές στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Όχι μόνο τα πλαστά πιστοποιητικά μεταμφιέστηκαν σε απόδειξη ότι ο εμβολιασμός πωλήθηκε σε πελάτες, αλλά τα στοιχεία τους εισήχθησαν σε εθνικά συστήματα υγείας όπου σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν υπογραφές γιατρών.

Μια διεύθυνση Bitcoin που αναγνωρίστηκε από την Coinfirm ότι έλαβε κεφάλαια για πλαστά πιστοποιητικά εμβολίων βρέθηκε να ανήκει σε ένα ανταλλακτήριο καταχωρημένο στο Χονγκ Κονγκ που εξυπηρετούσε “ακράδαντα το πελατολόγιο της Ανατολικής Ευρώπης”.

Το CoinDesk επιχείρησε να διευκρινίσει ποια ανταλλαγή αναφερόταν στο Coinfirm και πώς προσδιόρισε τους Ανατολικοευρωπαϊούς ως μεγάλη αγορά, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι την ώρα σύνταξης του άρθρου.

Το Coinfirm ανέφερε ωστόσο το ζήτημα σχετικά με ορισμένα ανταλλακτήρια που δεν διαθέτουν ελέγχους Know Your Customer(KYC), επιτρέποντας μια “εύκολη” εξαργύρωση στους εγκληματίες.

“Για τους λόγους αυτούς, κάθε υπόχρεη οντότητα θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρές πολιτικές KYC”, ανέφερε η εταιρεία.

Πηγή: Coindesk

Back to top button