Bitcoin

Ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla αναστέλλει τις πληρωμές μέσω Bitcoin λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών

Σε ένα tweet την Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk δήλωσε ότι η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων διακόπτει τις πληρωμές μέσω Bitcoin.

Σε tweet την Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk ανέφερε ότι η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων διακόπτει τις πληρωμές μέσω Bitcoin (BTC).

Η Tesla ανακοίνωσε για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο ότι θα δέχεται το BTC για πληρωμές αυτοκινήτων. Η ανακοίνωση έγινε την ίδια στιγμή που η εταιρία έκανε μια επένδυση της τάξεως των $1,5 δισεκατομμυρίων σε Bitcoin και τα ένταξε στα περιουσιακά της στοιχεία. Ο Musk συνεχίζει έκτοτε το πρωτάθλημα του DOGE, το meme νόμισμα που σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται στα $58 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk.

Αυτό το crypto-νόμισμα “δεν μπορεί να έχει μεγάλο κόστος για το περιβάλλον”, ανέφερε η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία σε δήλωση που ανάρτησε στο Twitter ο Musk. Η δήλωση αντισταθμίστηκε, αλλά μόνο ελαφρώς, με επαίνους για το “πολλά υποσχόμενο μέλλον” των crypto-νομισμάτων και την υπόσχεση να διερευνήσει δίκτυα που διψούν λιγότερο για ενέργεια από του Bitcoin.

Το Bitcoin, μια αλυσίδα block απόδειξης εργασίας (PoW) που βασίζεται σε μονάδες εξόρυξης υψηλής ενεργειακής έντασης, έχει δεχθεί τα πυρά περιβαλλοντικών ομάδων, καθώς η τιμή του είναι σε All Time High. Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο crypto-νόμισμα βάση κεφαλαιοποίησης, βασίζεται επίσης στο PoW, αλλά βρίσκεται στη διαδικασία μετάβασης σε απόδειξη του μεριδίου (PoS).

Η δέσμευση της Tesla ανεβάζει τη ένταση στον αγώνα για την απομάκρυνση του Bitcoin από τα ορυκτά καύσιμα. Η απόφαση της εταιρείας να δεχτεί Bitcoin στις αρχές του 2021 ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την υιοθέτηση εταιρικού Bitcoin. Η στροφή της Tesla σε περιβαλλοντικά θέματα πιθανότατα να επηρεάσει την κοινωνική όπως ακόμη και τη πολιτική, από την στιγμή που ζητάει αλλαγή από το μεγαλύτερο crypto-νόμισμα στον κόσμο.

Το ξαφνικό “πάγωμα” των πληρωμών μέσω το Bitcoin της Tesla δικαιώνει τους υποστηρικτές πράσινης ενέργειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Tesla θα “κάψει” την εναπομείνασα επένδυση πάνω στο Bitcoin, ούτε είναι ένα crypto πείραμα. “Η Tesla δεν θα πουλήσει τα υπόλοιπα Bitcoin που έχει στην κατοχή της”, ανέφερε στη δήλωση. “Σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για συναλλαγές μόλις η εξόρυξη μεταβεί σε πιο βιώσιμη ενέργεια”.

Κανένα τέτοιο σχέδιο όμως δεν είναι γνωστό στο κοινό. Η πιο αξιόπιστη έρευνα λέει ότι σχεδόν το 40% της εξορυκτικής ενέργειας του Bitcoin ήταν ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.

Η Tesla ρευστοποίησε $272 εκατομμύρια σε Bitcoin, που ανακοινώθηκε στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση των κερδών της.

Η τιμή του Bitcoin έχει πέσει τώρα σχεδόν 6% τις τελευταίες 24 ώρες, περίπου $2.000 μετά το tweet του Musk.

Πηγή: Coindesk

Back to top button