Αγορά

Ο δείκτης CPI του Απριλίου δείχνει τον πληθωρισμό στην Αμερική να έρχεται ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν, υψηλότερος και από το 2008

Σχεδόν όλες οι σημαντικές συνιστώσες του CPI αυξήθηκαν τον Απρίλιο, ένδειξη ότι η αυξημένη ζήτηση τροφοδοτεί την ανάκαμψη της οικονομικής κινητικότητας.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 4,2% τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2008, ανέφερε την Τετάρτη το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) του Υπουργείου Εργασίας.

Η τελευταία ανάγνωση στην έκθεση πληθωρισμού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) υπερέβη τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για αύξηση 3,6% και συγκρίνεται με αύξηση 2,6% που αναφέρθηκε και τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση του CPI είναι ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένους επενδυτές crypto-νομισμάτων που βλέπουν το Bitcoin (BTC) ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης υποτίμησης του νομίσματος. Ωστόσο, οι ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό πέραν του ορίου του 2% θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

  • Σε μηνιαία βάση, ο CPI του Απριλίου αυξήθηκε 0,8%, ξεχωρίζοντας τις προσδοκίες για αύξηση 0,2% μετά από κέρδη 0,6% το Μάρτιο.
  • Ο δείκτης για όλα τα είδη εκτός των τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,9% τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 1982, σύμφωνα με το BLS.
  • Σχεδόν όλα τα σημαντικά στοιχεία του CPI αυξήθηκαν τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων των τιμών για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά, καταφύγια και αεροπορικούς ναύλους – ένδειξη ότι η αυξημένη ζήτηση τροφοδοτεί την ανάκαμψη της οικονομικής κινητικότητας.

Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την αυτό το report. Από την σύνταξης αυτού του άρθρου, το Bitcoin (BTC) μειώθηκε κατά 1% από τις 03:00 (ώρα Ελλάδος).

“Η Fed δεν πρόκειται να πανικοβληθεί με τα αποτελέσματα του CPI, οπότε μπορείτε να περιμένετε και να ακούσετε ακόμα περισσότερα για τις παροδικές πιέσεις του πληθωρισμού συμφόρησης τις επόμενες εβδομάδες”, έγραψε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, μέσω email. “Ωστόσο, αυτό το report σημαίνει ότι το πρώτο μέρος της υψηλότερης ιστορίας του πληθωρισμού – η κορύφωση της επαναλειτουργίας – είναι πραγματικότητα”.

Ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος στην Navy Federal Credit Union, έγραψε ότι, «Εξετάζοντας τις διάφορες κατηγορίες, προσωρινά μπορείτε να απορρίψετε πολλά κέρδη από τις τιμές, γεγονός που γέρνει το επιχείρημα ενάντια στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αλλά δεν το απορρίπτει επίσης και εντελώς».

Πηγή: Coindesk

Back to top button