Bitcoin

Οι Μετοχές, η Κίνα και το Δολάριο: Οι 3 λόγοι για τους οποίους η τιμή του Bitcoin έπεσε κάτω από τα $40K

$39.000 μπορεί να φαίνονται εξωφρενικά λίγα για ένα Bitcoin, αλλά πιθανότατα δεν ευθύνεται μόνο ο Elon Musk για αυτή την πτώση.

Το Bitcoin (BTC) έχει φτάσει στη χαμηλότερη τιμή του από τις 8 Φεβρουαρίου και αγωνίζεται να κρατηθεί στα $40.000. Ωστόσο, φταίει για αυτή τη πτώση εξ ολοκλήρου ο Elon Musk;

Το Cointelegraph εξετάζει άλλους παράγοντες που προκάλεσαν την πτώση στο Bitcoin αυτή την εβδομάδα, καθώς η αγορά επιστρέφει σε επίπεδα που ορισμένοι πίστευαν ότι δεν θα συναντούσαμε ποτέ ξανά.

Το USD αναπηδά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk που στρέφει την ευθύνη στην κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη του Bitcoin, είναι παντού η κλασσική αφήγηση για τη πτώση του BTC, από την άλλη όμως, υπάρχουν και άλλα εμπόδια για την άνοδο στην τιμή του.

Μεταξύ αυτών είναι η δύναμη του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο φαίνεται να κάνει την επιστροφή του, μετά από ένα σερί ηττών που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου.

Κατά τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου, ο δείκτης νομίσματος του δολαρίου των ΗΠΑ (DXY), ο οποίος μετρά το δολάριο ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων εμπορικών εταίρων, είχε ανακάμψει από τη μακροπρόθεσμη στήριξη για να αντιστρέψει την πτωτική του τάση.

Το DXY συσχετίζεται παραδοσιακά αντίστροφα με το Bitcoin και μαζί με τις κουτσές μετοχές, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την πρόοδο των ταύρων.

Παρ ‘ όλα αυτά, το κλείσιμο του DXY της Τετάρτης ήταν το χαμηλότερο από τις 6 Ιανουαρίου.

Διάγραμμα κεριών 1 ημέρας DXY.
Πηγή: TradingView

Οι μετοχές στον κλάδο της τεχνολογίας συναντούν προβλήματα

Αλλού στη μάκρο-εικόνα, οι τεχνολογικές μετοχές υποφέρουν – και αυτό είναι επίσης κάτι που τείνει να μην αποτελεί καλό οιωνό για το Bitcoin.

Μετά από μια περίεργη έκθεση του Reuters σχετικά με την Κίνα που φέρεται να απαγορεύει περαιτέρω πτυχές του εμπορίου crypto-νομισμάτων, τα αποθέματα άρχισαν να δέχονται πιέσεις.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Cointelegraph και πολλοί άλλοι, τίποτα νέο δεν ήρθε από το Πεκίνο και οι εμπορικές ενώσεις προσπάθησαν μόνο να επαναλάβουν τους υπάρχοντες περιορισμούς.

Μεταξύ των ηττημένων μετοχών, ωστόσο, ήταν η MicroStrategy, η εταιρική φάλαινα σε Bitcoin, η οποία έχασε 5,2% εκείνη την ημέρα.

Το ξέσπασμα πλήγωσε επίσης και την Tesla σε μια κάπως ειρωνική ανάρτηση στην κριτική του Musk για το Bitcoin. Εκτός από τον υποβιβασμό του στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τα κέρδη της Tesla από το BTC έχουν σχεδόν εντελώς εξαφανιστεί.

MSTR-TSLA διάγραμμα μετοχών.
Πηγή: TradingView

Κλασικό “FUD”

Φως στο τούνελ. Μια περίεργη “παράδοση” δείχνει ότι μετά από το FUD (fear, uncertainty and doubt) της Κίνας, οι αγορές crypto-νομισμάτων τείνουν να κάνουν τεράστια ράλι.

Όταν η χώρα διέκοψε επίσημα τις συναλλαγές crypto-νομισμάτων τον Σεπτέμβριο του 2017, το Bitcoin και τα altcoins εκτινάσσονται αμέσως σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.

Για παράδειγμα η κριτική του Donald Trump από το 2019 όπως και η απαγόρευση της Ινδίας της χρήσης και κατοχής crypto-νομισμάτων από τις αρχές του έτους, είναι δυο πράγματα που έχουν ήδη αναθεωρηθεί από την αγορά.

“Βρείτε έναν τρόπο να συμμετάσχετε στην αγορά αυτής της βουτιάς. Όπωσδήποτε”, δήλωσε ο συγγραφέας Jason Williams στους οπαδούς του Twitter.

«Έχω ξαναδεί αυτό με το Bitcoin τόσες πολλές φορές. Η τιμή έπεσε, θα πουν τα ΜΜΕ. Υπάρχει φόβος στην αγορά. Η τιμή θα πέσει κι άλλο. Και στη συνέχεια θα έρθει η απογείωση.”

Οι εισροές συναλλάγματος, οι οποίες τις τελευταίες 24 ώρες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το κραχ του Μαρτίου του 2020, αιχμαλώτισαν τον φόβο μεταξύ των εμπόρων.

Γράφημα ανταλλαγών σε μεταφορές Bitcoin.
Πηγή: Lex Moskovski/Twitter

“Ο κόσμος φοβάται”, σχολίασε ο αναλυτής Lex Moskovski σύμφωνα με τα τρέχον στοιχεία.

Back to top button