Business ειδήσεις

Οι απατεώνες που παριστάνανε τον Elon Musk “στήσανε τράπεζα” με τόσα χρήματα που καταχράστηκαν

Απατεώνες παριστάνουν τον Elon Musk και άλλες διασημότητες που υποστηρίζουν τα crypto-νομίσματα για να εξαπατήσουν αφελείς επενδυτές και να κλέψουν τα χρήματά τους.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι τα κέρδη των crypto-απατεώνων αυξήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνοντας αύξηση των δόλιων μιμητών που παριστάνουν εξέχουσες προσωπικότητες που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο Elon Musk.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι επενδυτικές απάτες των crypto-νομισμάτων αυξήθηκαν απότομα τον Οκτώβριο του 2020, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown εντάθηκαν, με σχεδόν 7.000 ανθρώπους να αναφέρουν απώλειες άνω των $80 εκατομμυρίων σε απάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που ακολούθησαν.

Το Consumer Sentinel της FTC σημειώνει ότι πολλές από τις κλοπές προέκυψαν από απάτες δώρων όπου απατεώνες παριστάνουν διασημότητες ή crypto-influencers και υπόσχονται να διπλασιάσουν τις καταθέσεις των crypto-νομισμάτων τους στο πορτοφόλι που θα τα στέλνανε. Περισσότερα από $2 εκατομμύρια κλάπηκαν τους τελευταίους έξι μήνες σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από τους απατεώνες που παριστάνανε τον Elon Musk.

Τα στοιχεία δείχνουν μια συνολική αύξηση των απωλειών σε crypto-απάτες κατά περίπου δώδεκα φορές από έτος σε έτος. Η μέση απώλεια που ανέφεραν τα θύματα έχει επίσης αυξηθεί σχεδόν 1.000% στα $1.900 σε 12 μήνες.

Στις 11 Μαΐου, το Business Insider ανέφερε ότι οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν την εμφάνιση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla στην εκπομπή Saturday Night Live στις 8 Μαΐου για να τσεπώσουν DOGE αξίας $5 εκατομμυρίων.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι απατεώνες στήνουν ψεύτικες ζωντανές ροές στο YouTube στοχεύοντας θεατές που αναζητούν το “Elon Musk SNL”. Αυτές οι ψεύτικες εκπομπές προώθησαν συνδέσμους σε ψεύτικους ιστότοπους που οι θεατές θα μπορούσαν να επισκεφθούν για να λάβουν Dogecoin, με έναν να ισχυρίζεται: “Ο Elon Musk έκανε δωρεά 500.000.000 DOGE για να διανεμηθούν σε όλους τους κατόχους  DOGE. Όλοι σας μπορείτε να λάβετε μερικά, απλά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.”

Ζητήθηκε από τα θύματα να μεταφέρουν τα DOGE τους σε ψεύτικη διεύθυνση για να διπλασιάσουν την τιμή τους. Από την Κυριακή, 9 Μαΐου, η FTC εντόπισε κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είχαν λάβει περίπου 9,7 εκατομμύρια Dogecoin αξίας $5 εκατομμυρίων.

Η FTC σημείωσε ότι τα άτομα ηλικίας 20 έως 49 ετών είναι πέντε φορές πιο πιθανό από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να αναφέρουν απώλεια χρημάτων σε μια επενδυτική απάτη crypto-νομισμάτων. Εκείνοι στα 20 και στα 30 τους έχασαν περισσότερα χρήματα από επενδυτικές απάτες από οποιαδήποτε άλλη μορφή απάτης κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, με περισσότερες από τις μισές απώλειες επενδυτικών απωλειών σε crypto-περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: Cointelegraph

Back to top button