Τραπεζικές ειδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην έναρξη του προγράμματος για το ψηφιακό ευρώ

Η ΕΚΤ συζητά από τις αρχές του έτους το ενδεχόμενο έναρξης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας της ζώνης του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε ότι θα περάσει από τη συζήτηση στην εξερεύνηση στα σχέδιά για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ.

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ξεκινήσει τη φάση έρευνας ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης (CBDC), σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη.
  • Η ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο έναρξης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) για τις 19 χώρες του ευρώ από τις αρχές του έτους. Η Πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε τον Μάρτιο ότι μπορεί να ξεκινήσει εντός τεσσάρων ετών.
  • Ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα μέσο συμπλήρωσης των μετρητών, όχι αντικατάστασής του, τόνισε προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έρευνα της κεντρικής τράπεζας το περασμένο έτος ανέδειξε μείωση της χρήσης μετρητών από το 2019, με την πανδημία COVID-19 να οφείλεται στην επιτάχυνση της μακροπρόθεσμης μείωσης.
  • Η μετάβαση από τη συζήτηση στην εξερεύνηση ενός CBDC είναι μια κίνηση που πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ιαπωνίας, έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο.
  • Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η Κίνα πρωτοστατεί στην προώθηση των σχεδίων CBDC. Η Νότια Κορέα και η Σουηδία φαίνεται να έχουν περάσει από την εξερεύνηση στις δοκιμές τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: Coindesk

Back to top button