Bitcoin

Γιάνης Βαρουφάκης: Το Bitcoin δημιουργεί “φεουδαρχία”

Το Bitcoin “δεν μπορεί ποτέ να είναι νόμισμα και δεν πρέπει ποτέ να είναι νόμισμα”, σε αντίθεση με τα CBDCs, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Εν συντομία

  • Η περιορισμένη μέγιστη προσφορά των 21 εκατομμυρίων νομισμάτων από το Bitcoin καθιστά ακατάλληλη την αντικατάσταση των fiat χρημάτων, λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
  • Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, από την άλλη πλευρά, είναι “ο δρόμος που πρέπει να γίνει”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το Bitcoin δημιουργεί “ένα είδος φεουδαρχίας που διευθύνεται από τους πρώτους που το υιοθετούν” και ότι θα ήταν εντελώς “καταστροφικό” εάν αντικαθιστούσε τα fiat νομίσματα. Ωστόσο, ανέφερε, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά καλά που μπορούν να φέρουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο.

Σε συνέντευξή του στο Greek Reporter, που δημοσιεύθηκε χθες, ο Βαρουφάκης ανέφερε ότι η μεγαλύτερη δύναμη του Bitcoin, η πεπερασμένη προσφορά των 21 εκατομμυρίων νομισμάτων, είναι επίσης η μεγαλύτερη αδυναμία του. “Δεδομένης της σταθερής προσφοράς του και δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει δημοκρατικός μηχανισμός για να καθοριστεί ποιος παίρνει και πόσα Bitcoins, δημιουργεί ένα είδος φεουδαρχίας που διευθύνεται από τους πρώτους που το υιοθέτησαν του Bitcoin”, είπε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι “το χρήμα είναι πάντα πολιτικό”, πρόσθεσε, και “το ερώτημα είναι εάν θα εκδημοκρατιστεί ή όχι”. Τελικά, οι υποστηρικτές του Bitcoin που πιστεύουν ότι θα εκδημοκρατίσουν τα χρήματα “είναι εντελώς λάθος”, δήλωσε ο Βαρουφάκης.

Το Bitcoin είιναι “καταστροφικό” σε περιόδους κρίσης

Η σταθερή προσφορά του Bitcoin το καθιστά επίσης ακατάλληλο για περιόδους κρίσης, υποστήριξε ο Βαρουφάκης. Επισημαίνοντας ως παράδειγμα την πανδημία του κορωνοϊού, ο Βαρουφάκης εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρειάζονται τη δυνατότητα να αυξήσουν την προσφορά των νομισμάτων τους για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

“Ας υποθέσουμε ότι με ένα μαγικό ραβδί το Bitcoin αντικαθιστά τα fiat χρήματα. Αυτό θα είναι καταστροφικό”, δήλωσε ο Βαρουφάκης στην έξοδο. “Θα ήμασταν όλοι τώρα σε πολύ δεινή θέση. Τι θα συμβεί όταν έχουμε μια πανδημία και πρέπει να αυξήσετε την προσφορά χρήματος; Δεν μπορείτε να αυξήσετε την προσφορά Bitcoin επειδή είναι σταθερής προσφοράς.”

Πράγματι, ενώ η “εκτύπωση χρήματος” αναφέρεται συχνά από τους υποστηρικτές του Bitcoin ως ένα από τα κύρια ελαττώματα στα υπάρχοντα νομισματικά συστήματα, οι κυβερνήσεις συχνά χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο για να εξουδετερώσουν διάφορες καταστροφές. Όχι μόνο αυτό, αλλά η χρήση του Bitcoin ως νομίσματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια σύγχρονη οικονομική “φεουδαρχία”, υποστήριξε ο Βαρουφάκης, επομένως “δεν μπορεί ποτέ να είναι νόμισμα και δεν πρέπει ποτέ να είναι νόμισμα”.

Η τεχνολογία blockchain και τα CBDCs είναι “ο σωστός τρόπος”

Ενώ τα crypto-νομίσματα και ακόμη και τα stablecoins είναι ακατάλληλα για χρήση ως νομίσματα, εξακολουθεί να υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία blockchain μπορεί να αναζωογονήσει τα συστήματα πληρωμών μέσω ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDCs), δήλωσε ο Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα CBDCs είναι “ο σωστός τρόπος” και με αυτόν τον τρόπο “θα σκοτώσει περισσότερα από δύο πουλιά με μία πέτρα”. Για παράδειγμα, θα επέτρεπαν στους χρήστες να αποκόψουν μεσάζοντες όπως ιδιωτικές τράπεζες που χρεώνουν τέλη συναλλαγής που συλλέγουν καθώς με μεγάλο αποτέλεσμα “δεν κάνουν τίποτα”.

“Γιατί υποθέτουμε ότι όταν θέλετε να αγοράσετε ένα βιβλίο από την Amazon, θα πρέπει να περάσετε από κάποια ιδιωτική τράπεζα; Γιατί πρέπει η ιδιωτική τράπεζα να μπαίνει ανάμεσα στη συμφωνία σας με την Amazon; Γιατί να χρεώνουν ένα τέλος όταν δεν κάνουν τίποτα; Χρεώνουν επειδή οι τράπεζες έχουν το μονοπώλιο του συστήματος πληρωμών”, υποστήριξε ο Βαρουφάκης.

Πηγή: decrypt.co

Back to top button